Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Zólyomi Zsolt, vagyis a magyar orr kifinomult szaglását gyermekként amolyan magától értetődő képességnek tekintette, az illatokkal való foglalatoskodást pedig egyfajta játékként élte meg. Aztán a játék komolyra fordult, hivatásává váltak az illatok. Egy olyan területen tevékenykedik minden nap, amely sokunk számára nem csupán ismeretlen, de kissé misztikus is. Most ebbe az egészen különleges világba leshetünk bele: természetesen szó lesz illatokról, határokon átívelő feladatokról és arról is, hogy miért tölt be fontos szerepet a víz interjúalanyunk életében.

P: Ha visszagondol, gyermekként milyen pályára készült?

Zólyomi Zsolt: Nem emlékszem egészen pontosan, de abban már kisgyerekként is biztos voltam, hogy a műszaki vonal nem érdekel. Ha nem rendelkeznék ezzel a képességemmel, magyar-latin-finnugor szakos tanár édesanyám nyomán talán ma irodalmár lennék, mivel mindig is jó tollúnak aposztrofáltak, mai napig imádok olvasni, gyerekként verseket is írtam. Édesapám révén, aki szemészorvosként ment nyugdíjba, a természettudományok is érdekeltek, az első diplomámat is biológusként szereztem, bár soha nem dolgoztam a szakmában. A művészetek is meghatározók az életemben, gyűjtöm az antik kincseket, így egy ehhez kapcsolódó terület is szóba jöhetett volna, ha nem kötök ki a parfümöknél.

P: Mikor vált világossá, hogy az illatokhoz ilyen szoros kapcsolat fűzi önt?

Zólyomi Zsolt: Lassan derült ki számomra, hogy a többiek nem érzik ugyanazt, amit én, nem ilyen nyomozókutyák – orri értelemben –, mint én, és ennek megfelelően teljesen öntudatlanul kezdtem a kalandozásomat az izgalmas belső világomban, ami a kívülről gyűjtött szagi információkból épült. Nagyjából 16-17 éves lehettem, amikor az iskola után természetes elfoglaltságom volt, hogy a jó barátaimnak és barátnőimnek segítettem kiválasztani az Eötvös gimihez közeli parfümériákban azt az illatot, amivel aztán aktuális szerelmüket meghódíthatják. Persze ugyanúgy fociztam is a többiekkel, de amellett ez is lekötött, és egyre inkább foglalkoztatni kezdett, hogyan is születnek a polcokon sorakozó parfümök, majd megszületett a felismerés, hogy ez egy önálló szakma. A profi karrierem a kilencvenes évek végén véletlenül kezdődött, ám az ismereteim javát ezután gyűjtöttem.

Zsólyomi Zsolt, a magyar orr beavat minket a parfümőr szakma rejtelmeibe.

P: Egy szűk szakmáról van szó, amit csupán néhány helyen lehet a világon megtanulni.

Zólyomi Zsolt: Igen, Franciaország a parfümök hazája, és 2005-ben kezdtem meg a tanulmányaimat Versailles-ban, az Isipca Fragrance Academy-n, amely a legnagyobb presztízsű magán parfümkészítő iskola világszerte. Egy évben mindössze tizenketten kerülhetnek be az osztályba, elsősorban nagy francia parfümőrök leszármazottai, így túlzás nélkül csodaszámba ment egy magyar felbukkanása az intézményben. Ma már Angliában és Amerikában is lehet parfümkészítést tanulni.

P: Ez az útja annak, ha valaki ebben a szakmában szeretne érvényesülni? 

Zólyomi Zsolt: Alapvetően igen, de mielőtt valaki egy ilyenbe belevág, érdemes először feltérképeznie az adottságait – erre nekem fiatalon nem volt lehetőségem. A parfümkészítő workshopjaim éppen ezzel a fókusszal várják a téma iránt érdeklődőket, akik betekinthetnek a szakmámba, megismerhetik a részfeladatokat, így azt is, ami számukra leginkább vonzó, én pedig közben felmérem őket, hogy mire is képesek valójában. A programjaimzárásaként mindig egy személyes illatos coaching keretében beszélgetek el mindenkivel, és természetesen irányt is mutatok, ha valaki ténylegesen ebben a szakmában, vagy ennek egy szegmensében képzeli el magát. Aki komolyan gondolja, annak a következő lépés a parfümkészítő iskola elvégzése, vagy a másik járható út, ha sikerül egy idős, tapasztalt parfümőrhöz bekerülni és a kezei alatt megtanulni, begyakorolni a szakma fogásait.

P: A kifinomult szaglás az alapfeltétel ehhez a mesterséghez. Mire van szükség még, hogy valaki jó parfümőrré ljon?

Zólyomi Zsolt: A kudarctűrés elengedhetetlen, ugyanis sokszor előfordul, hogy hónapokig fejlesztünk valamit, de mégsem a mi parfümünket választja a lehetséges ügyfél. Nem szabad tehát sem túl hisztis művésznek, sem másokat másoló, egysíkúan gondolkodó parfümőrnek lenni, sajnos ugyanis ez utóbbira is akadnak példák. A kreativitás tehát éppúgy nélkülözhetetlen, mint a jó kapcsolatteremtő készség, hiszen az egyedi illatok készítésekor egészen rá kell hangolódni az ügyfélre.

P: És honnan érkeznek a munkák? 

Zólyomi Zsolt: Alapvetően egy-két nagy multinacionális cégnek dolgozunk parfümőrként, amelyek a különböző brandeket szolgálják ki, a legnagyobb megbízások általuk érkeznek. Emellett a legtöbb parfümőr foglalkozik különleges parfümmárkákkal is, amelyek valódi teret adnak a kreativitásnak, és észbontóan finom kreációkat hívnak életre, olyanokat, amelyeket a hagyományos üzletekben egyáltalán nem szagolhatunk. Mivel rendkívül összetartó a szakmánk, ezért egymásnak is szoktunk átadni munkákat, kinek-kinek profilja szerint. Emellett én egyéni megrendeléseket is teljesítek, például Eva Mendes is járt már nálam.

Pályamódosítás

P: Hogyan néz ki egy parfümőr átlagosnak mondható munkanapja?

Zólyomi Zsolt: Reggel felkelünk és szagolunk, a szaglás ugyanis ébredés után a legjobb. Ilyenkor jellemzően tíz-húsz, de akár alkalmanként száz illatot is végigszagolunk behunyt szemmel, meghatározva az alapanyagok konkrét évjáratát, termőhelyét. Hasonlóan egyébként egy átlagember is hatékonyan tudja edzeni az orrát. Számunkra ez csak a bemelegítés, amit a kreatív folyamatok követnek, például az illatfejlesztés egy magán megrendelőnek, egy nagy márkának vagy épp egy kozmetikai termékeket gyártó cégnek, e tekintetben a paletta egészen széles. Ezeken túl illatokhoz kapcsolódó egyéb felkéréseket is teljesítek, most épp egy nemzetközi luxusmárka tréningjére készülök, de közreműködök sajtótájékoztatókon, rendezvényeken, kiállításokon is, ráadásul mindezt a világ különböző pontjain – az olasz városok, Firenze, Milánó mellett London, Párizs és a Côte d’Azur életem meghatározó helyszínei.

P: Említette az egyéni parfümfejlesztést. Ezt hogyan kell elképzelni?

Zólyomi Zsolt: Ez egy egészen komplex feladat, ugyanis fejben kell tartanom a megrendelő testillatát, az ízlését, az aktuális életcéljait, és persze még mindazt, amit korábban megbeszéltünk. Ezek alapján kell egy olyan illatkomplexumot létrehoznom, amit az illető nem pusztán imád, de szép is a bőrén, ami természetesen hosszú hónapok munkája. Ezt persze kevesen engedhetik meg magunknak, de például a személyes parfümtanácsadásomra is sokan érkeznek, akár másik kontinensekről is: az üzleteimben fellelhető kisszériás művészi parfümkülönlegességekhez dukál egy egyórás személyre szabott tanácsadás, amikor is közösen kitaláljuk, melyik illat illik a legjobban a vásárlóhoz.

P: A munkája rendkívül komoly szellemi teljesítményt kíván. Hogyan kapcsolódik ki, miből töltekezik, inspirálódik?

Zólyomi Zsolt: Sokat utazom külföldön, de amikor csak tehetem, lemegyek a Balatonra, és a családdal, barátokkal, illetve a két gyönyörű agarammal töltöm az időt, a vízen vagy annak közelében. Emellett leköt a műgyűjtés, imádom a komolyzenét és gyakorlatilag folyamatosan mozgásban vagyok, úszom, futok, szörfözök, de szinte bármilyen sportra kapható vagyok. Nagyon szeretek tanulni is, mert hiszem, hogy mindenfajta szellemi tevékenység újra felfrissíti az elmét. Így lettem a nyáron hivatásos vízimentő, korábban végeztem somelier tanfolyamot, most pedig liturgia tanfolyamra járok, egyszerűen azért, hogy mélyebben megértsem azt a sok szépséget, amit a művészi érdeklődésem okán látok. Mindez, és különösen például ódon templomokban, vagy kastélyok eldugott zugaiban fellelhető izgalmas illatok pedig közben igazán inspirálóan is hatnak rám.

P: Végezetül pedig: az orrát hogyan szokta pihentetni?

Zólyomi Zsolt: Nagy víz közepén az orr kitűnően pihen, ezért itthon és külföldön is gyakorta élek ezzel a jótékony lehetőséggel, de a kora reggeli agárfuttatások például a Margitszigeten vagy egy futás Lelléről Szemesre, amikor még párás, hűs és tiszta a levegő, szintén nagyon jól kitisztítja az orrot. A

Ha vonz minket az illatok világa, kövessük a fenti tanácsokat, amennyiben pedig egyéb kreatív területen keresünk állást, ide kattintsunk a lehetőségekért. Ha más területek érdekelnek bennünket, használjuk személyre szabott beállításainkat, vagy nézzünk szét a legfrissebb hirdetések között. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is, így biztosan nem maradunk le a számunkra legmegfelelőbb munkáról!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, szakma, hivatás, karrier, parfümőr