Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Sok tekintetben megváltozott az életünk az utóbbi hetekben. Irodai dolgozóként kezdjük megtanulni az otthoni munkavégzés csínját-bínját, megismerkedtünk sokféle applikációval és teljes mértékben át kellett alakítanunk a szokásainkat, a munkaszervezést.  Sokunknak azonban ez a szituáció, nem csak kényelmet hozott, amivel megspórolhatjuk a reggeli munkába rohanást, épp ellenkezőleg. Bizonyos területeken, munkakörökben most sokkal több a teendő, ahogy a családosoknak is megsokszorozódtak a feladatik, hiszen le kell kötni a kisgyermekeket, tanulni a nagyobbakkal, vagy épp idősebb hozzátartozóinkat segíteni a mindennapi életben. Vajon mit tehetünk, hogy a kötelességeink ne temessenek maguk alá? Mutatunk egy bármikor bevethető módszert!

Kezdjük a számvetéssel

Bár a váratlan fordulat számos kéretlen kihívás elé állít minket, jó alkalmat is teremt arra, hogy ebben a kényszerű helyzetben olyan új megoldásokat mozgósítsunk, amelyek aztán később is, amikor az életünk visszatér a régi kerékvágásba az előnyünkre válhatnak. Persze nem könnyű kiszállnunk a megszokott mókuskerekünkből, a biztonságot adó rutinjainkból, még akkor sem, ha azok jelenleg nem szolgálnak minket, de a zéró alapú gondolkodással új alapokat teremthetünk magunknak, és ami a legjobb, hogy életünk bármely területén alkalmazhatjuk, a társas kapcsolatainktól kezdve, a munkaszervezésen át, a házimunkáig. 

Brian Tracy híres módszerénke lényege, hogy tervezzük meg úgy a rövid, vagy akár hosszú távú jövőnket, hogy másképp tekintünk mindenre: a zéró alapú gondolkodásban a kiindulópont mindig a jelenlegi helyzetünk, amit annak a tudásnak a birtokában vizsgálunk meg, amelynek jelen pillanatban a birtokában vagyunk. És ebből adódik a legfontosabb kérdés: Mit tehetnénk másképp?

Erre a kérdésre összpontosítva elemezzük ki a napjainkat, a rutinjainkat, a munka során tapasztalt hatékonyságunkat, és lássuk át, mi az, ami működik, és mi az, ami nem! Kérdezzük meg magunktól, hogy ha a múltban tudtuk volna azt, amit most, vajon ugyanazt tennénk-e, és ugyanitt tartanánk-e ebben a pillanatban? 

Van választásunk

Ha az eredményeink azt mutatják, hogy jó úton vagyunk az egyensúlyban tartott mindennapok eléréséhez, akkor folytathatunk mindent ugyanúgy, mint eddig. Ha azonban arra jutunk, hogy a jelen tudásunkkal bármit másképp csináltunk volna, akkor érdemes visszatérnünk a nullponthoz, és kifejtenünk, miben is rejlik ez a másképp, vagyis felállítanunk egy B tervet. 

Bár elsőnek ijesztőnek tűnhet a fenti konklúzió, azonban ajánlott szem előtt tartanunk, hogy életünk minden pillanatában dönthetünk úgy, hogy bármit másként teszünk, mint eddig, legyen szó az ébredésünk időpontjáról, a feladataink ütemezéséről, a gyerekeinkkel töltött minőségi időről, vagy arról, hogy hogyan töltekezünk, hogy megőrizhessük a motivációnkat és a lendületünket. Ugyan számvetésre általában csak év végén kerítünk sort, a megváltozott körülmények között is sokat nyerhetünk vele, ha igazán őszinték vagyunk önmagunkkal, ugyanis éppen a kellemetlennek tűnő tanulságok mozdíthatnak ki bennünket az esetleges nehézségekből, a jelenben nem működő gyakorlatainkból. 

Induljunk el

Ahhoz, hogy megtaláljuk a számunkra megfelelő új utat, le kell tisztáznunk magunkban, hogy melyek az aktuálisan legfontosabb céljaink. Az otthoni munkavégzés miatt nehezen találunk teret és alkalmat a pihenésre, és szeretnénk ezen változtatni? A gyerekeinkkel közös tanulás miatt kevésbé tudunk a munkánkra fókuszálni, de nem szeretnénk lemaradni a feladatainkkal sem? A négy fal közé szorult helyzetben egyre nehezebben találjuk meg a közös hangot a családtagjainkkal, és nem akarjuk, hogy a napok vitákba torkoljanak? 

Ha tudjuk, hogy mit szeretnénk, tennünk is könnyebb érte. Nézzünk rá úgy a számunkra fontos helyzetekre, mintha azok egy barátunk életében történnének, külső szemlélőként ugyanis könnyebben leszámolhatunk a korábbi, rossz berögződésekkel és vehetjük észre a ki nem aknázott lehetőségeket. 

Előfordulhat például, hogy nyíltabban, őszintébben kell beszélgetnünk a párunkkal, és felosztanunk egymás között, mikor ki foglalkozik a csemeték iskolai feladataival, ha eddig kizárólag mi töltöttük be a házitanító szerepét. Vagy megeshet, hogy csupán egy munkára kijelölt sarokra van szükségünk ahhoz, hogy el tudjuk határolni a kötelességeinket a feltöltődéstől. Eszközölhetünk változtatásokat a munkaidőnkben is: lehetséges, hogy ha egy órával korábban ülünk le a számítógép elé, minthogy a családunk felébred, sokkal fókuszáltabban és nyugodtabban tudunk belekezdeni a napunkba, mint eddig. Ne feledjük, mindig létezik egy másik megoldás, a legnehezebb, legkaotikusabb szituációban is!

Ha pedig a járvány miatt veszítettük el a munkánkat, itt olvashatunk a munkakeresési járadék igényléséről, itt pedig az álláskereséshez kaphatunk hatékony iránymutatást, és érdemes kattintanunk a mentőöv állásokért is. De továbbra is kereshetünk a friss állások között, személyes prioritásainkat követve. Maradjunk naprakészek, iratkozzunk fel hírlevélre, és kérjünk Facebook értesítést is, hogy azonnal értesüljünk a legújabb állásajánlatokról.

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: távmunka, otthoni munka, nehézség, lehetőség, megoldás