Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ismerős a szituáció? Hosszas böngészés után végre megleltük a megfelelő álláshirdetést, jelentős időt töltöttünk az önéletrajz összeállításával és végül be is küldtük a jelentkezést. Ekkor azonban a folyamat hirtelen megszakad. Telnek-múlnak a napok, és nem jön válasz. Vagy csak automatikus e-mail. Ha ezek után értetlenül állunk az előtt, hogy miért nem jön a HR-estől visszajelzés, akkor olvassuk el a lenti tippeket, melyeket Renáta, senior kommunikációs tanácsadó mesélt nekünk, 12 éves vállalati kommunikációs tapasztalattal. A szakértő több száz kiválasztási folyamatot kísért végig a vállalatoknál, így pontosan tudja, hogy mi történik a beérkező önéletrajzokkal.

Renáta szerint nagyon sokat változott a toborzás-kiválasztás az elmúlt évtizedben, és ezzel a jelölteknek is tisztában kell lenniük. „Az infokommunikációs vívmányok, a folyamatos internet elérés és az okoskütyük állandó jelenléte miatt hatalmas virtuális zajban dolgozunk. Ez azt jelenti, hogy az egy perc alatt ránk zúduló információ mennyiség megsokszorozódott a korábbi évtizedekhez képest és ez kihatással van mindenkire, a HR-esekre is.”

Íme, az okok, ami miatt elmarad a válasz a pályázatra, és kezelési módokat is mutatunk:

1. Sok beérkező önéletrajz

A jelölteket valószínűleg nem nyugtatja meg, de egy-egy meghirdetett állásra nagyon sok jelentkezés is befuthat. „Általában egyetlen ember felelőssége, hogy ezeket kezelje, átnézze, majd az előszűrés után kiválasztja azt az néhányat, akikkel el lehet kezdeni a kapcsolatfelvételt. Mi lesz a többi jelentkezővel? Ha a nagyobb céghez nyújtottuk be a jelentkezést, akkor valószínűleg kapni fogunk egy automatikus visszaigazoló e-mailt a folyamat valamely pontján, ahol azonban manuálisan kezelik a beérkezett jelentkezéseket, ott nem biztos. A válasz elmaradását soha ne értékeljük személyes kudarcként. Előfordulhat ugyanis, hogy egy-egy meghirdetett álláslehetőséget utólag limitálni kell a fizetés és a feladatkör szempontjából, vagy akár teljesen meg is kell szüntetni. Ezeket a belső információkat a cég nem biztos, hogy nyilvánosságra szeretné hozni, ezért dönthet úgy, hogy egyáltalán nem kommunikál.”

Így kezeljük: A Profession.hu-n keresztül elküldött önéletrajzok 100%-ban befutnak az adott céghez, így amiatt nem kell aggódnunk, hogy célba ért-e a jelentkezésünk. Ha már felvették velünk a kapcsolatot a cég HR-esei, esetleg interjún is részt vettünk, de 1-2 héten belül nem jeleznek vissza, akkor kérdezzünk rá, de folytassuk tovább a pályázást. Alapszabály: csak az aláírt szerződés után tekinthető az álláskeresés befejezettnek, egészen addig ne álljunk le és bátran tartsunk több vasat is a tűzben!

Miért nem válaszol a HR-es?

2. A kiválasztás végéig várni kell az elutasító e-maillel

„Azt tapasztaltam, hogy több cégnél is az volt a gyakorlat, hogy a HR-es csak azután küldhetett ki visszautasító e-mailt, miután a teljes kiválasztási folyamat lezárult. Ez gyakran a munkaszerződés aláírása után történt csak meg, ilyenkor azonban a csalódott jelöltek már adott esetben több hónapja várták a választ. Abban biztosak lehetünk, hogy ha közép- vagy felsővezetői pozíciókra pályáztunk, már túl vagyunk egy meghallgatáson és ígéretes jelöltnek tartanak, akkor nem fognak hetekig válasz nélkül hagyni. Ha fizikai munkára/szakmunkára jelentkeztünk, akkor érdemes az állásinterjú végén konkrétan rákérdezni arra, hogy előre láthatóan mikor várhatjuk majd a döntést, illetve addig is kinél érdeklődhetünk az eredményről. Ez később hivatkozási pont lehet, ha nem kapunk választ, illetve segít az interjú utáni kapcsolattartás ütemezésében. Az is sokat segít, ha a beszélgetés során rákérdezünk, hogy hányadikai kezdéssel keresnek embert, mert támpontot ad ahhoz, hogy meddig nyitott egy pozíció.”

Így kezeljük: Ha nem szólnak vissza, akkor az azt jelenti, hogy nem minket kerestek a pozícióra. Pályázzunk folyamatosan, de csak olyan munkahelyekre, ahol tényleg szívesen dolgoznánk és a meghirdetett elvárásoknak is megfelel a szaktudásunk. Az is segít, ha az álláshirdetésben megadott kulcsszavakat - ha jellemzőek ránk - beépítjük az önéletrajzunkba, mert kiválasztáskor sokszor ezeket a kifejezéseket keresik a HR-esek a jelöltek pályázatában!

3. A negatív kommunikáció kerülése

„Megértem, hogy a pályázók úgy vannak vele, hogy még egy visszautasító e-mail is jobb, mint a hallgatás, de a gyakorlatban az emberi psziché, és a vállalati kommunikáció sem így működik. A vállalatok, csakúgy, mint a magánemberek, ha csak tehetik, kerülik a negatív, konfrontatív üzeneteket. Emögött sok esetben nem a nemtörődömség, hanem az empátia áll.

A helyzetet egy párkapcsolati hasonlattal tudnám a legjobban érzékeltetni: egy randevú után az egyik fél egyre kevesebbet hallat magáról, majd egyszer csak eltűnik, és már nem válaszol az üzenetekre. Ilyenkor sokan felháborodnak, és azt mondják: legalább lett volna benne annyi becsület, hogy nyíltan közölje a döntését, ahelyett, hogy eltűnt! Hasonlóan megcsalatva érezzük magunkat álláskeresés közben, amikor egy interjú után reménykedni kezdünk és azt hisszük, hogy lesz folytatás, majd sosem hallunk a cég felől. De gondoljunk bele: valóban szeretnénk, ha valaki nyíltan a szemünkbe mondaná, hogy nem minket választott? A HR-esek tudják, hogy az álláskeresők rendkívül érzékenyek, stresszesek, és a legkisebb elutasítást is nagyon rosszul élik meg. Tévesen arra a következtetésre jutnak, hogy nem elég jók, és személyük elleni támadásnak veszik, hogy nem rájuk esett a választás. Az el nem küldött válasszal egy ilyen, önbizalom-romboló csapástól kímélik meg a jelölteket.”

Így kezeljük: Mi is váltsunk át pozitív kommunikációra! A kiválasztás egy praktikus folyamat. Egyetlen nyitott pozícióra csak egyetlen embert vehetnek fel. A folyamatban kódolva van, hogy a többiek csalódni fognak. Ne az elúszott lehetőségek után fussunk, nyissunk az új állásajánlatok felé és adjunk be a korábbiaknál még jobb, még testre szabottabb önéletrajzot!

Az elmaradt válasz oka az is lehet, hogy a velünk való személyes találkozás arról győzte meg a felvételiztetőket, hogy a vállalaton belül egy máik pozícióba illenénk, és később meg fognak keresni ezzel kapcsolatban. Bárhogy is alakul, a cégnél emlékezni fognak rá, hogyan kezeltük a visszautasítást és lehet, hogy pont ez lesz az, amely pozitív értelemben megkülönböztet a versenytársainktól.

Fogadjuk meg a fenti tanácsokat és közben folyamatosan figyeljük a legfrissebb álláslehetőségeket, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint. Ha növelni akarjuk esélyeinket, töltsük fel önéletrajzunkatkérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, illetve töltsük le a mobil applikációt - Androidra ittiPhone-ra ittMinél több lehetőséget és információt vizsgáljunk meg, mert annál jobb döntéseket hozunk majd.


 Készítette: Khojaste K

                      A Profession.hu Facebook oldala

                      A Profession.hu Instagram oldala