Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A közvéleményt mindig is foglalkoztatta, hogy vajon mekkora összegű fizetéssel honorálják az állami cégeket irányító nomenklatúrát. Ám az állami vállalatok vezetői mindeddig tradicionálisan titkolóztak arról, hogy mennyit is kapnak pontosan az elvégzett munkájukért.
A közelmúltban egy sikeres kimenetelű per eredményeként a bíróság kötelezte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., hogy hozzák nyilvánosságra a fizetéseket, majd a társadalmi felháborodás következményeképpen bejelentik, hogy csökkentik az állami vezetők béreit.

Normafa?

Ám ezeket az összegeket a HR szakma prominensei jól ismerték, mindig is tudták. Sőt, talán ezek a bérek egy fajta kiindulási, igazodási pontot is jelentenek a magántulajdonú vállalatok vezetői juttatásainak meghatározásában is?
De nem csak ebben tarthat normafát az állami vezető a magánszektor felé. A munkakörülményekben, a munkaköri leírásban, de még abban is elképzelhető egy hatás, hogy milyen kaliberű vezetőnek, milyen színű és felszereltségű szolgálati autó jár.

Vagyis, hogy itthon ki, mekkora juttatásra számíthat egy igazgatói, vezérigazgatói, vagy elnöki pozícióban, az állami szektor fizetési büdzséjének függvényében is alakulhat.

Limitálják az állami vezetők fizetését


Persze vannak más prioritások is: a versenytársak vezetőinek bére, a külföldi anyacégnél elérhető fizetés és egyéni döntések, személyes vélemények játszanak közre egy-egy ilyen döntés meghozatalánál. Ám ezek az információk nehezebben hozzáférhetőek és meghatározhatóak, mint az, hogy az államnak mennyit ér egy döntéshozó.

Vagy mégsem

Harsányi Szilvia a Manpower Tanácsadó - cégcsoport közvetítési üzletág vezetője szerint a versenyszférát közvetlenül nem befolyásolja az, hogy az állam miként honorálja a vezetőit. Ugyanis ezeknél a vállalatoknál a fizetések és a juttatások nagyságrendekkel nagyobbak, mint az állami szférában. Például egy mindössze 2-3 éves gyakorlati tapasztalattal rendelkező junior pénzügyi szakember, mondjuk egy huszonöt éves banki auditor munkáját ma 1.2 ? 1.3 millió forinttal jutalmazzák, amihez némi mellékes is jár. Egy lépéssel feljebb, ami még közel sem igazgatói magaslat, csak egy csoportvezetői szint már ennek a két-háromszorosa is szokványos.

Szerző: Hajós Dániel

Fotó: profimedia.hu