Horvátország július elsejétől az EU tagja lesz, a csatlakozásával új távlatok nyílhatnak meg Magyarország és a déli szomszéd között.

Magyarország és Horvátország gazdasági partnerségének pilléreit továbbra is a közlekedési és az energetikai infrastrukturális projektek, a megerősödött MOL-INA kapcsolat, és a hasonlóan fontos határ menti együttműködés alkotja. Ígéretes új együttműködési területnek mutatkozik a környezetvédelmi iparban rejlő kétoldalú üzleti kapcsolatok kiaknázása - közölte a sonline.hu-val a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A számok kedvező fejleményről tanúskodnak. A szaktárca tájékoztatása szerint a kétoldalú gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok az elmúlt években dinamikusan fejlődtek. Az áruforgalom 1995 és 2011 között közel nyolcszorosára nőtt.

Sikerült túljutni a nemzetközi pénzügyi válságot követő visszaesésen, a 2011-es év a magyar-horvát kereskedelmi kapcsolatok látványos fejlődésének éveként értékelhető. Az NGM közleményében azt írja: a külkereskedelemben új távlatok nyílnak meg, amelyek eddig a vámhatár miatt korlátozottak voltak. Arra is kitértek: szabaddá válik a mezőgazdasági termékek cseréje, javulnak a munkaerő-áramlás feltételei, és felélénkülhet egymás országaiban végrehajtott tőkebefektetés is.

Magas a horvát munkanélküliség

Az Eurostat adatai szerint 2013 első negyedévében 18,1 százalékos a volt Horvátországban a munkanélküliség, a nők 17,9, a 25 év alattiak 50,1 százaléka nem dolgozott.

A Der Standard információja szerint az EU-csatlakozás hatására több horvát vállalat már bejelentette, hogy a külföldi termékek részéről jelentkező nyomás hatására gyártásuk egy részét az olcsóbb Bosznia-Hercegovinába telepítik át. Ennek hatására sajnos nőhet a munkanélküliség déli szomszédunknál.

A Világgazdaság úgy tudja, hogy az EU új tagállama számára a szabad munkavállalást csak pár év múlva vezeti be a tagállamok nagy része. Svédország, Írország és több más EU-ország is úgy határozott, hogy Horvátországot két évre nem engedik be a munkaerőpiacukra. Eddig Szlovákia és Magyarország jelentette be, hogy azonnal megnyitja a munkaerőpiacát a horvátok előtt.

Szlovákiában a márciusi hónappal bezárólag 146 horvátországi alkalmazott vállalt munkát - írja a bumm.sk. Bár ez a szám egy év alatt 30 százalékkal nőtt, a tárcák nem gondolják úgy, hogy torzítaná a munkaerőpiacot a nyitás. Mint azt a Profession.hu is megírta, hasonló a helyzet Magyarországon is, úgy tűnik, nem vagyunk túl vonzó: május 31-én 229 horvát állampolgár rendelkezett érvényes munkavállalási engedéllyel Magyarországon, míg Horvátországban 2012-ben 112 magyar állampolgár munkavállalót regisztráltak.

Mit dolgozhatna ott egy magyar?

"Nincs még kimondva, de feltehetően korlátozás nélküli szabad munkavállalás lesz biztosítva az uniós polgároknak Horvátországban, így elviekben már július elején utazhatnak ki dolgozni magyarok" - válaszolta a bama.hu-nak Obradovic Ena, az Iparkamara által működtetett Magyar-Horvát Tagozat vezetője.

A tengerparton valószínűleg csak azoknak juthat munka, akik jól beszélnek horvátul, hisz a turizmusban nincs hiány a munkára jelentkező helyiekből sem, és ott jogos elvárás a nyelv ismerete - mondta Obradovic Ena. Ugyanakkor a hiányszakmákban vagy a legkeresettebb foglalkozások körében feltehetően akár az sem lesz akadály, ha valaki nem, vagy nem jól beszél horvátul.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Horvátországban a magyarországinál magasabbak az átlagkeresetek (viszont a megélhetés is drágább), és akár jóval közelebb lehetnek szeretteikhez a külföldön munkát vállaló magyarok, mint egy másik uniós országban. A horvát átlagbér 710 euró körül mozog, emellett a minimálbér is magasabb, mint nálunk: a KSH adatai szerint déli szomszédunknál 374,31 euró a legkisebb munkabér (a magyar 340,55 euró).

Jó hatása lehet a munkaerő-piaci nyitásnak

A munkaerő-áramlás fordítva is működhet, sőt már működik. Obradovic Enát ugyanis a Pécsett folyamatosan növekvő létszámmal számoló, információs technológiával foglalkozó IT Services Hungary Kft.-től is megkeresték. Ők már nem találnak helyben a jövőbeni üres álláshelyekre a német nyelvet magas szinten beszélő informatikusokat (vagy informatika iránt érdeklődőket), így azt remélik, horvátokat foglalkoztathatnak. Mindez a pécsi gazdaságot is élénkíti majd, hisz a dolgozók nálunk fognak költeni, szórakozni, albérletet bérelni.

Az eddigi tapasztalatok és elemzések azt mutatják, hogy azokban az országokban - például Nagy-Britanniában és Franciaországban -, amelyek már korábban megnyitották munkaerő-piacaikat a később csatlakozott uniós országok munkavállalói előtt, minimális változás következett be a bérekben, és az új munkavállalók hozzájárultak a fogadó országok gazdaságához - mondta korábban Andor László, az EU foglalkoztatási biztosa.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: külföldi munka, horvát, álláskeresés, munkanélküliség