Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Számtalan oka lehet, ha azelőtt elhagyjuk a főiskolát vagy az egyetemet, mielőtt készhez kapnánk a diplománkat, ez azonban nem jelenti azt, hogy búcsút kellene intenünk karrierálmainknak. Annál is inkább igaz ez, mivel aktuálisan több mint 3700 álláslehetőség közül válogathatunk középfokú végzettséggel is, de akár magasabb pozíciókra is sikeresen pályázhatunk, ha megfelelően kommunikáljuk a miértet, amiért idő előtt a munkaerőpiacra léptünk.

Ne titkoljuk

Sokan hiszik úgy, hogy a félbehagyott tanulmányok egyet jelentenek az álláspályázat elutasításával, a helyzet azonban napjainkban már jóval árnyaltabb: a számtalan területen tapasztalható munkaerőhiány miatt a munkáltatók hozzáállása is rugalmasabb a témához, ráadásul a rátermettség és hozzáértés nem kizárólag diploma kérdése. Amennyiben csak egy fél éves kitérőt tettünk valamelyik felsőoktatási intézményben, nem szükséges megemlítenünk azt az önéletrajzunkban, ha azonban hosszabb időt is magunk mögött tudhatunk, nyugodtan tüntessük fel. Jelezhetjük, hogy nem zártuk le a képzést, de ennél részletesebben sem érdemes kitérnünk a miértekre, kivéve, ha olyan állást pályázunk, amelynek feltétele a felsőfokú végzettség. Ilyenkor előnyünkre válhat, ha a munkáltató tudomására hozzuk, hogy csak szüneteltetjük a tanulást, esetleg az abszolutóriumig jutottunk, vagy a nyelvvizsgát kell még pótolnunk ahhoz, hogy kézhez kapjuk a diplománkat.

Megszakított tanulmányok: így kommunikáljuk - álláskeresés, munka, karrier

A tudásunk papír nélkül is értékes

Tartsuk szem előtt, hogy néhány speciális esettől eltekintve a munkaadók nem a diploma megléte alapján szűrik a jelentkezőket, hanem sokkal inkább aszerint, hogy rendelkeznek-e a munkakör ellátásához szükséges tudással és gyakorlattal. Amennyiben több szemesztert is elvégeztünk a felsőoktatásban, emeljük ki, melyek azok a területek, amelyeken magabiztos ismeretekkel rendelkezünk, és esetleg autodidakta módon többet is megtanultunk, mint a hagyományos keretek között. Ha dolgoztunk a főiskola vagy egyetem mellett, érdemes kiemelnünk, milyen tapasztalatokkal gazdagodtunk, kihangsúlyozva az állás szempontjából releváns eredményeket, projekteket. Gondolkodjunk a másik fél fejével, tereljük figyelmét az erősségeinkre, ahelyett, hogy a hiányosságainkat taglalnánk. Az egészséges magabiztosság már írásban is meggyőző lehet, de semmiképp se essünk át a ló túloldalára.

Érveljünk hitelesen

Ha CV-nkből egyértelműen kiderül, hogy nem azt a hagyományos utat járjuk be, amit a legtöbben, számítsunk rá, hogy az interjúztató kíváncsi lesz az okokra: nem mindegy ugyanis, hogy valaki lustaságból döntött úgy, hogy felfüggeszti a tanulmányait, vagy anyagi okok kényszerítették erre, esetleg egy másik területen szeretne tanulni, de már munka mellett. Válaszunk legyen őszinte, ugyanakkor fogalmazzunk röviden. Fordítsunk javunkra a helyzetet, például érettségünkről, önismeretünkről tehetünk tanúbizonyságot, ha idejekorán felismertük, hogy a választott szakma nem nekünk való, és inkább tapasztalatot gyűjtenénk, mielőtt újra belevágnánk a tanulásba. Néhány mondatot elegendő erről ejtenünk, a hangsúlyt mindenképp szakmaiságunkra helyezzük, és fejezzük ki motiváltságunkat is. Megítélésünk kulcsa a kommunikációnk lesz, ezért szenteljünk kiemelt figyelmet annak, hogy mit és milyen módon mondunk!

Amennyiben ismerős számunkra a helyzet, és épp most keresünk állást, tartsuk észben, hogy hitelességünk és felkészültségünk azok az ütőkártyák, amelyek a legtöbbet nyomják a latban. Legyünk naprakészek, figyeljünk a legfrissebb állásokra, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is. Személyes beállításainkat használva könnyen megtalálhatjuk a számunkra ideális munkát, ha pedig önéletrajzunkat is feltöltjük ide, a munkáltatók számára is láthatóvá válunk.

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, kommunikáció, tanulmányok, munka, karrier