Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Mai cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ, illetve egy választási lehetőségként, a méhész szakmát mutatjuk be részletesen.

Számos élethelyzet kiválthatja a szakmaváltás érzését, és hamar juthatunk elhatározásra is. Felmerülhet bennünk kétség, félelem, hogy feladjuk-e a biztosat, a bizonytalanért. Ezen az időszakon úgy tudunk átlendülni, ha adunk magunknak elég időt minden lehetőség felmérésére, és kitalálni a forgatókönyveket, hogy annak függvényében tudjuk mérlegelni, hogyan döntsünk.

Egy valamit azonban folyamatosan szem előtt kell tartanunk, hogy a kiegyensúlyozott élethez elengedhetetlen ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a munkánkban, hiszen ez teszi ki hétköznapjaink legnagyobb részét. Egy szakmaváltásnak nem tanácsos pillanatok alatt lezajlania. Ahhoz, hogy egy másik területen is sikeresek lehessünk, és keresett szakemberré váljunk, adjuk meg magunknak az időt a biztos alapokon álló tudás elsajátítására.

A szakmaválasztás ezer arca: a méhész szakma rejtelmei  

Amikor keressük, milyen szakmában tudnánk magunkat elképzelni, illetve az álláskeresés szakaszában is, a legelső lépés, a megfelelő információk gyűjtése. Tájékozódjunk több helyről, mielőtt döntésre szánnánk el magunkat. Mérjük fel a munkaerőpiac aktuális helyzetét, természetesen erre vonatkozóan számos kutatást olvashatunk az interneten. Ennek megfelelően olyan szakmát tanulhatunk ki, amely valóban testhezálló, és van is rá kereslet a munkaerőpiacon.

A méhész szakma egy olyan lehetőség számunkra, ami összetett feladatkörrel jár, sok odafigyelést és alázatot igényel. Az ember közvetve avatkozik bele a méztermelés folyamatába.

Szükséges feladatok:

- Kaptár készítése

- Méhcsalád folyamatos vizsgálata

- Fészekbővítés

- Méztermelés

- Méhcsalád bővítése időszakosan, és szükség esetén

- Méhcsalád gondozása

A méz kinyeréséhez használt eszközök:

- fedelező állvány (ez a mézes lépek elhelyezésére szolgál),

- fedelező villa/kés (a mézes lépek viasszal fedett részeinek felnyitására szolgál),

- pergető (a méznek a lépből való kipergetésére használja),

- szűrő (ezzel tisztítja meg a mézet a nagyobb szennyező anyagoktól).

A méhekkel történő munkavégzés alapvetően a szabadban történik. A méhész munkájában a könnyű, illetve közepesen nehéz fizikai megterhelés egyaránt előfordul. A legkomolyabb környezeti ártalomnak a méhek szúrása számít, de ehhez egy idő után hozzászokik a méhész szervezete. A megfelelő védőfelszerelések alkalmazásával ez a probléma minimálisra csökkenthető, viszont akinek allergiára való hajlama van, az kizárja ennek a foglalkozásnak a gyakorlását.

A szakképzés célja, hogy a méhész, megfelelő méh élettani, és egyéb szakmai tudással rendelkezzen a tudatos méhészkedés végzéséhez. Ismernie kell a méhek világát, a termelési módszereket, és a méhekkel való bánásmódot. Aki méhész tanfolyamra szeretne jelentkezni, annak alapfokú iskolai végzettséggel kell rendelkeznie.  Amennyiben ezt a szakmát választanánk, és részletes tájékoztatást szeretnénk a képzésről, a méhész szakképesítés OKJ azonosító száma: 31 6203 06.

Pályamódosítás

Amikor már állást keresünk, az újonnan választott szakmákban, azt szűrt módon, kategóriákra lebontva, szakterületek szerint megtehetjük.

Az alábbi linkekre kattintva találjuk a példákat:

Ács, asztalos szakmunkák

Bolti eladó, pénztáros állások

Cukrász, pék állások

Gépszerelő szakmunkák

Villanyszerelő állások

A pályamódosításról bővebben a Profession.hu egy korábban cikkében olvashatunk.

Nézzük szét az elérhető álláslehetőségek között, és jelentkezzünk minél több helyre.

Ezen a héten több, mint 4000 állás közül választhatunk az alábbi kategóriákban:

Szakmunka: több mint 2000 álláslehetőség

Fizikai, segéd, betanított munka:több mint 1000 álláslehetőség

Gyártás, termelés:több mint 1000 álláslehetőség

Értékesítés, Kereskedelem: több mint 1000 álláslehetőség

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala