Az állást kínálók nem szeretik a tucat önéletrajzokat, és azonnal észreveszik, ha egy sablonról van szó.

Egy jól megírt, az álláshirdetésre válaszoló önéletrajzzal azt üzeni az álláskereső: Elolvastam és értem a feladatot és a célt.

Ellenkező esetben a felszínesség, hanyagság és nemtörődömség üzenete jön át. Ha a pályázó, még annyit sem tesz meg, hogy az idejét és a figyelmét arra fordítsa, hogy egy jó önéletrajzot megírjon, akkor hogyan fog teljesíteni a munkahelyen?

A kiválasztás során az önéletrajz tartalma a döntő, épp ezért nagyon fontos, hogy minden olyan információt beleírjunk, ami egy picit is közelebb visz álmaink állásához.

Hasznos a sablon, de nem elég

A sablonok nagyon nagy segítséget nyújthatnak az önéletrajz megírásához, de minden esetben személyessé és az adott álláshoz illeszkedővé kell tennünk. A Profession.hu önéletrajz sablonjait innen töltheti le, és a már elkészült CV-t is leellenőrizheti.

Hiba, ha mindenhová ugyanazt az önéletrajzot küldjük el!

A hirdetésben leírtak szerint alakítsunk egy kicsit mindig az önéletrajzon és azokat a tapasztalatokat helyezzük előtérbe, azokat a készségeit hangsúlyozzuk, amelyek a hirdetésben megjelennek. A teljesen irreleváns tapasztalatainkat akár ki is hagyhatjuk.

Az álláshirdetés alapján írjuk meg

Érdemes az álláshirdetésben szereplő kulcsszavakra összpontosítva megírni, átírni az önéletrajzunkat. Figyeljük meg, hogy mennyi tapasztalatot, milyen számítógépes programok ismeretét, milyen nyelvtudást, milyen személyiségjegyeket keresnek az új emberben, és ezeket mindenképpen jelenítsük meg az önéletrajzban. Használjuk a hirdetést "sorvezetőnek" - javasolta Herczku Monika, a Profession.hu karrier-tanácsadója.

Íme a Profession.hu egyik álláshirdetésének kulcsszavai:

 

    Minden álláshirdetésre írjunk új önéletrajzot
 

A túlságosan általános megfogalmazás sem jó, mindig a konkrét állásra hegyezzük ki a szöveget. Az a megfogalmazás például, hogy "irodai munkakörben szeretnék dolgozni", nagyon kevés. Érdemes pontosabban fogalmazni és minél több részletet megadni, mert félreérthető vagy nem elégséges információt tartalmazó önéletrajzokkal egyetlen tanácsadó vagy HR-es sem tud mit kezdeni - hívta fel a figyelmet Baráth András önéletrajz-tanácsadó is.

Rossz pont a HR-esnél

Az önéletrajzra általában nem szokás dátumot írni. Ha viszont valaki mégis szereti dátumozni, akkor arra is érdemes figyelnie, hogy a dátumot is aktualizálja. Ha 2013. októberében érkezik egy olyan önéletrajz, amelyen a dátum 2013. február, akkor azonnal világossá válik, hogy az önéletrajz küldője már 8 hónapja keres állást - hiszen akkor készítette az önéletrajzot, és azóta hozzá sem nyúlt.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ilyenkor a HR-esnek rögtön az a benyomása támadhat, hogy a pályázó hónapok óta ugyanazt az önéletrajzot "szórja szét" eredménytelenül, mert még mindig nem kelt el a piacon - véli Herczku Monika. Az is megfordul ilyenkor a hirdetés feladójának a fejében, hogy az álláskereső valószínűleg kissé lusta is, mert mindenkinek ugyanazt a sablont küldi, sőt figyelmetlen is, mert a dátumot nem javítja ki. És máris kész a negatív vélemény.

Az önéletrajz megírásához további hasznos infókat itt találsz!

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: önéletrajzírás, álláskeresés, álláshirdetés