Vajon elgondolkoztunk már azon, hogy a kiválasztott ruhadarab színe vajon mit is sugall az interjúztató felé? Milyen üzenetet hordoz? Kivált-e valamiféle érzelmet belőle, és ha igen, akkor az mennyiben, és milyen irányba befolyásolja az első benyomást? - teszi fel a kérdéseket Bertha Renáta, az Aurum Recruitment munkatársa.

Minden színhez pszichológiai hatások köthetők, melyek alapján mindenki eldöntheti, milyen színben szeretne pompázni a nagy megmérettetésen. Lássuk tehát a legalapvetőbb színeket, hogy milyen hatást váltanak ki belőlünk és a környezetünkből.

FEHÉR - Szabadság, tisztaság, őszinteség, nemesség. Nyugtató hatással bír, pozitív érzéseket kelt

A fehér színről mindenkinek pozitív gondolatok, szavak jutnak az eszébe. A fehér többek között a megbízhatóságot, tisztaságot, szabadságot, nemességet, őszinteséget, egyszerűséget, jóságot és érzékeny személyiséget sugallja.

A fehér feketével kombinálva ünnepélyes megjelenést kölcsönöz, amely klasszikus választás lehet az interjúra. Egy fehér ing nadrágkosztümmel felvéve igazán elegáns. A fehér szín nyugtatóan hat az emberekre, pozitív érzéseket kelt bennük. Ezzel a színnel interjún biztosan nem lőhetünk mellé, de persze ne tetőtől talpig fehérben jelenjünk meg. A tanácsadó azt javasolja, hogy elsősorban felsőt válasszunk ilyen színben, de figyeljünk oda a reggeli kávénál, nehogy a blúzon landoljon.

Mit üzen? A fehéret kedvelő személyek általában sokoldalúak, azonban szükségük van valakire, aki kihozza belőlük a tehetséget, színes egyéniségüket. A bizonytalanság, valamint a nehéz döntéshozatal jellemző lehet rájuk. Szeretik és fontos is számukra a rend. Remek szervezőkészséggel rendelkeznek.

FEKETE - Elegancia, határozottság, komolyság, tisztelet. A szemet nyugalmi állapotban tartja

A fekete már korántsem az a légies, könnyed szín, mint a fehér, mégis igen gyakran használjuk. Talán nincs is olyan ember a világon, akinek ne lenne valamilyen fekete ruhadarabja a szekrényben. A fekete ugyanis a megfelelő színekkel kombinálva rendkívüli eleganciát tud kölcsönözni viselőjének.

Komolyságot, tiszteletet és erőt sugall, a szemet nyugalmi állapotban tartja, ami egy interjú vagy tárgyalás alkalmával abszolút pozitívum. Túlzottan élénk és rikító színeket azonban ne kombináljunk a feketével, hiszen az vibráló, zavaró lehet a szemnek. Próbáljunk meg inkább pasztellszínekben, kellemes halvány színekben gondolkodni. Nem a ruhánknak kell ordítania, győzzünk a kisugárzásunkkal és személyiségünkkel a beszélgetőpartnerünket - tette hozzá Bertha Renáta.

Mit üzen? A fekete eleganciát és titokzatosságot sugall. Azonban a túl sok fekete viselése távolságtartást üzen környezetünknek. Ezt a színt kedvelők reális emberek, nehezen nyílnak meg, kevés barátjuk van. A feketét viselők nagyon jók a karrierépítésben.

SZÜRKE - Semlegesség, kifinomultság, állandóság. A középszürke nyugalmat és biztonságot sugall

A szürkének millió árnyalatával találkozhatunk, semleges színnek mondható, hiszen se nem fekete, se nem fehér. Ebből adódóan többek között a semlegességet, egyedüllétet, titkolózást, kifinomultságot, állandóságot jelképezi.

Ügyeljünk arra, hogy a szürke mely árnyalatait viseljük. A mélyszürke ugyanis önmagában fokozhatja a rosszkedvet, depressziót, így ez nem valószínű, hogy a legmegfelelőbb választás. A szürke lágyabb, világosabb árnyalata már pozitívabb hatást kelt, növeli a szabadság érzetet. A középszürke bizonyul az arany középútnak, ugyanis ez a szín megnyugtat és biztonságot sugall. És egy interjú alkalmával pont ez lenne a célunk.

A szürke az alábbi színekkel jó kombináció lehet az interjú alkalmával, csak figyeljünk, milyen pozícióra pályázunk: szürke-lila (erőt és hatalmat sugároz, inkább vezetői pozícióban előnyös), szürke-kék (határozottságot és szabadságot sugall).

Mit üzen? A szürkét kedvelő személyek higgadtak, keményen dolgoznak, céltudatosak. Gyakran jó üzleti érzékkel rendelkeznek, azonban hajlamosak túl sok munkát végezni.

PIROS - Dominancia, élet, energia, erő, tűz. Növeli az önbizalmat

A piros szín egy rendkívül domináns, figyelemfelkeltő szín, így a szakértő nem ajánlja azoknak, akik nem szeretnének kitűnni a tömegből, hiszen a pirosra biztosan mindenki felfigyel. Ez a szín cselekvésre ösztönöz. A piros színt kedvelők kreatívak, aktívak, kezdeményezők. Energiát és vitalitást sugároz, növeli az akaraterőt, így célszerű valami piros dolgot elhelyezni akár az irodában, vagy közvetlen környezetünkben is.

       Milyen színű ruhát vegyek fel az állásinterjúra?       

Ha valaki úgy érzi, a piros lenne az a szín, amely megadná a kellő magabiztosságot számára az interjún, akkor azonban figyeljen oda, melyik árnyalatát választja. A sötétebb változatai ugyanis a dühöt, rosszindulatot is jelképezik, ezeknek pedig nincsen helye az interjún. A legjobb kiegészítőként, vagy enyhébb színben viselni. Az interjún ugyanis nem a vad vörössel kell kitűnni a többi jelölt közül.

Mit üzen? A piros színt kedvelők határozottak, magabiztosak, azonban bizonyos mértékű lobbanékonyságra is hajlamosak. Ezért fiatalabb korban gyakrabban előfordul ennek a színnek a kedvelése.

ZÖLD - Élet, harmónia, biztonság, fejlődés, üdeség. Egyensúlyt teremt, megnyugtat, segíti a koncentrációt

A zöld szín kiegyensúlyozottságot kölcsönöz, harmóniába hozza a testet és lelket. A zöld szín fokozza a figyelmet is, ugyanis jobban figyelnek azokra, akik zöld színbe öltöznek, mivel vonzza a tekintetet. Persze ez nem azt jelenti, hogy ahhoz, hogy valaki az interjún megkapja a kellő figyelmet, tetőtől talpig zöldben kell pompáznia.

Aki nagyon izgulós vizsgaszituációkban, interjú helyzetekben, annak mindenképpen ajánlja a tanácsadó, ugyanis pozitív hatása, hogy ellazít, nyugodttá tesz és még lámpaláz ellen is jó. Fokozza a kreativitást és a koncentrációt. Egy kellemesen zöld felső elegáns lehet szürke, vagy fekete kosztümmel kombinálva, és még kellő magabiztosságot és üdeséget is ad nekünk. Ráadásul a zöld szín viselésével bizalmat ébresztünk másokban.

Mit üzen? A zöld színt kedvelők nyugodt természetűek, kitűnő az ítélőképességük. Szeretik a természetet és a kiegyensúlyozottságot, kultúrát. Kiemelkedő kifejezőkészséggel rendelkeznek, jó előadók. Megbízhatóak, kíváncsi természetűek.

KÉK - Hűség, bölcsesség, stabilitás, őszinteség. Csökkenti a stresszt, biztonságérzetet ad

A kék nyugtató és lazító hatással bír. Sötétebb árnyalatai a komolyságot, megbízhatóságot, bölcsességet, tudást szimbolizálják. Minden szempontból pozitív szín, tehát senkit ne tévesszen meg az, hogy hideg színnek mondjuk, hiszen hatásai korántsem azonosak ezzel a tulajdonsággal.

A kék is egyfajta eleganciát képvisel, szinte bármilyen alkalomhoz tökéletes választás. A világos szeműeknek ráadásul még a szemszínüket is gyönyörűen kiemeli. Az interjúra a kéknek is inkább a világosabb, középkék változatát válasszuk, akár enyhe csíkozással. Garantáltan megnyerő külsőt fog kölcsönözni, nem beszélve a magabiztosságról, amit általa nyerhetünk.

Mit üzen? A kéket kedvelők kitartóak a munkában, nehezen lehet őket befolyásolni, jó meggyőzőkészséggel rendelkeznek, segítőkészek, elveikhez hűek.

SÁRGA - Vidámság, életkedv, energia. Az optimizmus jele, melegséget és lelkesedést sugall

A sárga alapvetően vidám szín, jellemző is arról, hogy nevettet. Ha ránézünk valami sárgára, vagy csak a Nap jut eszünkbe, ahogyan szikrázóan süt, máris jobb kedvre derülünk. Ráadásul vonzza a tekintetet, aktiválja agyunk vizuális központját, ennek hatására serkenti a gondolkodást.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Bár interjú szituációban nem túl gyakori a sárgás öltözék, de egy határozottabb (fekete, sötétszürke) színnel viselve igazi színfolt lehet a lágyabb árnyalata. Garantáltan életvidámságot, optimizmust sugall. Ha ez a kedvenc színünk, ebben éreznénk igazán jól magunkat, figyeljünk arra, hogy ne a túlzottan élénk verziót válasszuk, hiszen az már inkább zavaróan vibráló, mint kellemesen lágy a szemnek. Azonban vigyázzunk, mert a túl sok sárga tolakodóvá teheti a megjelenésünket.

Mit üzen? Akik kedvelik a sárgát, azok beszédes személyiségek, vezető egyéniségek. Jó a humorérzékük, emiatt gyakran a társaság középpontjába kerülnek. Általában sportosak, szeretnek táncolni, aktívak, mozgékonyak. Kedvelik a feltűnést, szeretik, ha tetszenek környezetüknek.

LILA - Egyediség, szellemesség, érzékenység, a végletek jellemzik

A lila szinte minden alkalomra megfelelő szín. Nem túl hivalkodó, kellemes, megnyugtató. A lila színnel azt üzeni a viselője a környezete felé, hogy szeretne kibontakozni és megnyílni. Ez egy interjú beszélgetés alkalmával abszolút pozitív üzenet, hiszen ott is nyitottnak kell lenni az új befogadására.

Öltözködésben az individualitást jelképezi. A lila szín passzol a feketéhez, szürkéhez, fehérhez, sok lehetőséget nyújt számunkra. Mint azt Bertha Renáta már fentebb említette: szürkével kombinálva erőt, hatalmat sugároz, ami elsősorban vezetői pozíciókban lehet előnyös megjelenés.

Mit üzen? Akik a lila színt kedvelik nagyon szellemesek, igényesek, érzékeny emberek. Vágynak az egyediségre, temperamentumosak, művészi beállítottságúak. Általában toleránsak és méltóságteljesek, azonban néha a végletek jellemzik őket. Egyesek rendkívül barátságosak, nagy szívük van, mások pedig inkább önzőek. Alapvetően kreatív személyek, optimisták, de gyakran nyugtalanok.

A szivárvány szép, de nem felvéve!

Fontos tehát átgondolnunk, hogy mit is szeretnénk üzenni a világ felé, mert még ha tudatosan nincs is mindenki tisztában a színek jelentésével, tudat alatt hatnak ránk és akarva-akaratlanul különféle érzéseket válthatnak ki belőlünk, melyek akár az interjún való szereplésünket, vagy interjúztatónk hangulatát is nagymértékben befolyásolhatják.

Egy biztos: figyeljünk magunkra is, mi az amiben magabiztosnak érezzük magunkat. Ha úgy érezzük, hogy a lila, a fehér vagy a sárga adna kellő lendületet ahhoz, hogy jól szerepeljünk, válasszunk olyan színű ruhát. Hiszen az interjún való szereplésünket az is jelentősen befolyásolja, hogy hogyan érezzük magunkat a bőrünkben. Ezt pedig akármilyen rikító, vakító színnel sem tudjuk eltakarni.

Címkék: állásinterjú, öltözködés, színszimbolika