Cikksorozatunk első részében a vendéglátás szektorát, és ezen belül is egy nívós budai étterem és egy pesti cukrászda tulajdonosát faggattuk ki: mi a mérce az ideális jelölteknél?

CUKRÁSZDA

Zóka Tibor, a Souffleé cukrászda tulajdonosa a közelmúltban többször is nekifutott, hogy megtalálja a megfelelő cukrászát. A jelentős vendéglátóipari tapasztalattal bíró üzletvezető ugyanis olyan embert keresett, aki nemcsak jó cukrász, hanem kiválóan ért a saját készítésű, friss, házias és mentes édességek elkészítéséhez. "Fontos volt számomra az is - ismerteti Tibor -, hogy ne legyen ismeretlen neki a nyers méz, az eritrit, illetve a gluténmentes vagy éppen paleo táplálkozás." Nézzük, milyen szempontok szerepelnek az ő felvételi listáján!

1. Szakképzettség. Ugyan az álláshirdetésben egyértelműen cukrász végzettséggel rendelkező személyt keresett, ám ennek ellenére sok adminisztratív háttérrel rendelkező is jelentkezett. Őket egyértelműen el kellett utasítania.

2. Pályakezdő. Tibor kifejezetten fiatal és lelkes munkatársat tudott elképzelni maga mellett. Olyat, aki rendelkezik azzal a bizonyos belső motivációval, aki vágyik az elismerésre, és szívvel-lélekkel tud dolgozni.

3. Hasonló perspektíva. Ez azt jelenti, hogy szerinte sokat számít az, ha valaki elfogadja és értékeli a minőségi, kézműves és mentes cukrásztermékeket.

4. No smoking! "Egy igazi vendéglátós nem dohányzik! - említi Tibor. - Hiszen se a vendégek előtt nem kellemes egy dohányszagot árasztó lehelet vagy kéz, se az ízérzéknek nem tesz jót."

5. Szakmai elhivatottság - vagyis akarjon és tudjon fejlődni az illető.

6. Kreativitás és esztétikai érzék. Minden étel egy külön alkotás, a tálaláshoz is szükséges a szépérzék.

7. Önállóság. Legyenek saját ötletei, és ossza be az idejét úgy, ahogy a legjobban el tudja látni a feladatait.

8. Képes legyen a nyitott, őszinte kommunikációra - és alkalmazza is.

9. Ne alkalmazotti, hanem tulajdonosi szemlélettel álljon a dolgokhoz.

Tibor még azt is hozzáteszi, hogy önmagára nézve is hasonlóan következetes és korrekt elvárásokat fogalmaz meg. Figyel arra is, hogy a munkatársa elégedett lehessen, és jól érezze magát nála.

Mit vár a főnök a pályázótól? - Étterem és cukrászda

ÉTTEREM

Giber Jánost is megkérdeztük, aki a legendás budai Árnyas Étterem tulajdonosa, emellett vegyészmérnök és szabadalmi ügyvivő. "Ott kezdeném, hogy elsősorban saját magammal szemben állítok fel követelményeket, ez a 3K: kemény, korrekt és következetes hozzáállásra törekszem a munkatársaimmal szemben. Illetve azt gondolom, hogy a tulaj a saját egyéniségét is mérje fel, és önmagához passzoló embereket vegyen fel. Kell a kémia! És kell a humorérzék is, az mindig jól jön. De nem szabad vele visszaélni. A munkatársunk sosem lehet a barátunk, ezt nem szabad elfelejteni. Nem véletlen, hogy az étteremben én is mindenkit magázok."

Íme, János legfontosabb szempontjai egy állásinterjún. Először az általános érvényű kritériumokat említjük, majd a legfőbb munkakörök specialitásait, amelyeket ő következetesen megvizsgál egy-egy újabb jelentkező esetében.

1. Bizalom. Beszéltessük a jelentkezőt. Kérdezzünk tőle minél többet, pl. hány munkahelye volt, miért jött el onnan stb. Menjünk végig az önéletrajzán. Eközben le lehet mérni, mennyire megbízható emberről van szó.

2. A kiváló kommunikációs képesség elengedhetetlen - a vendégekkel és a kollégákkal egyaránt. Hiszen az információátadás nagyon fontos egymás között is. Beszéljen tisztán, érthetően és egyenesen nézzen mások szemébe.

3. Megjelenés: fontos a jó modor és a kellemes külső.

4. Szúrjuk ki a bajkeverőket! Ezek az ismertetőjelei: szidja a volt munkahelyét, főnökét, nagydumás, önfényező stílusa van. Ez mérgező az egész közösségre nézve, nem szabad felvenni.

5. Szenvedély. Enélkül nem megy, mivel a vendéglátás élményt kell, hogy adjon minden vendégnek. Akitől csak kiégett, fásult, monoton munkavégzés várható, a vendégkör nagy részét el fogja üldözni.

6. Szakmailag megfelelő személyekre van szükség. Nézzük az egyes munkaköröket külön-külön!

a. Pincér: A placcon dolgozónál fontos, hogy fizikailag ügyes legyen: tudjon 3-4 tányért vinni a kezén, és magabiztosan előrenézzen, ha ételt vagy italt visz ki. Jól jön, ha legalább 3 intenzív éves gyakorlattal rendelkezik. Kiváló memóriára van szükség, és nemcsak a rendelés miatt, hanem folyamatosan egy rendszert kell képviselnie: kimegy, közben összeszedi a tányérokat, kiosztja az étlapot. Ne rohangáljon feleslegesen! Legyen kedves, ám tudni kell felismerni, melyik vendég mennyire nyitott erre. És nem utolsósorban: a gyakorlott pincér ne legyen rafinált pincér, aki minél kevesebb munkával minél több pénzt szeretne keresni. Illetve az angoltudás sem hátrány.

b. Szakács: tudjon főzni. Egyszerű elvárásnak tűnik, ám sok a csapda. János szerint az még kevés, ha valaki csak a fine dining vagy a bisztrókonyha terén szerzett gyakorlatot, hiszen nemcsak szuvidolni és konfitálni kell jól tudni, hanem ízletesen és rutinosan megfőzni egy főzeléket vagy egy tarhonyát is. Továbbá számít az, hogy a la carte konyhán mennyit dolgozott az illető, illetve hogy ő maga is szeressen enni.

c. Séf: a szakácsokhoz tartozó szempontok mellett rendszerszemlélettel lássa át a legfőbb munkafolyamatokat, és úgy ossza be a szakácsait, valamint gondoskodjon az alapanyag készletről is. Elsősorban az étterem iránt legyen lojális. Az ő esetében a kiváló kommunikációs készség különösen fontos.

d. Mosogató: nagyon fontos munkatársai a konyhának. Nagy munkabírású emberekre, és legalább egy férfira van szükség. Legyen tiszta, ápolt és korrekt személy. Sőt, az emberi hozzáállás néha többet érhet, mint a gyakorlat.

e. Étteremvezető: ha a tulajdonos nem tudja ezt a szerepet betölteni, akkor olyan vezetőt kell keresni, aki képes a rábízott szabadsággal és felelősséggel élni - és nem visszaélni. A szakmai alázat és gyakorlat itt is elvárás. Szerencsés eset, ha a jelentkező volt már pincér vagy szakács, ugyanis nagyobb tekintélye lesz a többiek szemében.

Az Árnyas étterem tulajdonosa szerint, ha találunk egy igazán jó munkatársat, akár még az éttermet is érdemes lehet kicsit átszervezni miatta. Fontoljuk meg a fentieket, bármelyik oldalon is állunk! Sőt, ha munkát keresünk éppen a vendéglátás terén, nézzünk körbe a következő friss pályázatok között!

Íme a Profession.hu álláshirdetései:

enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. Szakács
enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. Pincér, illetve felszolgáló
enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. Étteremvezető
enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. Cukrász
enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. Pék
enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. Barista
enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. Az összes vendéglátós, illetve idegenforgalmi állás itt található!

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Készítette: S. G.

Címkék: vendéglátás, idegenforgalom, munka, állásinterjú