Munkahelyek, ahol öröm dolgozni! 

A munka élvezete és a munkatársak hatékonysága nemcsak azon múlik, hogy milyen munkát végzünk, hanem, hogy azt milyen környezetben végezzük. Az ideális irodaterek a funkcionalitás mellett motiváló erővel bírnak. Az, hogy pontosan milyen iroda a legideálisabb, az nagyban függ az adott munka jellegétől. Bizonyos nagy visszavonultságot igénylő feladatok esetén jó lehet a hagyományos "kocka" is, mi azonban annak jártunk utána, milyen kreatív megoldások vannak az irodakialakítás terén.

 Íme 4 dolog, amit a kreatív iroda "tud":
 
1. Közösséget épít
 
Magyarország első közösségi irodája, a Loffice társalapítóját, Klementz Katát kérdeztük arról, mit is jelent a "coworking" és miben más a hagyományos irodáknál. "A coworking közösségben végzett munkát jelent. A Loffice-szal célunk a közösségi munkamodell hazai meghonosítása és továbbfejlesztése volt. Az általunk alkalmazott tér- és tudásmegosztáson alapuló modell a vállalkozói kedvet ösztönzi, hatékony, támogató és érték alapú. Egy olyan kreatív szellemi légkörről van szó, ahol a dolgozók megoszthatják egymással tapasztalataikat, információikat, kapcsolati hálójukat. Közösségek alakulnak, barátságok köttetnek nap mint nap."

A legkreatívabb irodák közül nemzetközi szinten talán a legismertebb a Google irodája, mely csúszdáival, zegzugos kuckóival és megannyi szórakoztató elemmel inkább hasonlít egy vidámparkhoz, mint munkahelyhez. A cégnek nincs két egyforma irodája, minden országban más és más design elemmel dobják fel a közösségi teret. A budapesti irodában miden helyiség más tematikát kapott: akad köztük medence, gőzfürdő és szauna, sőt még vízilabda-aréna is a sportágban szerzett hírnevünk miatt.

Munkahelyek, ahol öröm dolgozni!

 2. Inspirál

"Általános trend, hogy lényegesen nagyobb teret nyer az inspiráció jelentősége, mint a korábbiakban, hiszen a cégek egy része már felismerte, hogy ha a munkavégzés kreatív, a munka monotonitását ellensúlyozó környezetben történik, akkor a munka hatékonyabbá válik és új ötletek felmerülésére serkenti a dolgozókat. Ezen kívül, a szociális terek kialakítása kapott domináns szerepet a belsőépítészetben, ugyanis olyan kapcsolatok alakulhatnak ki a kávézóban, folyosón együtt töltött percek alatt, ami szintén pozitív eredményeket szülhet a cég működésében, mivel ez a belső kommunikáció egyik legfontosabb színtere. Mindazonáltal, a munkatársak kedvét is serkenti, ha közösségben, egymást segítő, egymásra nyitott emberek között tudhatják magukat munkahelyükön" - véli a Loffice társalapítója.

Jó példa a szakértő által elmondottakra a LEGO dániai irodája, ahol akár az Eiffel-tornyot is megépíthetik a dolgozók a LEGO-kockák formájára kialakított színes közösségi és szociális terekben.

Munkahelyek, ahol öröm dolgozni!A LEGO Manufactruing Kft. által kínált legfrissebb állásokhoz kattintson ide!

3. Egyenrangúvá tesz

Az új szemlélettel rendelkező cégek egyre inkább arra törekednek, hogy a közösségi iroda alapelvein működő irodatereket alakítsanak ki. "A falak fizikai lebontása az egyének egyenrangúsága irányába tett első lépésként értelmezhető. A hierarchikus viszonyok helyébe kollegiális lép, mely nyitottabb szemléletet eredményez. A vezetők céljai között szerepel a költségek csökkentése, közösségépítés, információáramlás megkönnyítése. Ezáltal motiváltabbá válnak a dolgozók, javul a teljesítőképesség, a munkavállaló is jobban elkötelezi magát a cég irányába" - árulta el az új trendekről Klementz Kata.

A demokratikus, környezettudatos irodaépületek kiváló hazai példája a Telenor törökbálinti irodaháza, melyet 2012-ben Fiabci-díjjal is jutalmaztak. Az impozáns 1600 négyzetméteres átrium körül lépcsősor "lebeg" a térben, ez a fő közlekedési csatorna, az egyterű irodák, az üvegfallal határolt csendes szobák pedig mind a demokratikus szemléletet erősítik.

Munkahelyek, ahol öröm dolgozni!A Telenor által a Profession.hu-n kínált állásokhoz kattintson ide!

4. Pihenést biztosít

A hagyományos felfogás szerint a munkahelyre nem pihenni járunk, ez a szemlélet azonban kezd megváltozni. "A munka közbeni pihenés nem időpocsékolás, hiszen erővel tölti fel az embert és felszabadítja a kreativitását. Ahogyan az már számtalan ergonómiailag tudatos nemzetközi vállalkozás irodakultúráján látszik, a munkatársak akkor tudnak a leghatékonyabban kreatív munkát végezni, ha azt a munkahelyi környezet is segíti" - véli a Loffice társalapítója.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ilyen kreatív munkahely például a Dropbox is, melyet a Mashable karrier oldal szakértői cikkében a legkreatívabb irodák közé sorolt. A design bútorokkal és plüss berendezéssel felszerelt zeneteremről inkább egy elegáns szórakozóhely jutna eszünkbe. A munkatársak bármikor használhatják a zongorát vagy zenét hallgatva pihenhetnek.

Címkék: munkahely, iroda, kreatív, coworking

Összeállította: Fogas Krisztina