A brit miniszterelnök hivatala két hete jelentette be, hogy a szigorítási tervek közül elsőként, január 1-jétől az álláskereséssel kapcsolatos szociális ellátás korlátozása lép életbe.

"Kevésbé vonzó hellyé" teszik a szigetországot

Ennek alapján az uniós társállamokból érkezők nagy-britanniai tartózkodásuk első három hónapjában nem vehetnek igénybe munkanélkülieknek járó juttatásokat. Az új szabályok szerint, ha a külföldi EU-munkavállalóknak ilyen jellegű támogatásra az első három hónap elteltével is szükségük lenne, legfeljebb hat hónapig részesülhetnek e juttatásokban, kivéve, ha bizonyíthatóan valós esélyük van arra, hogy belátható időn belül álláshoz jutnak.

A szigorítások az eredeti tervek szerint az idei év első felében léptek volna életbe, ám David Cameron konzervatív párti brit miniszterelnök a kormányfői hivatal útján két héttel ezelőtt ismertetett nyilatkozatában közölte, hogy az új korlátozások érvényesítését a brit kormány felgyorsítja - írja a Szakszervezetek.hu. Ennek célja a kormányfő szerint az, hogy "kevésbé vonzó hellyé" tegye az Egyesült Királyságot azoknak az EU-bevándorlóknak, akik "idejönnek és megpróbálnak az állam nyakán megélni".

"Nem látunk szívesen olyanokat, akik nem akarnak hozzájárulni" a brit gazdasághoz - állt Cameron közleményében. A kormányfő szerint a Nagy-Britanniába érkező EU-polgárok zöme dolgozni jön, hozzájárulva a brit gazdaság teljesítményéhez, és adót fizet.

A Profession.hu angliai munkáit itt találja, egyéb külföldi állásokat pedig itt.

Azok esetében azonban, akik úgy érkeznek Nagy-Britanniába, hogy nincs állásuk, a kormány szigorítja a szabályokat, megakadályozandó, hogy "már az első naptól" munkaügyi juttatásokat igényelhessenek - fogalmazott a nyilatkozatban.

A románok szerint nem indul "invázió"

A román külügyminisztérium szóvivője, Brandusa Predescu az újév előestéjén a BBC-nek nyilatkozva kifogásolta a brit sajtóban a román és a bolgár munkavállalók nagy-britanniai beáramlásával kapcsolatban megjelent cikkeket. Predescu szerint a várható "invázióról" és főleg a két országból érkező romákról közölt egyes brit sajtóbeszámolók "a rasszizmussal határosak", és a brit lapok általánosságban is "nyílt kampányt folytatnak" a románok és a bolgárok ellen.

A román külügyi szóvivő a BBC-nek kijelentette: nem indul "román invázió" a héten, nem fog "minden román repülőre ülni" a brit korlátozások lejártával. Hozzátette: a külföldi munkavállalást tervező románok körében nem is Nagy-Britannia a legkedveltebb célország.

John Salt, a patinás University College London egyetem migrációs kutatóintézetének professzora a BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy a Bulgáriából Nagy-Britanniába közlekedő repülőjáratokon csökkent a 2014 első három hónapjára szóló helyfoglalások száma a tavalyi azonos időszakhoz mérve.

    Már nehezebb Nagy-Britanniába menni    

Mint arról a Profession.hu is beszámolt: elmaradt a keleti roham a munkaerő-piaci nyitás után. Keith Vaz munkáspárti képviselő, a brit alsóház munkaügyi bizottságának elnöke a londoni Luton repülőtéren várakozott január első napján, hátha tömeges román és bolgár bevándorlókat talál, ám csak olyanokkal találkozott, akik már évek óta az Egyesült Királyságban dolgoznak.

Andor: a külföldi munkások hasznot hoznak az őket befogadó országnak

"A szabad mozgáshoz való jog az, amit az emberek leginkább azonosítanak az uniós állampolgársággal" - írja az MTI-nek küldött nyilatkozatában Andor László. A foglalkoztatáspolitikáért felelős uniós biztos örömét fejezte ki, hogy január elsejétől a román és a bolgár munkavállalók is minden korlátozás nélkül vállalhatnak munkát az Európai Unió összes tagállamában.

A két ország 2007. január 1-jén lépett be az EU-ba, a korábban csatlakozott országok pedig legfeljebb hét évig korlátozhatták a román és bolgár állampolgárok szabad munkavállalását. Erre a továbbiakban csak szélsőséges esetben lesz lehetőség.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Andor a közleményében rámutatott, hogy a románok és bolgárok eddig is szabadon utazhattak és telepedhettek le más országokban, így már mintegy 3 millióan élnek más tagállamokban, és nem tartja valószínűnek, hogy a korlátozások feloldása után jelentősen növekedne a kivándorlás. 19 ország már korábban feloldotta a korlátozásokat.

"A nehéz időkben az EU polgárai gyakran könnyű célpontot jelentenek. Néha úgy állítják be őket, mintha elvennék a munkát a helyiektől, máskor éppen ellenkezőleg, olyan képet festenek róluk, mintha nem dolgoznának, és visszaélnének a szociális juttatásokkal" - húzza alá a foglalkoztatáspolitikai biztos.

Ezzel szemben Andor szerint az uniós munkavállalók hasznot hoznak azoknak az országoknak, ahol dolgoznak, jellemzően olyan állásokat töltenek be, ahol munkaerőhiány van, vagyis nem a helyiek elől veszik el a megélhetést.

A bevándorlók általában fiatalabbak a fogadó ország lakosságánál, nagyobb az esélyük az elhelyezkedésre, és általában nettó befizetők az adott országban, vagyis többet fizetnek be az államkasszába, mint amennyit kivesznek belőle - tette hozzá.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: külföldi munka, szabad munkerő-áramlás, Nagy-Britannia, román, bolgár, bevándorlás