Külföldi munkavállalókat bemutató sorozatunk legújabb részében a vidéki Angliába látogatunk egy tengerparti településre, mely egyre gyakoribb célpontja a kivándorolt magyar családoknak.

Halasi Zsanettnek egyetemi tanulmányai befejezése után hiába sikerült otthon a szakmán belül elhelyezkednie, a számlák kifizetése után alig maradt pénze. Korábban férjével együtt 1 évet töltöttek az Egyesült Királyságban, így 2011-ben úgy gondolták, hogy ismét nekivágnak.

Zsanett jelenleg "groceries online shopper" pozícióban dolgozik, ami a képzettségénél alacsonyabb pozíció. Fizetése 7,08 font óránként, amely valamivel magasabb, mint a mininálbér. Jelenleg 2 éves kisfia mellett csak heti 16 órában dolgozik. Mivel a nagyszülők nem élnek Angliában, a családi időbeosztást úgy oldották meg, hogy bébiszitterre lehetőleg ne legyen szükség.

Külföldi munka: ahol a munkaidő hajnali 4-kor kezdődik

Zsanett hajnali 3-kor kel, 4-re már a szupermarketben van, ahol feladata, hogy az interneten házhozszállítás céljából leadott rendeléseket előkészítse és becsomagolja. A vevők így a kora délelőtti órákban kézhez vehetik a rendelt árut. A munkaidő reggel 8-kor véget is ér, így Zsanett fia ébredésekor már otthon van, és "váltja" férjét, aki ekkor indul munkahelyére. A hajnali kelés és az extrém munkarend szigorú időbeosztást igényel, Zsanett általában kisfiával egy időben, este 8-kor fekszik le aludni.

Elmondása szerint a számlák és a lakbér kifizetése után is marad pénzük, (a férje teljes munkaidőben dolgozik), még félre is tudnak rakni egy keveset.

enlightened A Profession.hu-n ilyen angliai állásokat találhatunk!

A lakbér jóval magasabb, mint otthon, azonban az élelmiszer és a ruházkodás nem drágább, sőt, sok esetben olcsóbb, mint Magyarországon. Az ember megengedheti magának, hogy fenntartson egy, esetleg két autót anélkül, hogy különösebben megterhelné a háztartást - árulta el. A fiatal pár egyelőre nem tervezi, hogy visszatérjenek Magyarországra.

Zsanett azt javasolja, hogy angoltudás nélkül senki ne induljon neki az ismeretlennek. Néhányan sikeresen elhelyezkedtek ugyan a már kint élő magyarokon keresztül, de nagy részük nem ilyen szerencsés és sok sikertelen próbálkozás után kénytelenek visszatérni Magyarországra.

"A legnagyobb különbség az, hogy itt az ember magára van utalva, messze a családtól, barátoktól, egy idegen, és a miénktől erősen eltérő kultúrában. Ezt a legnehezebb megszokni, talán nem is lehet" - fogalmazott. 

enlightened A külföldi munkát vállaló magyarokról szóló cikkeket itt olvashatja!

 Az összes külföldi álláshirdetés itt található!

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Címkék: külföldi munka, Nagy-Britannia, kereskedelem, részmunkaidő

Készítette: Fogas Krisztina