Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Pályamódosítás

Képzeljük el, hogy behívtak minket egy állásinterjúra, amire nagyon vágytunk. Az interjút megelőző napokban szorgalmasan utána olvastunk mindennek a céggel kapcsolatban, átvettük a lehetséges kérdésekre az összes választ, egyszóval igyekeztünk a legjobban felkészülni. Egyetlen dologgal nem számoltunk csupán: az interjú végén elhangzó, váratlan kérdésre: „Mikor tudna kezdeni?”.

Elsőre talán egyszerűnek tűnhet ez a kérdés, de, ha jobban belegondolunk, könnyen ráfázhatunk egy elhamarkodott válasszal.! Zavarunkban, vagy éppen lelkesedésünkben például rávághatjuk, hogy „Holnap!”, aminek aztán nyilván meglennének a következményei... Viszont az sem hangzik túl jól, ha határozatlanok vagyunk. A munkáltató egyértelműen azért teszi fel ezt a kérdést, hogy lássa, az ő elképzelési mennyire passzolnak össze a mi lehetőségeinkkel. Éppen ezért, nem létezik tökéletes válasz, a legfontosabb cél az lenne, hogy mi is jól jöjjünk ki a szituációból, illetve az interjúztató is elégedett legyen azzal, amit nyújtani tudunk.

Egyszóval, érdemes erre a kérdésre is ugyanolyan átgondoltan felkészülni, mint az interjú többi részére, így most felsorolunk különböző lehetőségeket segítségképpen, hogy milyen választ érdemes adnunk, az aktuális helyzetünktől függően.

Abban az esetben, ha egyből, akár másnap tudunk kezdeni

Szerencsés helyzet, de azért érdemes óvatosnak lenni! Ha már régóta keresünk munkát, könnyen eshetünk abba a hibába, hogy szemmel láthatólag, szinte már elkeseredetten csapunk le a lehetőségre. Még abban az esetben is, ha így lenne, és tényleg nagyon szeretnénk az állást, és tényleg tudnánk kezdeni, akár már másnap, nem árt visszafogottan válaszolni. A lelkesedést és érdeklődést lássák, ne az elkeseredettséget.

Válaszoljunk higgadtan, összeszedetten:

„Most, hogy kicsit én is jobban beleláttam, milyen feladatokkal és felelőség körökkel járna ez az állás, úgy gondolom, az eddigi szakmai tapasztalataimmal megállnám a helyemet, és szívesen lennék a csapat része. Amennyiben szükséges, akár a következő munkahéttel tudok is kezdeni.”

Abban az esetben, ha felmondási időnk van

Gyakori eset, hogy az aktuális munkahelyünkön fel kell mondanunk és le kell töltenünk a szerződésünkben szereplő felmondási időt. Attól függően, hogy mióta dolgozunk ott, illetve, hogy milyen pozícióban, ez általában 2 héttől 3 hónapig terjedhet.

Még abban az esetben is, ha biztosak vagyunk benne, hogy mostani főnökünk előbb is el fog engedni minket, az interjún mindenképpen a teljes felmondási időnk hosszát adjuk meg, biztos, ami biztos, és esetleg csak fél mondattall említsük meg, hogy látunk esélyt egy korábbi kezdésre.

„Nagyon várom, hogy az itteni csapat része legyek, és megkezdhessük a közös munkát, de még vannak projektjeim, amiket mindenképpen le kell zárnom. A felmondási időm ......... hét/hónap, ami alatt mindent át tudok adni a jelenlegi csapatomnak. Ezután viszont teljes energiabedobással tudok az itteni kezdésre fókuszálni. Ha esetleg esélyem lenne egy korábbi kezdésre, azt mindenképp jelezni fogom.”

Mikor tudna kezdeni?

Abban az esetben, ha szeretnénk egy kis szabadságot a két munka között

Teljesen érthető, ha szeretnénk egy kicsit pihenni, összeszedni a gondolatainkat az újabb munkakezdés előtt, de ez eggyel trükkösebb helyzet, mintha a hivatalos felmondási időnk miatt késlekednénk a kezdéssel. Fogalmazzunk egy kicsit burkoltan, és ahelyett, hogy egyenesen kimondanánk, hogy pihenni vagy utazni szeretnénk, hivatkozzunk megkezdett feladatokra, amiket be kell fejeznünk.

„Nagyon várom a közös munkát, de van néhány megkezdett személyes feladat, amit szeretnék befejezni a kezdés előtt, hogy minden energiámmal ide tudjak koncentrálni. Az ideális kezdés számomra mostantól számítva ....... hét lenne.”

Természetesen, érdemes azzal is számolnunk, hogy az interjúztató „átlátva a szitán”, bizony rákérdez, hogy nem tudnánk-e esetleg mégis hamarabb kezdeni. Ebben az esetben, mutassunk rugalmasságot!

„Való igaz, hogy az ideális kezdési időpont számomra (dátum) lenne, de természetesen, igyekszem alkalmazkodni, és biztos vagyok benne, hogy meg tudjuk találni az időpontot, ami Önöknek is alkalmas lenne.”

Abban az esetben, ha az új munkahely költözést is igényel

Ha álmaink állása egy másik városba, esetleg egy másik országba szólít, nagyon fontos, hogy egy reális, valóban teljesíthető időintervallumot számoljunk a költözésre. Ne essünk abba a hibába, hogy lelkesen megígérünk egy kezdést, amit aztán folyamatosan halogatnunk kell.

Ilyen esetben nem csupán az új munkahelynek kell utánanéznünk, de lakást is kell keresnünk, gondoskodnunk kell a hátrahagyott lakásról is, illetve a további lehetőségeknek is utána kell járnunk, főként, ha nem egyedül szeretnénk költözni.

Egy másik városba (egy másik országba pedig végképp) való költözés nagy befektetés, mind időben, mind energiában, mind pedig anyagilag. Így kulcsfontosságú, hogy alaposan számoljunk utána mindennek, és adjunk magunknak bőven időt!

Egy ilyen helyzetben nyugodtan kérdezzük meg a munkáltatót, hogy neki milyen kezdési dátum lenne a preferenciája!

„Nagyon örülnék, ha a csapatuk tagja lehetnénk, és izgatottan várom a kezdést, azonban, mivel ez egy nagy lépés, és költöznöm is kell, megkérdezhetem, Önöknek mi lenne az ideális kezdési időpont, hogy lássam, mivel kellene kalkulálnom?”

Bármilyen helyzetben is legyünk éppen, a legfontosabb, hogy úgy válaszoljunk erre a kérdésre, hogy reális, megléphető legyen az időpont, amiben megállapodunk. Utólag viszont semmiképpen ne halogassuk, csúsztassuk a kezdést!

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala