Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Mindössze a magyar cégek 7 százaléka nyilatkozott úgy, hogy 2012 negyedik negyedévében létszámleépítés lesz náluk, ugyanennyien vannak azok a munkaadók is, amelyek úgy döntöttek: az év végéig bővítik a dolgozóik körét.

Az előző negyedévben a Manpower Munkaerő-piaci mutató -2 százalékon állt, most 0. (A mutató értékét úgy számítják ki, hogy a munkaerő-felvételt tervező cégek százalékos arányából kivonják azoknak a számát, akik leépítést akarnak végrehajtani. Így egy pozitív vagy negatív számot kapunk, ez lesz a Manpower Munkaerő-piaci mutató.)

Azok a vállalatok, amelyek elbocsátásokat terveztek a válság miatt, valószínűleg már megtették ezt a lépést - vélekedett , a Manpower magyarországi ügyvezető igazgatója. Sok helyen éppen annyi alkalmazott maradt, amennyi még épphogy el tudja végezni a munkát. A munkaadók már a cég működését kockáztatnák, ha még további emberektől megválnának, főleg azért, mert a legtöbb vállalkozásnál már csak a kulcsemberek maradtak meg. Sajnos a felvételi kedv is eléggé csekély, kevés cég tervez befektetéseket, bővítést.

A Manpower mutatója nem azt láttatja, hogy hány álláshely lesz egy adott országban, hanem a trendeket mutatja. A felmérést készítő cég összevetette a KSH foglalkoztatotti adataival a mutató értékeit, és jól látható, hogy a két grafikon együtt mozgott. Szekeres Katalin, a cég marketing menedzsere elmondta, hogy az Amerikai Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában már készültek ilyen statisztikák, és mindkét országban együtt mozgott a hivatalos statisztikai érték és a Manpower mutató.

Ez egy pozitív nulla

Kiss Judit szerint az, hogy a mutató 0 százalékon van hazánkban, azt mutatja, hogy a munkaerőpiac kiegyensúlyozott, ezt alátámasztja az is, hogy a munkaadók 82 százaléka nem tervez változtatásokat a létszámban. Az előző negyedévhez viszonyítva jelentősen, 6 százalékponttal csökkent azoknak a munkaadóknak az aránya, amelyek elbocsátást terveznek. Az mindenképp nagyon jó hír, hogy a mutató már nem a negatív tartományban van, és már a harmadik egymást követő negyedévben javult a mutató értéke. ,,Ez egy pozitív nulla" - tette hozzá.

A negyedik negyedévben 9 szektorból 4-ben nagyobb arányban terveznek felvételt a munkaadók, mint elbocsátást. A legnagyobb növekedés (+4 százalék) a gyártás területén várható, ezt a szállítmányozás és raktározás követi +2 százalékkal. A munkahelyek számának további csökkenésére számítanak az építőiparban, és a mezőgazdaságban (-4 százalék a mutató). Az építőipar egyébként az a szektor, ahol a legnagyobb javulás volt az előző negyedévhez képest, 18 százalékponttal nőtt a mutató értéke, ám még így is negatív maradt. A gyártás-termelés területén működő vállalkozások mutatója megduplázódott.

Éves összehasonlításban a vendéglátás mutatja a legerősebb javulást: 2011 utolsó negyedévében -16 százalék volt, most a mutató 0 lett. Ez a szakértők szerint az okozhatta, hogy a nyári hónapokban sem volt igazán fellendülés a vendéglátóiparban, nem bővítettek, nem vettek fel idénymunkásokat a cégek - így pedig nem is kell őket elbocsátani a szezon végével.

A 8 magyarországi régió felében ugyancsak bővülés várható, bár a javulás nem volt túlságosan kiugró. Budapest mutatója egy évvel ezelőtt 7 százalék volt (azaz ennyivel több cég tervezte a létszám bővítését), most azonban -1 lett, azaz többen terveznek elbocsátásokat. A legerősebb, +4 százalékos mutatót az Észak-Alföldön mérték, +2 százalékos növekedést várnak Közép-Magyarországon és a Dél-Alföldön.

Már nincs kit elbocsátani

Európa a legpesszimistább

Globálisan az országok háromnegyedében pozitív a Manpower mutatója, kizárólag Európában vannak olyan államok, ahol negatív. A legpesszimistábbak között Görögországot, Olaszországot, Finnországot, Írországot, Spanyolországot, Hollandiát, Szlovákiát, Csehországot és Lengyelországot találjuk.

Finnország először vett részt a felmérésben, és rögtön az egyik negatív rekordot szállította: a gyártás-termelés szektorban -26 százalék lett a mutató értéke. Lengyelországban az építőipar zuhant nagyot, 25 százalékpontot esett az előző negyedévhez képest. Ezt Kiss Judit azzal magyarázta, hogy valószínűleg azok a cégek terveznek leépítést, amelyek a foci vb-re építették a stadionokat, ugyanis nem tudtak azóta újabb nagy volumenű megrendeléseket szerezni.

Németországtól eléggé függ hazánk, ugyanis Magyarországon sok kkkv a nagy gyártó vállalatok beszállítója. Aggodalomra ad okot, hogy a gyártás-termelés területén működő német vállalkozások közül nagyon sokan leépítéseket terveznek. Igaz a szektor mutatója még +1 százalék, ám az előző negyedévhez képest 14 százalékpontot esett.

A legmagasabb értékű mutatóval rendelkezők listájának élén ázsiai országok tanyáznak: Tajvan, India és kissé lemaradva Kína. Mellettük meg kell említeni a dél-amerikai államokat, ők is nagyon bizakodóak.

1962 óta ugyanaz a kérdés

A Manpower az előrejelzést negyedévente készíti el, immár ötvenedik éve. A célja az, hogy felmérjék a munkaadók szándékait a munkaerő létszámáról. Emiatt létrehoztak egy mutatót, amely a munkaerő ,,mozgását", az aktuális trendeket láttatja. Ha egyszer egy ország csatlakozott a felméréshez, akkor többé nem léphet ki, hiszen akkor megszakadna a lánc.

A kutatásban résztvevő 42 országban mindig ugyanazt az egyetlen kérdést teszik fel: Hogyan látja az Ön vállalatánál/szervezeténél a munkaerő létszámának alakulását a következő három hónap során a jelenlegi negyedévhez képest? Négy válaszlehetőség van: csökken, nő, stagnál vagy nem tudom.

Magyarország 2009. harmadik negyedévétől vesz részt a kutatásban. 750-nél is több magyar céget kérdeznek meg, globálisan pedig közel 70 ezer munkaadót.