Éppen egy évvel a legutóbbi módosítást követően ismét év közben kell átprogramozni a vállalatok bérprogramjait - emlékeztet a BDO Magyarország. A Munka törvénykönyve (Mt.) bérszámfejtés rendjét érintő legújabb rendelkezései 2013. augusztus 1-jétől lépnek hatályba.

Havonta változó óraszám

A jövőben a munkabér kiszámítása során az órabéres munkavállalók havi munkabérét nem a 174 órás átalányértékkel, hanem hónapról hónapra változó óraszámmal kell majd elszámolni munkaidőkeret alkalmazása esetén (augusztusban például 168 órával kell számolni). Mindez nagyfokú körültekintést követel meg a cégek bérelszámoló munkatársaitól annál is inkább, mivel a távolléti díj számítási szabályaival ellentétben, ezen szabályok betartását továbbra is vizsgálhatja a munkaügyi ellenőrzés - figyelmeztet a könyvvizsgáló és adótanácsadó cég.

"Az eddigi 174 órás átalányértéknek köszönhetően a bérprogramok eddig hónapról hónapra változatlan összeget számoltak el a munkaidőkeretben foglalkoztatott órabéres munkavállalóknak, hasonlóan a havibéresek átalánydíjazásához. Tény, hogy eddig is külön elszámolási rendszert kellett alkalmazni az óra- és havibéreseknél, de az új szabályozás alapján a bérprogramokat majdnem mindenhol át kell majd állítani" - ismerteti az új szabályok által generált problémákat Máriás Attila, a BDO vezető munkaügyi tanácsadója.

A könyvvizsgáló cég egy korábbi kutatása (Munkaügyi helyzetkép top500) szerint a vezető hazai munkáltatók 80 százaléka alkalmaz munkaidőkeretet, így várhatóan nagyon sok céget fog érinteni a szóban forgó változás.

Pótlék helyett szabadság

A 174-es osztószám a havibéres munkavállalók bérpótlékának számítása során továbbra is alkalmazandó szabály marad, vagyis a bérelszámolóknak a következő időszakban célszerű fokozott körültekintéssel eljárni az osztó és szorzószámok kapcsán - tanácsolja a könyvvizsgáló cég.

Az Mt. úgy módosult, hogy a munkavállaló akkor kaphat 50 százalékos bérpótlékot, ha a munkaidő-beosztás szerinti napi munkaidőt meghaladóan, a munkaidőkereten vagy az elszámolási időszakon felül dolgozik. Új elem a törvényben, hogy munkaviszonyra vonatkozó szabály, vagy a felek megállapodása alapján a bérpótlék helyett szabadidőt is kaphat a dolgozó. A munkavállalót 100 százalékos bérpótlék illeti meg, ha munkaszüneti napon dolgozik.

Így számítják a jövőben a távolléti díjat

A távolléti díj számítására vonatkozó szabályok betartását nem, ugyanakkor az alapbérrel és a pótlékolással kapcsolatos szabályok érvényesülését továbbra is vizsgálhatják a munkaügyi felügyelők - emlékeztet a BDO.

Mint arról már a Profession.hu beszámolt: augusztus 1-jétől távollét - például szabadság - esetén a havibéres dolgozóknál a munkabér nem változik majd attól függően, hogy az adott hónapban mennyi a munkanap, és mennyi a távollét időtartama. Így tehát akár "rövid", akár "hosszú" hónapban megy szabadságra, a teljes fizetését kapja meg.

A korábbi szabályozás szerint a távolléti díj számítása során fennállt az a veszély, hogy egyes hónapokban több, más hónapban viszont jóval alacsonyabb pénz járt volna a munkavállalónak, ha szabadságra megy. Ennek orvoslására elvetették a 174-es osztószám alkalmazását.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az új szabályok alkalmazásával történő bérszámfejtésre még egy teljes hónapjuk van a vállalkozásoknak, így a többség, ha megfelelő figyelmet fordít rá, tudja majd kezelni a problémát. Különösen igaz ez azokra a cégekre, amelyek outsourcing keretében bérszámfejtési szolgáltatást nyújtanak, hiszen ezek a cégek az utóbbi időben hozzáedződtek a sűrűn zajló változásokhoz - tette hozzá Hajnal Péter a BDO könyvelési, bérszámfejtési és outsourcing üzletágának partnere.

Egyéb változások is lesznek

Az Mt. módosítása kitér arra is, hogy - eltérő megállapodás hiányában - úgy kell kiadni a szabadságot, hogy a munkavállaló évente egyszer legalább 14 egybefüggő napra mentesüljön a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettsége alól.

Változnak a kötetlen munkarend szabályai is, ám azok csak 2014. január 1-jétől. Az Európai Bíróság vonatkozó ítéletével összhangban a kötetlen munkarend feltételéül azt szabja ki a törvény, hogy a munkaidő-beosztás jogát a munkáltató teljes egészében átengedje a munkavállalónak. A munkarend kötetlen jellegén nem változtatna az sem, ha a munkavállaló a munkaköri feladatok egy részét sajátos jellegénél fogva meghatározott időpontban vagy időszakban teljesítheti.

További jelentős változás lesz, hogy míg jelenleg az alapszabadság és az életkor alapján járó pótszabadság is átvihető az esedékességét követő év végéig, jövő év elejétől a felek naptári évre kötött megállapodásával csak az utóbbi adható ki késleltetve.

Készítette: Durbák Ildikó

Címkék: munka törvénykönyve, munkajog, távolléti díj, bér, fizetés, szabadság