A megkérdezettek túlnyomó többsége bármikor külföldre költözne, és akár tíz évnél is tovább maradna, ha felajánlanának neki egy állást - derül ki a The Network, a Boston Consulting Group és a Profession.hu közös kutatásából, amelyben Magyarországon 5000 ember vett részt.

Az egészségügyből legtöbben Németországba költöznének, míg az informatikusok és a szolgáltatási szektorban dolgozók körében Kanada is népszerű.

A PROFESSION.HU-N ILYEN KÜLFÖLDI MUNKÁKAT KÍNÁLNAK!

Milyen országba vágyik a magyar munkás?

Németországba költöznének az egészségügyi dolgozók

Az egészségügyi dolgozónak csak 40 százaléka rendelkezik tíz évnél kevesebb szakmai tapasztalattal, mégis 80 százalékuk dolgozna szívesen külföldön. 63 százalékuk ráadásul több mint tíz évre költözne el az országból.

Az iparágon belül a legnépszerűbb célország Németország (45 százalék), Ausztria és Svájc (36-36 százalék), valamint az Egyesült Királyság (27 százalék).

A legnépszerűbb város München, ide a válaszadók harminchat százaléka költözne örömmel. Legtöbben a magasabb fizetés és jobb életkörülmények miatt indulnának el más országba.

Az informatikusok Zürichbe vágynak

Az informatikusok közül valamivel kevesebben, 63 százalék menne külföldre egy állást kedvéért. Körükben a legnépszerűbb célállomásnak Svájc (62 százalék), legnépszerűbb városnak Zürich (38 százalék) számít. A válaszadók fele szívesen költözne Németországba vagy Ausztriába, de majdnem felük Kanadában is el tudná képzelni a jövőjét (42 százalék).

Az IT-szektorban München a harmadik legnépszerűbb városnak számít, 23 százalék élne szívesen a bajor fővárosban. A szektor munkavállalóinak majdnem 70 százaléka költözne akár tíz évnél is hosszabb időre el az országból, 18 százalék legfeljebb tíz, de legalább öt évet tervezne külföldön eltölteni.

A magas külföldre költözési hajlandóság talán azért is meglepő, mert az informatikus végzettségű válaszadók közül 77 százalékuk jelenleg alkalmazásban áll.

A szolgáltatási szektor Amerikát választaná

A szolgáltatási szektorból a megkérdezettek 75 százaléka költözne külföldre, ugyanilyen arányban mennének legszívesebben Németországba. Körükben az Egyesült Államok is nagyon népszerű (55 százalék), amit Kanada, illetve Ausztria követ (45-45 százalék).

A legnépszerűbb város London (35 százalék), de Amszterdamban és Berlinben is szívesen élnének (15-15 százalék). A szektorból válaszadók 71 százaléka tartózkodna külföldön huzamosabb ideig, azaz öt évnél tovább.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: külföldi munka, migráció, elvándorlás, egészségügy, IT, szolgáltatás