Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A kiválasztási szakértők egyetértenek abban, hogy jelentős előnnyel jár egy-egy fiatal kolléga felvétele. Az "entry-level” pozícióként emlegetett állásokban jellemzően alacsonyabb a fizetés, a már meglévő csapatnak szintén jót tesz a fiatalabb kolléga energiája és új látásmódja, ráadásul akár a jövő vezetőit is kinevelhetjük a pályakezdő fiatalokból.

A frissdiplomások felvétele azonban sokszor azzal a rizikóval jár, hogy az illető hamar frusztrálttá és csalódottá válik, és akár 50 százalékos fluktuáció is előfordulhat a körükben. Az ok: a menedzserek nem figyelnek a pályakezdők igényeire és ugyanazt a kommunikációs technikát alkalmazzák velük is, mint a többi kollégával szemben.

Íme a 3 legfontosabb hiba, amit el kell kerülnünk, ha meg akarjuk tartani a pályakezdőket:

1. Az önbizalom-építés hiánya

A pályakezdők önbizalma általában jóval alacsonyabb, mint gondolnánk. A vezetők látják a potenciált az új kollégában, de mindez mit sem ér, ha nem mondják el neki, és csak arra koncentrálnak, hogy a kezdeti hibákra felhívják a figyelmet. Dicsérjük meg az illetőt és figyeljünk rá, hogy kellemesen érezze magát. Erősítsük meg abban, hogy minden képessége megvan ahhoz, hogy továbbfejlődjön és céljainak megfelelő karrierutat járjon be.

Amikor a menedzserek elmulasztják a bizalom kiépítését megtenni, a pályakezdők automatikusan a negatívumokra fognak koncentrálni: nem lehet elvégezni a feladatot, lehetetlen határidőre befejezni, nem állnak rendelkezésre a megfelelő erőforrások. A pesszimista hozzáállás meglátszik majd a munkavégzésen is, a végén pedig a menedzsment ott találja magát, hogy volt egy ígéretes fiatal kolléga, aki végül feladta.

Munkaadóknak: így hozzuk ki a legtöbbet egy pályakezdőből!

2. A vállalati célok ismertetésének elmulasztása

Minden erős vezetőnek vannak céljai, és mindent megpróbál megtenni annak érdekében, hogy elérje ezeket. Tisztázni kell az újonnan érkezőkkel is, hogy melyek ezek a célok, mert csak így érzi úgy a pályakezdő, hogy munkája jelentős, hasznos és nagyobb célokat szolgál. Arra várni, hogy a fiatal munkatársak majd kitalálják, vagy már eleve tudják, hogy melyek a vállalati célok, nagyon gyakori hiba.

Az Y és Z generációs munkaerő elvárja, hogy munkájának hatásáról, jelentőségéről és annak a vállalaton belül betöltött szerepéről pontos információval rendelkezzen. Ha ez nem történik meg, akkor a kollégák ambíciója és motivációja jelentősen csökkeni fog, és ez végül letargiához, és a cég elhagyásához vezethet.

PÁLYAKZDŐK ILYEN ÁLLÁSOKAT TALÁLHATNAK!

3. A folyamatos képzés és tréning elmaradása

A pályakezdők a fizetési kondíciók mellett a továbbképzés hiányára panaszkodnak a leginkább. A munkáltatók egyre nagyobb teljesítményt várnak el a munkavállalóktól, és ennek fényében gyakran eltörpül a személyes fejlesztés. Fontos tudatosítani, hogy a folyamatos fejlesztésre a mai végzősök már máshogyan tekintenek, mint a korábbi generációk tagjai.

Ha ma egy pályakezdő azt látja, hogy a munkahelyen nincs lehetőség továbbképzésre, akkor azt fogja hinni, hogy a vállalaton belül sem adottak a feltételek egy előléptetésre, vagy bármilyen szakmai jellegű továbbfejlődésre. A Z generáció szemében ez egyet jelent a stagnálással, amitől pedig menekülnek, feltételezhetően egy másik munkaadó karjaiba.

Készítette: Khojaste K

Címkék: munkahely, vezető, főnök, motiváció, karrier, fiatal, pályakezdő, frissdiplomás