A munkához való hozzáállás a legnagyobb gyengéje a mai fiataloknak. A pályakezdők kreatívak és gyorsan alkalmazkodnak, de felületesek. Emellett egészen eltérő stílusban kommunikálnak, mint idősebb kollégáik, ez pedig néha nehezíti az együttműködést - derül ki a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF) legfrissebb felméréséből, amelyben 500 multinacionális nagyvállalat és kkv (kis- és közepes vállalat) vezetőit kérdezték.

Türelmetlenek, de kreatívak

A szakmában való érvényesüléshez legfontosabb tulajdonságként a munkához való hozzáállást és a precizitást említették legnagyobb arányban (3,96 és 3,9 pont a 4-fokú skálán) a kérdőívet kitöltő vállalatvezetők. Tapasztalataik szerint azonban a pályakezdők e tekintetben kevésbé jól teljesítenek.

Nem érti a fiatalok nyelvét a munkaadó

A válaszadók a saját generációjukkal összehasonlítva legszembetűnőbb különbségként a szakmai előrejutással kapcsolatos türelmetlenséget (66 százalék), ezzel együtt az alázat hiányát említették.

"Mi még megszakadtunk egy-egy jó munkahely eléréséért. A fiatalok ma már szigorú határvonalat húznak a munka és a szabadidő között, ez előbbire kizárólag az arra szükséges 8 órát fordítják" - mondta Csidei Balázs, a Kempinski Hotel Corvinus személyzeti igazgatója.

A pályakezdők kifejezetten kellemesen is meg tudják lepni a feletteseiket: nemcsak biztos szakmai elméleti alaptudással érkeznek, de rendkívül gyorsan tanulják meg azokat az új készségeket, amelyeket a munkahely megkövetel. Kreativitásukkal pedig messze fölülmúlták leendő főnökeik elvárásait.

Íme azok az állásajánlatok, ahová pályakezdők jelentkezését is várják a munkaadók!

"A másik legszembeötlőbb különbség a korábbi korosztályokkal összehasonlítva, hogy sokkal nyitottabban állnak hozzá az új kihívásokhoz, ezáltal rendkívül gyorsan alkalmazkodnak a változó helyzetekhez, ami a legnagyobb előnyük lehet a későbbi érvényesülésben" - tette hozzá a luxusszálloda szakembere.

Más a kommunikáció

A két oldal - leendő munkáltató és pályakezdő - különbségének másik összetevője a fiatal generáció eltérő kommunikációs stílusából adódik.

"Az egyik legjobb tulajdonságuk egyben a legnagyobb kihívást is jelenti a munkakörnyezetbe való beilleszkedésre. Készség szinten használják a digitális eszközöket, ugyanakkor a virtuális térben való kommunikációs stílusuk nagyban megnehezíti az idősebb korosztállyal való együttműködésüket" - említi Csidei Balázs.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ez tökéletesen összecseng a pályakezdők saját tapasztalatával is: a második leggyakoribb ok, amely a szakmai előrébbjutásukban hátráltatja őket, hogy olykor nehezen értik meg egymást felettesükkel.

Generációs különbség

"Önámítás lenne nem tudomást venni arról, hogy a most pályára álló fiatalok és a munkáltatói oldal képviselői között már generációs különbség van. A két oldal felfogása, hozzáállása közötti rést kell felismernie és áthidalnia a felsőoktatásnak hitvallásunk szerint. Azaz, olyan tudást kell a fiatalok kezébe adnunk, amellyel kreatívan tudnak egyes helyzetekhez könnyen alkalmazkodni" - mondja Dr. habil. Vass László, a BKF rektora.

A felmérés célja is a munkaerőpiac kínálati oldalán jelentkező elvárások, illetve a pályakezdők tulajdonságainak összehasonlítása volt. A főiskola szerint a kereslet és kínálat elvárásainak összecsiszolására kell helyezni a hangsúlyt az oktatásban.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: munkaadó, munkahely, pályakezdő, fiatal, felsőoktatás