A munkaerő-kínálat és -kereslet közötti eltérések miatt a világgazdaság komoly problémákkal szembesül.

A 30 vezető gazdaság közül 18 küzd azzal, hogy nem tudja betölteni az üres pozíciókat, miközben a munkanélküliség növekszik.

A rendelkezésre álló munkaerő nem felel meg a munkaadók által támasztott követelményeknek a készségek terén - áll a Hays Global Skills Index 2013 jelentésben, amelyet az Oxford Economics kutatóintézettel együttműködésben készítettek.*

Nincs elegendő szakember Európában

"A megfelelő készségekkel rendelkező szakemberek utánpótlása minden szervezet sikerének alapja" - mondta Cox, aki szerint nincsenek egyszerű megoldások a munkaerő-piaci problémákra.

A tanulmány szerint Európában Olaszországban és Belgiumban a legkönnyebb megfelelő szakembereket találni.

Jónak mondható Dánia, Hollandia, Csehország és Svájc helyzete is.

A kontinens három "sereghajtójánál", Magyarországon, Németországban és Svédországban nehéz megtalálni a megfelelő embereket az üres pozíciókra.

   Nem ilyen dolgozókra vágynak a cégek   

A leginkább Németországban, Magyarországon, Portugáliában és Svédországban veszélyezteti a magasan képzett dolgozókat a bérnyomás.

Csehországban az oktatás rugalmassága nem elég jó a munkaerőpiac szereplői szerint, ám ezt magasan kompenzálja az, hogy a cégeknek a tehetségek megtalálásával nincs gondjuk, és a bérnyomás is alacsony.

A németeknél és a svédeknél - Európa két vezető ipari országában - a bérnyomást azzal magyarázhatjuk, hogy a bevándorlók kevesebbért is elvégzik a munkát, a másik két államban pedig az bérek alacsony volta, illetve a magas munkanélküliség lehet ennek az oka.

Az Ibériai félszigeten - Spanyolországban és Portugáliában - a tehetségek megtalálása okoz hatalmas gondot.

Ezen a területen vannak hiányok Magyarországon

"A 2012-höz képest mérsékelten nőtt a bérnyomás Magyarországon, amely a magas képzettséget igénylő iparágakra, különösen az informatikára és a műszaki területekre jellemző" - mondja Tammy Nagy-Stellini, a Hays Hungary ügyvezető igazgatója.

A szakember szerint ezekben az ágazatokban egyre komolyabb a kereslet a képzett munkaerő iránt, a többi szektorban általában a munkaerő jelentős túlkínálata tapasztalható.

Magyarországra továbbra is olyan országként tekintenek a munkáltatók, amely nagyon vonzó munkaerő-költségeket és fiatal, jól képzett szakembereket kínál, ezért számos nemzetközi vállalat dönt úgy, hogy megtelepszik az országban - tette hozzá az ügyvezető.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az elérhető készségek és munkáltatói elvárások miatt kialakult probléma több kontinenst is érint. A helyzet különösen súlyos az Egyesült Államokban, ahol a gazdaság igyekszik magához térni, bár a munkahelyek száma alacsony.

A Profession.hu-n a Hays Hungary ilyen állásokat kínál.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: munkaerőpiac, kereslet-kínálat, álláskeresés, munkanélküliség, munkaadó, készségek

* A munkaerő-kereslet és -kínálat globális eltérései című tanulmány a világ 30 vezető gazdaságának diplomásait vizsgálta.