Mindannyian különbözünk, bár ezt sokszor elfelejtjük és képesek vagyunk hosszasan bosszankodni, ha az egyik kollégánk nem úgy viselkedik, mint ahogy mi tennénk. Van, aki gyorsabban reagál egy helyzetre, van, aki, jobban a szívére vesz egy kritikát, és van, aki egészen más megoldást tart helyesnek egy probléma esetén.

Egyikünk sem jobb vagy rosszabb a másiknál, csupán különbözünk. Amint ezt megértjük, egészen más színben láthatjuk az eddig bosszantó munkatársainkat vagy éppen főnökünket. Cikkünkben 4 gyümölcs nevével illetett csoporton keresztül megmutatunk olyan alaptípusokat, akik egészen különbözőek. Ám ha ezt felismerik és elfogadják, képesek az eredményes csapatmunkára. Ehhez csupán a megértésre és a tiszteletre van szükség egymás iránt. A többi már megy, mint a karikacsapás!

Ismerkedjünk meg a 4 alaptípussal:

1. A szőlő típus

Adottságai:

- alkalmazkodás
- érzékenység mások iránt
- rugalmasság
- kreativitás
- együttműködés

Akkor dolgozik a legjobban, ha: másokkal együtt teheti, a munkát és a játékot ötvözheti, kommunikálhat közben, nem kell versenyeznie.

Gondot okozhat neki: a pontos válaszadás, egyszerre egy dologra koncentrálni, a szervezés, a megvalósítás.

Fejlődnie kell abban, hogy: több figyelmet fordítson a részletekre, ne kapkodjon, döntéshelyzetben kevésbé legyen emocionális.

Milyen gyümölcs lennék a munkahelyen?

Milyen gyümölcs lennék a munkahelyen?FRISS ÁLLÁSLEHETŐSÉGEK ITT!

2. A narancs típus

Adottságai:

- kísérletezés
- önállóság
- kíváncsiság
- új perspektíva, új lehetőségek megteremtése
- nyitottság a változásra

Akkor dolgozik a legjobban, ha: szabadon próbálkozhat és hibázhat, látványos eredményt vagy kézzelfogható "terméket" alkothat, versenyezhet, saját maga szabhatja meg, irányíthatja a munkáját.

Gondot okozhat neki: az időkeretek betartása, a hosszú és száraz előadások követése, a kevés választási lehetőség.

Fejlődnie kell abban, hogy: többet és jobban delegáljon, a felelősséget másokra is átruházza, elfogadja mások ötleteit, rangsoroljon.

Milyen gyümölcs lennék a munkahelyen?FEJLŐDÉSI LEHETŐSÉGET IS BIZTOSÍTÓ ÚJ ÁLLÁSOK ITT!

3. A banán típus

Adottságai:

- tervezés
- a szükséges információk megszerzése
- szervezés
- irányítás követése

Akkor dolgozik a legjobban, ha: rendezett a környezete, pontosan meghatározták a feladatát és az elvárásokat, bízhat a többiekben, hogy a saját feladatuk elvégzik, kiszámíthatóak a körülmények.

Gondot okozhat neki: az érzelmek felismerése és megértése, megküzdés a problémákkal, akadályokkal, a "mi lenne, ha" típusú kérdések megválaszolása.

Fejlődnie kell abban, hogy: meg tudja fogalmazni, ki tudja fejezni a saját érzéseit, meghallgassa mások véleményét és belehelyezkedjen a nézőpontjukba, kevésbé legyen merev, kimért.

Milyen gyümölcs lennék a munkahelyen?KIHÍVÁSOKKAL TELI ÁLLÁSLEHETŐSÉGEK ITT!

4. A dinnye típus

Adottságai:

- különböző nézőpontok érvényesítése, megvitatása
- megoldások keresése
- különböző elképzelések elemzése, megvizsgálása
- jó kritikai érzék

Akkor dolgozik a legjobban, ha: megvan hozzá minden eszköze, önállóan dolgozhat, elismerik az intellektuális képességeit, hagyományos módszereket követhet.

Gondot okozhat neki: csoportban kell dolgoznia, kritizálják, valakit tapintatosan kell meggyőznie.

Fejlődnie kell abban, hogy: elfogadja azt is, ha valami nem tökéletes, odafigyeljen másokra, figyelembe vegyen érzelmi és tapasztalati tényezőket is.

Milyen gyümölcs lennék a munkahelyen?TÖBB EZER ÁLLÁSLEHETŐSÉG KÖZÜL VÁLOGATHATUNK ITT!

Íme, a 4 gyümölcsnek álcázott alaptípus, amiből világosan kitűnik, mennyire eltérően tudunk gondolkodni és cselekedni. Ne bosszankodjunk hát a különböző hozzáállású munkatársainkon, fogadjuk el őket olyannak, amilyenek. Ám ha mi magunk arra döbbenünk rá, hogy nem a megfelelő munkakörülmények között dolgozunk, bátran lépjünk egy nagyot, és keressünk egy hozzánk illőbb munkát!

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Emellett azt se feledjük: a sikeres álláskeresésben a kiváló önéletrajz is a segítségünkre siet, amelyet most ITT könnyedén összeállíthatunk a Profession.hu díjnyertes alkalmazásával. Éljünk a lehetőséggel, és turbózzuk fel álláskeresési eszköztárunkat! Pályázzunk minél több helyre, töltsük fel önéletrajzunkat ide, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést a legfrissebb álláslehetőségről. Nézzünk körbe ITT és ITT is, ha egy jó állásra vágyunk!

Forrás: Sean Covey: A kiemelkedően eredményes fiatalok 7 szokása, Harmat kiadó

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munkahely, kollégák, munkatársak, személyiség, gyümölcs