Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Építőmunkások, mezőgazdaságban dolgozók, pilóták és kamionsofőrök: a közös bennük, hogy mind ki vannak téve a napsugárzás káros hatásainak munkájuk során. 

Kiket érint különösen a napártalom?
- Azokat a világos vagy szeplős bőrűeket, akik nem barnulnak, vagy előbb leégnek, mielőtt barnulnának
- Azokat, akiknek sok anyajegye van
- A vörös vagy világos hajszínű, kék vagy zöld szeműeket 

Milyen veszélyekkel járhat, ha túl sok időt töltünk a napon?

A legismertebb rövid távú kockázat a leégés. Súlyossági foktól függően enyhén kipirosodott bőr, de akár nagy felületen felhólyagosodott, hámló bőr is jelentkezhet.
 
Hosszú távú kockázat az idő előtti ráncosodás és bőröregedés, a bőrrák kialakulásának veszélye. Egy 2017-ben végzett kutatásban 13 ezer embert kérdeztek meg: bár 91%-uk tisztában van a napfény káros hatásaival és a bőrrák kockázatával, csupán 14% használt fényvédelmet.
 

Hogyan védhetjük magunkat?

 
A Princeton egyetem ajánlása szerint ezeket érdemes tennünk a bőrrák megelőzésének érdekében, ha olyan a munkánk, hogy gyakran ér bennünket a nap. Sőt, a legújabb ajánlások szerint szinte mindenkinek szüksége van fényvédelemre, mert már akár a munkába közlekedés közben is érhet bennünket annyi napfény, ami káros hatással lehet a bőrünkre.  
 

Védőruházat kinti munkavégzéshez:

Ha tehetjük, hordjunk hosszú ujjú inget és nadrágot. Egy sűrűbb szövésű anyag mindig nagyobb védettséget biztosít, mint egy ritkább, illetve a sötétebb színek is jobban védenek, mint a világosak. Sajnos ez a nagy melegben kellemetlen lehet, ezért -ha a munkánk engedi- rövidebb, jobban szellőző ruhák mellett használhatunk alternatív megoldásokat, fényvédő krémeket is. A ruhák esetén egyébként egyes gyártók már feltüntetik, hogy hány faktoros fényvédelmet biztosít a ruhadarab.  Egy átlagos póló körülbelül 15 SPF-nek felel meg. 
 
Mindenképp érdemes sapkát vagy kalapot viselnünk. A legjobb egy olyan kalap, melynek karimája elfedi a fülünket és az arcunkat is takarja, a férfiak körében népszerűbb baseball sapka hátránya, hogy nem védi a fület és nyakat.
 
Fontos, hogy védjük a szemünket is! A napszemüveg nemcsak kényelmi eszköz, amiben jobban látunk (bár ez is rendkívül fontos), hanem UV-szűrője révén segít megelőzni a szürkehályogok kialakulását is. Azok a napszemüvegek a legjobbak, amelyek UVA és UVB sugarakat is szűrnek - ezt általában feltüntetik a csomagoláson, és a legtöbb optikusnál ingyenesen ellenőrizhetjük is a szemüvegünket. Egészségvédelmi szempontból azok a sportos fazonú napszemüvegek a legjobbak, amelynek lencséje oldalról is fedik az arcot, így az oldalról beeső sugaraktól is védenek.  
 

Fényvédő krémek:

Mindig használjunk legalább 15-ös faktorszámú fényvédőt, amikor kint dolgozunk, vagy napfénynek vagyunk kitéve. A legújabb ajánlások szerint még olyankor is, amikor hűvösebb vagy felhős az idő: a káros sugarak áthatolnak a felhőrétegeken is. Kétóránként vigyünk fel új adagot a fényvédőből a hatékony védelemért.
 

AJÁNLÓ: A koronavírus miatt új állást keresőknek létrehozott felületünk, az Álláskeresési Térkép egy helyen tartalmaz minden fontos információt: az álláskeresési járadék igénylésétől az állásinterjús felkészülésig.

 

Készítette: Rákász-Losonczy Judit

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala