A legtöbb jelölt több közösségi oldallal rendelkezik, mint például a Facebook, Twitter és a LinkedIn, vagy a Munkatársaim.hu. Természetes, hogy a kiválasztási folyamat során akár interjú előtt, de az állás felajánlása előtt mindenképpen átnézik ezeket az oldalakat. Hogy miért?

Egy-egy önéletrajzból nem derülnek ki olyan fontos információk, melyek alapján meg tudják állapítani, hogy az illető illeszkedik-e a vállalati kultúrába, illetve jó benyomást keltene-e az ügyfelekben. A pozíció felajánlása előtt pedig azért lehet célszerű a közösségi oldalak átnézése, hogy kiderüljön, hogy a leendő munkatársnak van-e valami takargatni valója, vagy van-e olyan dolog/összeférhetetlenség, amely kizáró okot jelenthet.

Ha eddig azt gondoltuk, hogy a közösségi oldalaink kiállják a próbát csak azért, mert a profilképünk nem az a fotónk, amin a medencés bulin fürdőruhában és pezsgősüveggel a kézben vagyunk láthatóak, nagyot tévedünk. Az online világban minden, amit teszünk, nyomot hagy maga után és később visszatérhet "kísérteni” minket.

Nem is gondolnánk, de az álláskeresők jelentős része belefut az alábbi 4 hibába a közösségi oldalakon:

1. Megosztó vélemény hangoztatása

A munkáltatók általában jól fogadják, ha valakinek határozott véleménye van számára fontos témákban, melyek iránt elkötelezett, de ne lépjünk túl egy bizonyos határt. Ha túl radikális, vagy túlságosan erőteljes véleményt fejtünk ki, az nem vet jó fényt ránk. Nem véletlen, hogy a munkáltatók pszichometriai teszteknek vetik alá a potenciális jelölteket: szeretnék megtudni, hogy az illető hogyan illeszkedne be a vállalati kultúrába, hogyan jönne ki a menedzsmenttel és a kollégákkal. Kerüljük a politikai témákban való kommentelést, a vallási és egyéb, kényes kérdésekben se legyünk hangadók.

Közösségi oldalak: 4 hiba, ami elriasztja a munkaadót!

2. Diszkriminatív viselkedés 

Lehet, hogy nem tartjuk magunkat kirekesztőnek és ki is gyomláltunk már minden, akárcsak távolról is problémásnak tűnő posztot a közösségi oldalasainkról, a posztok, amiket a múltban lájkoltunk és az oldalak, amiket követünk, elárulhatnak minket. A legtöbb vállalatnál érvényben van valamilyen, esélyegyenlőségi szabály, így amikor valaki felvételét fontolgatják, figyelni fognak rá, hogy az illető gondolkodásában van-e valamilyen megosztó vagy diszkriminatív elem. 

3. Meghívót küldeni az interjúztatónak

Bármilyen alapvetőnek tűnik is, nem is gondolnánk, hogy mennyien megsértik ezt a szabályt. Az interjúztató kedves és előzékeny viselkedése nem jogosíthat fel minket arra, hogy baráti felkérőt küldjünk neki a Facebookon. A LinkedInen se jelöljük be a HR-est, csak ha már a cég alkalmazottjai vagyunk. A túlzott bizalmaskodással csak azt a látszatot keltjük, hogy nem tudjuk reálisan felmérni a helyzetet és annak megfelelően viselkedni, amellett, hogy átlépünk egy íratlan szabályt is.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

4. Inaktivitás a közösségi oldalakon

Természetesen mi döntjük el, hogy mennyire vagyunk aktívak és milyen intenzíven használjuk a közösségi oldalakat, hiszen ez egy önkéntes dolog, de vegyük figyelembe, hogy bizonyos pozíciók esetében nem leszünk hitelesek, ha kezdőnek tűnünk a social média használatában. Gondoljunk csak bele, ha például egy online marketing vagy kommunikációs pozícióra készülünk és a munkáltató azt találja, hogy nem, vagy csak alap szinten képviseltetjük magunkat a közösségi oldalakon, joggal gondolhatja azt, hogy nem vagyunk tisztában a digitális trendekkel, vagy nem érdeklődünk az új média világa iránt. Rosszabb esetben akár azt is levonhatja belőle, hogy valami rejtegetni valónk van. 

A fentiek figyelembe vétele mellett fontos tudnunk, hogy jelenleg nem tisztázott még, hogy a munkáltatók milyen szinten vehetik figyelembe a jelöltek közösségi oldalát a toborzás-kiválasztás során. Ahogyan a jelöltek egyre több és több, akár privát információt is megosztanak magukról az interneten, ez a dilemma csak egyre erősebb lesz.

Készítette: Khojaste K

Címkék: álláskeresés, közösségi oldal, HR, állásinterjú