A munkakeresést jobb, ha "főállásban" végezzük, javasolják sokan, arra utalva, hogy a munkanélküliek minden erőfeszítésüket az új munka megtalálására kell, hogy összpontosítsák a siker érdekében. Az Aol Jobs szakértői cikke szerint ugyanakkor vannak olyan helyzetek, amikor jobb, ha figyelmen kívül hagyjuk a potenciális munkaadó hívását és nem vesszük fel a telefont még akkor sem, ha tudjuk, hogy valószínűleg állásinterjúra hívnak minket. 

A szakértők szerint 4 érv szól amellett, hogy ne reagáljunk minden áron a várva várt hívásra:

1. Nem tartózkodunk jó helyen

Valljuk be, hogy tízből kilencszer olyan helyzetben ér minket a lehetséges munkaadó hívása, amikor egyáltalán nem ideálisak a körülmények. Felvehetjük a mobilt kutyasétáltatás közben is, de minden az ellen fog szólni, hogy a beszélgetés jól sikerüljön. A háttérzajból a hívó fél számára egyértelmű lesz, hogy nem nyugodt környezetben tartózkodunk, ráadásul nagy valószínűséggel zavartnak és szakmaiatlannak fogunk tűnni a váratlan kihívás miatt.

enlightened Mit tegyünk? Ha éppen a legrosszabbkor hív a HR-es, hagyjuk, hogy a telefon rögzítőre kapcsoljon és hallgassuk vissza az üzenetet, amikor nyugodtan ülünk az asztalunknál.

2. Nem vagyunk felkészülve a beszélgetésre

Ha munkát keresünk, feltételezhetően hetente több tucat pályázatot nyújtunk be, így könnyen előfordulhat, hogy nem emlékszünk rögtön, hogy épp ki hív és honnan minket. Ha felvesszük a telefont, készüljünk fel az alábbi nyitó mondatokra: "Jó napot kívánok, XY vagyok X cégtől..." A hívó fél nevével valószínűleg még nem találkoztunk, így abból nem tudhatunk meg semmit, a vállalat nevét pedig nagy valószínűség szerint érthetetlenül elhadarja majd az illető. Ilyenkor a másodperc töredéke alatt kellene beazonosítani a céget, a pályázatot és az álláslehetőséget, amelyre pár hete elküldtük a jelentkezésünket.

enlightened Mit tegyünk? Ne reménykedjünk abban, hogy a hívó fél nem fogja észrevenni, hogy fogalmunk sincs arról, hogy éppen kivel beszélünk. Hagyjuk a hívást válasz nélkül, majd a hagyott üzenetet visszahallgatva azonosítsuk be a céget, készüljünk fel belőle és vegyük elő a benyújtott önéletrajzot és kísérőlevelet is, mielőtt visszahívnánk őket.

Nem mindig kell felvenni a telefont, ha állásinterjúra hívnak

3. Nem vagyunk interjúztatható állapotban

Amikor a lehetséges munkaadótól érkező hívást hirtelen felvesszük, azt a kockázatot is felvállaljuk, hogy egyszerű időpont-egyeztetés helyett rögtönzött állásinterjún kell helyt állnunk. A HR-esek sok esetben már az első telefonhívás alkalmával előszűrést végeznek, de előfordulhat az is, hogy nem tudatosan állítanak kész helyzet elé, csupán arról van szó, hogy pályázatunk bizonyos részletei annyira felkeltették az érdeklődését, hogy a párbeszéd spontán módon egy teljes órán át tartó beszélgetéssé alakul.

enlightened Mit tegyünk? Ha nem szeretnénk egy jó lehetőséget meggondolatlanul elrontani, hagyjuk válasz nélkül az első hívást és csörögjünk újra akkor, amikor teljesen fel vagyunk készülve a toborzási menedzserrel való hosszú eszmecserére. 

4. Városon kívül tartózkodunk, vagy el vagyunk foglalva

Sok esetben a hívás akkor érkezik, amikor nem tartózkodunk a városban, vagy éppen egy konferencián vagy kapcsolatépítő rendezvényen vagyunk.

enlightened Mit tegyünk? Ilyenkor a legjobb, ha hangüzenetet hagyunk, akár több órával az eredeti hívás után, és elmondjuk, hogy rendkívül érdekel a pozíció, de jelenleg egy konferencián vagyunk. Ígérjünk visszahívást másnap a rendezvény szünetében. Győződjünk meg róla, hogy a hangüzenetet nyugodt körülmények között, összeszedetten tudjuk elmondani.

A telefonhívásoknak a fentiek szerinti elhalasztása jó stratégia lehet azok számára, akik nem tudnak spontán módon vagy séta közben összeszedetten beszélni, vagy bizonyos fokú felkészülésre van szükségük ahhoz, hogy képbe kerüljenek a szóban forgó lehetőségről.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ha nem vesszük fel a hívást és mi magunk fogunk ismét telefonálni, győződjünk meg róla, hogy az alábbi előkészületeket megtettük:

1. Profi üzenetrögzítő szöveg

Ha a HR nem tud elérni rögtön, és a telefonunk üzenetrögzítőre kapcsol, akkor az a hangfelvétel adja az első benyomást rólunk. Győződjünk meg róla, hogy profi és határozott hangüzenettel fogadjuk a hívó félt: "XY vagyok, köszönöm a megkeresést, hívása fontos számomra, elnézést, hogy per pillanat nem tudunk beszélni. Kérem, hagyjon üzenetet, valamint adja meg nevét és telefonszámát, hogy mihamarabb vissza tudjam hívni. Köszönöm!"

2. Válaszadás és gyorsaság

A hívásra minél hamarabb és minél világosabb mondanivalóval reagálni kell. Ideális esetben ez akár 10 percen belül megtörténhet, ennyi idő elég arra, hogy összeszedjük gondolatainkat, megnyugodjunk és keressünk egy csendes helyet. Figyeljünk arra, hogy ne késlekedjünk, mert a jó lehetőségek senkire sem várnak.

3. A kutatási anyag

Az által, hogy nem vettük fel a hívást rögtön, pár percet nyertünk arra, hogy végezzünk egy gyors kutatást az interneten, illetve elővegyük az elküldött önéletrajzot és kísérőlevelet. Nézzük meg a hívó fél LinkedIn profilját, illetve olvassuk át újra az álláshirdetés szövegét.

Címkék: állásinterjú, telefonos interjú, álláskeresés, hangüzenet

Szemlézte: Fogas Krisztina