Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

December 31. egyszerre szól a lezárásról és az újra való felkészülésről: szinte valamennyien átgondoljuk ilyenkor, mit szeretnénk másképp csinálni az új évben, a lelkesedés azonban gyakran gyorsan alább hagy, és jellemzően január végére már semmi nem marad a nagy tervekből. Fehérvári-Varga Judit karrier coachcsal a fogadalomtételek gyenge pontjairól és a valódi elhatározások erejéről beszélgettünk.

Miért pont most?

A január elsejére időzített célkitűzések nagyon jól hangzanak, hiszen ez a dátum remek kiindulópontja lehet a változásoknak, én mégis kételkedve fogadom ezeket. Amennyiben ugyanis a munkánkban vagy a magánéletünkben új ösvényekre szeretnénk lépni, abba gyakorlatilag bármelyik hétfőn, sőt akár egy szerdán vagy pénteken is belevághatunk! Személyes élményem egy néhány évvel ezelőtti, december 6-án elkezdett sikeres diétám, amit az ünnepek ellenére is eredményesen teljesítettem” – vezeti fel a témát Fehérvári-Varga Judit.

Az újévi fogadalmak egyfajta kényszerként nehezednek ránk, úgy vagyunk velük, hogy ha már a barátaink is hangzatos ígéretekkel lépnek ki az óévből, nekünk is így kell tennünk. Ez azonban önmagában még kevés.

Ahhoz, hogy egy fogadalmat képesek legyünk valódi cselekvésekbe fordítani, mindenekelőtt ajánlott megvizsgálnunk, ténylegesen akarunk-e változást az adott témában, vagy kizárólag a külső elvárások nyomán dédelgetjük nagyra törő álmainkat. Ha a célunk a sajátunk, nem árt tisztáznunk azt is, milyen erős elhatározással vágunk bele a sokszor nem könnyű folyamatba, legyen szó életmódváltásról vagy karrierépítésről. A harmadik pillér pedig a realitás: tegyük fel a kérdést magunknak, mennyire kivitelezhető számunkra az adott cél, mert bár nagyon motiváló azt mondani, hogy fél év múlva már kockás hassal várjuk a nyarat, ha azonban jelenleg még csak sétálni sem szoktunk, aligha tudjuk majd valóra váltani” – sorolja a legfontosabb pontokat a szakember.

Éljünk jól a tiszta lappal

Ha úgy érezzük, kellő erő és elszántság van bennünk ahhoz, hogy 2020 a változások éve legyen számunkra, ne az éjféli koccintásnál kezdjük el kigondolni, miben is lesz más a következő tizenkét hónap, szánjunk egy kis időt az önmagunknak tett ígéretek előkészítésére.

Vegyük végig életünk legfőbb területeit, és nézzük meg, melyikben hol tartunk, melyik az a szelet, ahol igazán jól érezzük magunkat, és hol szeretnénk mást, mint eddig. Legfeljebb két területet válasszunk ki, amin a leginkább dolgoznánk, ha ugyanis egyszerre kezdünk aktív sportolásba, a párkapcsolatunk felfrissítésébe és munkahelyváltásba, jó eséllyel a figyelmünk, az energiánk és az időnk is szétaprózódik, a kudarc tehát borítékolható” – figyelmeztet interjúalanyunk.

És folytatja a leglényegesebbel:

Fogalmazzuk meg, hol tartunk most a kiválasztott területen, és azt is, hogy hová szeretnénk eljutni. Ehhez jó eszköz lehet a skálázás, ami a megvalósítás lépéseinek konkretizálásában is segít: ha például jelenleg ötösre értékeljük a munkánkat, és nyolcas szintre vágyunk, vizsgáljuk meg, mire lenne szükségünk ahhoz, hogy ezt elérjük, miben látnánk a saját fejlődésünket, hogyan érnénk tetten, hogy elértük a vágyott állapotot.

Bátran tegyünk egy kis képzeletbeli időutazást: „Képzeljük el, hogy 2020 szilveszter este van, és visszatekintünk az évre. Mikor lennénk igazán elégedettek? Minél több konkrétumot fel tudunk sorolni, annál könnyebben tudjuk majd az odavezető utat is meghatározni magunknak. De érdemes ennél is továbbmenni, ha már fogadalmakról beszélünk! Fogalmazzuk meg azokat a titkos vágyainkat is, amelyekről általában nem beszélünk, sőt jótékonyan hathat ránk, ha azt is eldöntjük, mit nem fogunk a jövőben halogatni, vagy hova fogunk mindenképp elutazni az új évben” – javasolja Judit.

Írjuk le

A fogadalomtétel akár egyfajta közös rituálé is lehet a családunkkal vagy a barátainkkal, hiszen minél többeknek mondjuk el a céljainkat, annál inkább számonkérhetővé válunk, de ha igazán biztosra mennénk, foglaljuk írásba a gondolatainkat.

Az írott szavaknak hatalmas ereje van, egyszerűen azért, mert írásban sokkal konkrétabban fogalmazunk, mint szóban. Ehhez használhatunk egy üres lapot, a határidőnaplónkat, vagy egy, az internetről letölthető tematikus kérdéssort, munkafüzetet. Az írásba foglalt gondolatokkal az agyunk számára is kijelöljük a legfőbb fókuszpontokat, elménk ugyanis parancsokként dekódolja a konkrét elhatározásokat. A jótékony tudattalan folyamatokat természetesen nem árt megtámogatnunk, vagyis tényleges cselekvésbe fordítanunk a terveinket, kizárólag ez lehet a siker garanciája” – hangsúlyozza interjúalanyunk.

Pályamódosítás

Bontsuk tehát egészen apró részekre, pontosan körvonalazható lépésekre a célhoz vezető utat, és hosszas tervezgetés helyett vágjunk is bele a megvalósításba. „Nem kell látnunk az egész lépcsőházat, elég csak az első lépcsőfokot – ezt tartsuk szem előtt, mielőtt elvesznénk a részletekben. Annál is inkább érdemes ezt megfogadnunk, mert kizárólag annak lesz hatása az életünkre, amit valóban beépítünk a mindennapjainkba. Ahhoz pedig, hogy a haladásunkat nyomon tudjuk követni, rögzítsünk ellenőrző mérföldköveket a naptárunkba, amikor összegezhetjük a tapasztalatainkat, a folyamathoz való viszonyunkat, és szükség esetén akár a célt is újratervezzük” – ad útmutatót a coach.

Irányadó tanulságok

Bár az újratervezés gondolata sokakat megrettent, mégis érdemes már az utunk elején számolni vele, de nem szükséges rosszként, hanem lehetőségként, ami az elégedettebb, boldogabb, teljesebb élet felé vezet minket.

Amint elkezdünk tenni a céljainkért, számos élménnyel, érzéssel, tanulsággal gazdagodunk: kiderülhet például, hogy a vágyott karrierváltáshoz nem jó irányt választottunk, mert a hobbinkból nem tudnánk megélni, vagy a korábban vonzónak látott iparág koránt sem olyan motiváló a hétköznapokban. Ne ijedjünk meg ezektől a következtetésektől, sokkal inkább fordítsuk a javunkra, és formáljuk át a célt vagy az arra vezető utat a számunkra leginkább testhezálló módon” – tanácsolja Judit.

És hozzáteszi: „Legyünk rugalmasak és megengedőek magunkkal! Minden változás önismereti munkát kíván, mi több, kudarcokkal is jár. Ne féljünk a sikertelenségtől, hiszen minden nehézség a fejlődésünket szolgálja. Gondoljunk csak arra, hogy akikre most példaképként tekintünk, pontosan ugyanezen mentek keresztül, de képesek voltak tanulni a kudarcaikból, és ezen tudások birtokában tovább építkezni. Biztosan lesznek nekünk is olyan napjaink, amikor nem tudjuk teljesíteni mindazt, amit megfogadtunk, de ettől még nem kell meghátrálnunk, hiszen minden egyes nap új alkalom a folytatásra.

Fogadjuk meg a szakember tanácsait, és tartsuk észben, hogy soha nincs késő változtatni. Hívjuk magunkat kalandra egy jól megfontolt fogadalommal, és élvezzük az izgalmakkal és pozitív élményekkel teli utazást a vágyott ismeretlenbe! Ha úgy döntünk, új munkahelyre van szükségünk, tisztázzuk le személyes priortásainkat, és válogassunk a több mint 10.000 álláslehetőség között. Legyünk naprakészek, kérjünk hírleveletés Facebook értesítéstis, így biztosan nem maradunk le a nekünk való munkáról!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: fogadalmak, célok, változás, munka, karrier