Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A legtöbben már valószínűleg túl vagyunk a megérdemelt pihenésen, ennek ellenére könnyen megeshet, hogy visszatérve a munkahelyünkre, az újult erő helyett a teljes motiválatlanság uralkodik el rajtunk. A kikapcsolódás, az új élmények után nem könnyű visszarázódni a megszokott kerékvágásba, és újra megtalálni azokat a miérteket, amelyek miatt lelkesen kelünk fel reggelente. Mutatjuk, mi segíthet, sőt az egészen kilátástalannak tűnő helyzetre is van egy jó tanácsunk!

1. Célra tarts!

Mit szeretnénk elérni? Ezt a legfontosabb tisztázni magunkban! Kitűzhetünk egészen apró célokat, de érdemes a távlati mérföldkövekben is gondolkodnunk, ha pedig tudjuk, merre tartunk, vizualizáljuk a vágyott eredmény elérését. Képzeljük el minél részletesebben, hogy a prezentáció, amire épp készülünk, elnyeri a vezetőség tetszését, vagy a rendezvény, aminek szervezésében aktívan részt veszünk, nagy sikert arat a kollégák körében, esetleg egy tárgyalássorozat végén a vevőnk elégedetten írja alá a megállapodást. Ezt a technikát akár egyszerű napi teendőinknél is bevethetjük arra fókuszálva, hogy a megszokottnál gyorsabban és hatékonyabban hajtjuk végre ezeket. Meg fogunk lepődni a rendszeres gyakorlás eredményén!

Motiváció-elsősegély - munkahely, motiváció, teljesítmény

2. A gondolatok teremtő ereje

Amikor hiányzik belőlünk a kellő lelkesedés, gyakran a teljesítményünkről is negatívan fogalmazunk, önmagunkban és kimondva egyaránt: ma nagyon rossz passzban vagyok, biztosan nem lesz sikeres a megbeszélés; képtelen vagyok koncentrálni; el fogom rontani a kimutatást, és a sort még hosszan folytathatnánk. Talán meglepő, de minél inkább negatívak a gondolataink, annál több kudarcra számíthatunk. Tegyünk egy próbát az ellenkezőjével, és ha szükséges, jegezzük is fel az aznapi feladatinkkal kapcsolatos pozitív mondatokat, csak azért is! Mi vesztenivalónk lehet?

3. Igény szerint

Mindannyian másképp működünk, vagyis más jelent ösztönzést számunkra. Aknázzuk ki az ebben rejlő lehetőségeket! Amennyiben a szűk határidők pörgetnek fel bennünket, szabjunk magunknak reális, de csak fókuszált munkával elérhető időpontokat egy-egy teendőhöz. Ez nagyfokú tudatosságot igényel, de olykor épp a jó értelembe vett nyomásra van szükségünk ahhoz, hogy kihozzuk magunkból a legjobbat. Ha ez az ellenkező reakciót váltja ki belőlünk, válasszunk más módszert: kérjünk támogatást egy hozzánk közel álló kollégától, vagy akár családtagtól is, akivel megosztjuk aktuális elintézendőnket, és megkérjük, hogy olykor kedvesen kérjen minket számon, hol tartunk – így nem fogunk elúszni, és menet közben a munkakedvünk is visszatérhet, hiszen sokszor csak elkezdeni nehéz.

+1 Ami jár, az jár

A jutalmazás módszerét mindannyian ismerjük, és bátran vessük be a legszürkébb munkanapon is. Amikor nehezen vesszük rá magunkat egy bonyolult, időigényes vagy nemszeretem feladatra, rendeljünk hozzá egy apró jutalmat, amivel kompenzáljuk magunk számára fáradozásainkat. Például tarthatunk egy kellemes kávé vagy teaszünetet, sétálhatunk egyet, vagy megnézhetünk egy szórakoztató videót az interneten, ha végeztünk a teendővel. Olykor a büfé is szóba jöhet, de sokkal inkább a társaságot, mint a cukros ételeket és italokat keressük. Bármilyen nehéz napon is vagyunk túl, semmiképp se essünk át a ló túloldalára, azaz ne egy kiadós vásárlással ünnepeljük meg remek teljesítményünket.

Jegyezzük meg a fentieket, és találjuk meg, mi az, ami ki tud billenteni minket a holtpontról. Lehetséges, hogy csupán néhány lépést hátra kell lépnünk, és onnan ránézni az életünkre, a munkánkra, és tudatosítani magunkban azokat a pozitívumokat, amelyeket magától értetődőnek veszünk. Ha azonban törekvéseink ellenére sem látjuk a fényt az alagút végén, ne halogassuk tovább a váltást: gondolkodhatunk új munkahelyben, vagy akár egy új iparágban is. Ide kattintva válogathatunk a legfrissebb lehetőségek között, vagy kereshetünk személyes beállításaink szerint is.  Legyünk naprakészek, Kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, munkahely, motiváció, cél, teljesítmény