Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Egy szolnoki futárral, Balogh Tamással beszélgettünk arról, milyenek a mindennapok, kinek és hogyan éri meg leginkább, és mik azok a dolgok, amikre érdemes odafigyelni.

„Régebben már dolgoztam pizzafutárként, idén április óta dolgozok újra ebben a pozícióban, bár már tavaly, 2020-ban a Covid megjelenése után el szerettem volna kezdeni.”

Milyen járművel érdemes?

Bár egy adott étterem által alkalmazott teljes munkaidős futár általában autóval dolgozik, egy futár, aki vállalkozóként szállít például meleg ételt vagy online élelmiszer rendeléseket, választhat, hogy mivel szeretne. A lehetőségek között van például az autó mellett a motorkerékpár, a bicikli, egyes városokban pedig akár gyalogos szállítás is.

Persze mindegyik opciónak megvan az előnye és a hátránya is, ezt mindenki maga tudja igazán mérlegelni a személyes körülményeket is figyelembe véve.

„Autóval dolgozom, mert nagyon szeretek vezetni, de a jelenlegi üzemanyagárak mellett alaposan elgondolkodtam, hogy talán én is biciklire váltok.”

Fizikai vagy szellemi igénybevétel?

Vannak munkák, amik inkább szellemileg veszik igénybe az embert, mint például az ülőmunkák jelentős része, de van, amikor a fizikai igénybevétel van túlsúlyban. Általánosságban elmondható, hogy az az egészséges, ha ez a kettő egyensúlyban van, legalábbis azzal, amilyenek az adott dolgozó igényei.

A futár szakma fizikailag és szellemileg is igénybe tudja venni az embert, ezt pedig Tamás is alátámasztja: „Nyilván ez elsősorban fizikai munka a sok lépcsőzés és az egész napos sétálás miatt, de a koncentrációmat is igénybe veszi a sok vezetés.”

Mik az előnyök és a hátrányok?      

„Ha arról beszélünk, hogy milyen az, ha valaki vállalkozóként futár, akkor hátrányként tudom megemlíteni egy alkalmazotti főálláshoz képest azt, hogy ha beteg vagy és nem tudsz dolgozni, akkor bevételed sincs. Ezt általában sokan elfelejtik, pedig ez a vállalkozói lét egyik sajátossága. Nyilván ezzel párhuzamosan pedig előnyként említhető az, hogy akár több órát is tud az ember dolgozni, produktívabban is akár, ezért a bevétel is lehet több, de ilyenkor sem árt gondolni azokra az időkre, amikor majd valamiért kiesünk a munkából bizonyos időre, például egy betegség miatt.”

A házhozszállítás aranykora

Jelenleg a házhozszállítás aranykorát éli. Bár a járvány és a lezárások miatt a vendéglátóhelyek nagy része a forgalom csökkenésével küzdött, addig a házhozszállítás szárnyalt, főleg, hogy nem csak kényelmesnek, de biztonságosnak is bizonyult. Kíváncsiak voltunk, hogyan látja egy futár a házhozszállítás jövőjét a járványhelyzet enyhülésével:

„Úgy gondolom, hogy a kiszállításnak a jövőben is egyre nagyobb piaca lesz. Viszont futárként ez nem biztosítja a folyamatos magas bevételt, hiszen a magas rendelésszám is hullámzó egy hónap különböző szakaszaiban és a konkurenciát is érdemes figyelembe venni. Mivel sokszor többen vagyunk egy adott város vagy városrész lefedésére, mint amennyi futárra szükség volna, így eloszlanak a címek, talán túlságosan is.”

Milyen a jó futár?

„Mindenképp egy olyan személyiség szükséges ehhez a munkához, aki nem megy bele semmilyen konfliktusba, hanem ha ilyen szituációba kerül, akkor azt a protokoll szerint rendezi az ügyfélszolgálat bevonásával. Tehát jó kommunikációs készség, pozitív, de nyugodt hozzáállás és jó emberismeret szükséges, valamint az önállóság és a gyorsaság is fontos.”

Persze a kommunikációs készség, a jó hozzáállás, emberismeret és önállóság mellett egyéb kvalitások is hasznosak, ha az ember egész nap emberekkel dolgozik és vezet is. Viszont talán ezek a legfontosabbak; minden, ami -ha valaki futárnak adja a fejét-, megkönnyíti és gördülékenyebbé teszi a mindennapokat.

Néhány tipp azoknak, akik most vágnának bele

„Ha valaki elkezdi, az újdonság ereje hatalmas lesz, ez pedig motivál, nekem is így volt. Aztán később már kellett plusz motiváció, hogy legyen kedvem kimenni újra és újra dolgozni. Nekem sokat segített, ha megterveztem, mennyit szeretnék keresni az adott napokon. Ha azt az összeget elértem, akkor elmentem haza, mert erre ugyebár vállalkozóként van lehetőség. A másik opció, hogy munkaórákban terveztem meg, hogy mettől meddig szeretnék dolgozni. Egy másik jó tanács, hogy ha sokat dolgoztok, akkor időnként ajándékozzátok meg magatokat, mert aki dolgozik, az megérdemli a jutalmat is.”

Ha váltani szeretnénk és a házhozszállítás piaca lebeg a szemünk előtt, érdemes a fentebb kifejtett pontokat is átgondolni, illetve körbejárni a lehetőségeket, hiszen ma már számos formában dolgozhatunk futárként. A különböző étteremláncok és házhozszállítási szolgáltatással is rendelkező cégek mellett már online élelmiszer-szállítási platformok is dolgoznak futárokkal, így nem árt átgondolni, nekünk mi a legmegfelelőbb opció.

Készítette: Balogh Emese

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala