Lonkai Erika, a Cabrilla Team Kft. ügyvezetője évek óta érzékelhető, hogy egyre kevesebb jut ajándékra a cégeknél, de mivel a hagyományt szeretik az emberek, ajándékozni még mindig akarnak. Idén bögréből rendelnek a legtöbbet: klasszikus, maradandó és olcsó.

Ebbe a kategóriába tartozik természetesen a toll  és az esernyő, kisebb kapacitású pendrive is. Rengeteg karácsonyosra grafikázott apróság is népszerű, mint például a stresszlabda, karácsonyfadísz, könyvjelző.

Magasabb árkategóriában a polártakaró, termoszbögre, termosz a jellemző. Örök sláger a mécsestartó, füstölő-aromaszett is, ezek a hidegben melegséget árasztó, igazi téli ajándékok - emelte ki Lonkai Erika, az 1001reklámajándék tulajdonosa.

Újdonság a karácsonyi mintázatú összeválogatható szettek, pl. norvég mintás papucs, takaró, terítő, sál, sapka, bögre, sőt teáskanna-ruha is - tette hozzá.

Egyre kevesebben és kevesebbet költenek

Az idei trend azt mutatja, hogy egyre kevesebb cég ajándékoz és egyre kevesebből. A Promo Data piackutató által megkérdezett cégek ötöde jelezte, hogy tervez karácsonyi ajándékozást, míg tavaly a nagyvállalatok negyede, a korábbi években pedig egyharmada adott valamilyen ajándékot partnereinek, ügyfeleinek, illetve dolgozóinak.

A kutatást 3100 nagyvállalattal, a 300 millió forintnál nagyobb árbevételű cégek 20 százalékával folytatták le telefonos interjúztatás során. A korábbi évekhez képest jelentősen csökkent a reklámajándékokra fordított összeg is.

Ezt adják a munkaadók karácsonyra

A vállalatok csaknem fele 100 ezer forint alatt, 41 százaléka 100 ezer és félmillió forint között költ. Több mint félmillió forintért a cégeknek csak 12 százaléka vesz ajándékot, ami a fele a válság előttinek. Egymillió forint fölötti vásárlást alig több mint tíz cég jelzett, míg 2007-ben még 84 nagyvállalat költött ennyit.

Kreatív ajándék a legemlékezetesebb

Zsivicza Diána, a Lollipop Reklám Kft. marketingvezetője szerint fontos, hogy legyen hasznos és sokáig szem előtt lévő a reklámajándék, ezért érdemes hölgyeknek konyhai eszközöket, férfiaknak szerszámokat ajándékozni.

A reklámédesség is nagyon kedvelt, de ezek a meglepetések a céglogóval együtt hamar eltűnnek szem elől. A Lollipop Reklám Kft. nagy kedvencei az egyedi reklámajándékok, mint a magyar paprika, méz, forma tea, nanopad, szappan, sörnyitós papucs. Ezek a különleges ajándékok biztos, hogy megmaradnak minden ügyfél, partner emlékezetében. Kreatívak, egyediek és nem kerülnek többe egy hagyományos boros szettnél - fogalmazott Zsivicza Diána.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Vezetőknek ötletes, beosztottaknak hasznos ajándék

Lonkai Erika szerint ha a cég a felsőbb vezetésnek szánja az ajándékokat, nem érdemes törekedni a drága reklámajándékokra, hiszen jól tudjuk ezek a termékek nem feltétlenül a csúcsminőséget képviselik. Ezek az emberek a számukra szükséges dolgokat meg tudják vásárolni, így inkább több kisebb értékű, de kedves, jópofa terméket valamint jó minőségű édességet érdemes átadni.

A szakember szerint az emblémázást nagyon szolidan, akár a doboz belsejébe rejtve érdemes megoldani, ez a legelegánsabb megoldás. Régen rossz, ha a kapott ajándékot szívesen használná az illető, de a logó elcsúfítja, így inkább a fiók mélyére kerül a termék. Ez által épp az ellenkező hatást váltja ki a cég. A másik, amikor a dolgozó kapja, itt inkább javasolt a hasznos ajándék, hiszen ezeket nem biztos, hogy meg tudja venni az illető magának.

Háttérbe szorul a kreativitás

Ritka, ha valaki mostanság a kreatív megoldásra is költ - véli Lonkai Erika. Előfordul, hogy egyedi karácsonyi képeslapot gyártat, ami ki-be hajtogatható, ötletes, de ez a multikra jellemző leginkább. A kreatív ajándékok leginkább az édességgel oldhatók meg, bejgli, gyümölcskenyér, tea, bor esetleg és ennek kiegészítőivel egy szép dobozba téve.

A kevesebb pénzzel rendelkező cégek jobb, ha nem pazarolják el a pénzüket drága csomagolásra, papírszatyorra, amit még emblémázni is szeretnének, költsék a pénzt inkább magára a termékre - javasolja a szakember. A legkisebb pénzű cégeknek jó ötlet lehet a borítékban küldhető apróság pl. a vékony, karácsonyfa alakú fém könyvjelző, vagy kis méretű papírból készült, de igényes képkeret - tette hozzá.

Szerző: Fogas Krisztina