Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Válaszra váró e-mailek, sürgős feladatok, egy váratlan kérés telefonon, néhány halogatott kimutatás, fontos prezentáció a vezetőség előtt, a telefonszámla befizetése, szülői értekezlet, a párunk születésnapja, csak hogy néhányat említsünk azok közül a teendők közül, amelyek nap, mint nap kitöltik a gondolatainkat. Van egy pont, amíg még bírjuk szusszal, aztán hirtelen mintha agyi kapacitásaink kimerülnének, és azt sem tudjuk, mihez kapjunk, mert a káosz uralkodik el a szürkeállományunk felett. Ilyenkor van szükségünk az agytakarításra: mutatjuk, mit kell tennünk.

Nyugalom rendet terem

Az agytakarítás szépsége, hogy mindenki személyre szabhatja, és bármikor élhet vele. Nem igényel semmilyen előkészületet, bár nem árt, ha gondolataink rendszerezését nyugodtan, magunkban végezhetjük el, anélkül, hogy valami megzavarná ezt a folyamatot. Ha a munkahelyünkön szeretnénk kitisztítani a fejünket, érdemes befoglalnunk egy nagyjából két órás időtartamot a naptárunkba, jelezve, hogy ez idő alatt elfoglaltak vagyunk. Ezután már nincs más hátra, minthogy belevágjunk.

(N)agytakarítás - feladatok, rendszerezés, hatékonyság

1. Írjunk le mindent

Vegyünk elő egy papírlapot és tollat, majd írjunk fel mindent, ami aktuálisan foglalkoztat bennünket. A minden itt tényleg szó szerint értendő: rendszerezés nélkül soroljuk fel, ami aktuálisan a fejünkben kavarog, nyomaszt minket, megoldásra vár, amit nem akarunk elfelejteni, vagy szükséges átgondolnunk, illetve amit esetleg hetek, hónapok óta tolunk magunk előtt. Ne korlátozzuk magunkat, egyszerűen csak vessük papírra a gondolatainkat, ezáltal szembesülünk velük, ami egyaránt segít a tisztánlátásban és az elengedésben is. Aki írt már valaha naplót, ismeri annak terápiás hatását, arról nem is beszélve, hogy önmagunkat is jobban megismerjük általa.

2. Rendszerezzünk

Amikor magunk előtt látjuk mindazt, amit fejben próbáltunk megoldani, garantáltan megkönnyebbülünk, azonban mégsem dőlhetünk hátra. Állítsuk fel azokat a kategóriákat, amelyek mentén rendszerezhetjük a teendőinket. Ajánlott a munkát és a magánéletet szétválasztanunk, ily módon ugyanis azzal is szembesülhetünk, ha esetleg valamerre elbillent volna az egyensúly a két terület között. Ezután jöhetnek a fontossági szintek: melyek a halaszthatatlan feladataink, melyek számítanak fontosnak, de nem sürgősnek, melyeknek van jövőbe mutató hatása, például a karrierünk építése szempontjából és igényelnek több tervezést, mérlegelést. Tartsunk fenn egy blokkot a megválaszolatlan leveleknek, és a közvetlen felettesünktől érkezett utasításoknak, illetve bármi egyébnek, amire kiemelt figyelmet szeretnénk szánni, legyen szó egy képzésről vagy a fizetésemelésünkről.

3. Adjunk időt magunknak

Miután a fenti lépéssel végeztünk, tegyük félre egy rövid időre a listánkat. Mivel mindent lejegyeztünk, nem kell aggódnunk amiatt, hogy bármi is kimenne a fejünkből, ha valami mégis eszünkbe jutna, természetesen a korábbiakhoz írhatjuk. Egy kis távolság jótékonyan hat majd, hiszen már akár egyetlen óra múlva is egészen friss szemmel nézhetünk rá azokra a gondolatokra, amelyek annyi stresszt okoznak számunkra. Könnyen lehet, hogy egy-egy kérdésre meg is születik a régóta keresett válaszunk, pusztán azért, mert látni engedtük a fától az erdőt, és az is megeshet, hogy amit a rendszerezéskor fontosnak hittünk, valójában sokadrangú, vagyis ráérünk foglalkozni vele.

4. Lépjünk a tettek mezejére

Ha kikristályosodtak a valódi fontossággal bíró, a kevésbé lényeges, és a stratégiai tervet kívánó teendőink, használjuk ki a tisztán látás adta lendületünket, és kezdjünk is bele a feladatokba.  Amit azonnal el tudunk végezni, karikázzuk be, majd pipáljuk ki a listánkon, így gyorsan gazdagodunk is néhány apró sikerélménnyel, amelyek remekül fenntartják majd a motivációnkat a folytatáshoz. A több időt kívánó feladatokat ajánlott priorizálnunk, betervezve azokat a napi teendőink közé. A lényeg, hogy egyszerre mindig csak egy dologra koncentráljunk, így haladhatunk a leghatékonyabban. Amikor megjelenne egy zavaró, feszültséget vagy épp félelmet keltő gondolatunk, egyszerűen jegyezzük fel, és térjünk rá vissza, ha végeztünk aktuális elintézendőnkkel.

Olykor a legegyszerűbb módszerek a legnagyszerűbbek. Próbáljuk ki a fentieket, és élvezzük a jól végzett munka gyümölcseit. Ha épp állást keresünk, vagy munkahelyet váltanánk, szintén jól jöhet ez a technika: tiszta fejjel a siker is borítékolható. Nézzünk szét mihamarabb a több ezer friss állás között, vagy keressünk személyes beállításaink szerint. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítéstis. Ha pedig önéletrajzunkat feltöltjük ide, a munkáltató is könnyen ránk találhatnak.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: feladatok, rendszerezés, hatékonyság, munka, karrier