Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Interjúalanyunk, Terpák Mónika enteriőrtervező, geográfusként Középpontban a kreativitás: ilyen a munka enteriőrtervezőkéntvégzett, majd projektasszisztensként, később projektmenedzserként dolgozott, EU-s nemzetközi együttműködési projektek megvalósítási szakaszában. Ahogy fogalmaz, jelenlegi szakmája egy elfelejtett, csúnyán mellőzött gyerekkori álomból nőtte ki magát, ma pedig már zsonglőrködnie kell az idejével, hogy a megbízásoknak eleget tegyen, és a magánéletét is egyensúlyban tartsa. Mesélt a mindennapjairól, szakmája szépségeiről és állandó kihívásairól, sőt arról is, milyen szerteágazó tudás szükséges az eredményes munkához.

P: Mesélj a kezdetekről: az ötletről, és hogy milyen képzést kellett elvégezned ahhoz, hogy profi szinten űzhesd a lakberendezést.

Mónika: Otthon voltam a másfél éves kisfiammal, amikor azt éreztem, vagy belevágok most és megcsinálom, vagy soha. Beiratkoztam egy lakberendező iskolába, sikeresen elvégeztem a 2 éves OKJ-s alapképzést, jelenleg Mesterkurzusra járok. Nem volt kérdés, hogy ezzel akarok a jövőben foglalkozni, és már egy évvel az alapképzés után a teljes munkaidőmet kitöltötte a lakberendezés, illetve a vállalkozással kapcsolatos teendők. Ez a szakma nagyon sokrétű tudást igényel, ha valaki szeretne lépést tartani az újdonságokkal, akkor bizony soha nem ér a tanulási folyamat végére. Ezért (is) szeretem! Amikor van lehetőségem, eljárok kiállításokra, szakmai napokra, előadásokra, céges rendezvényekre. Minden egyes munkánál adódik valami, aminek utána kell járni, vagyis minden projektnél tanulok valami újat.

P: Mi mindent takar az enteriőrtervezés kifejezés, melyek az enteriőrtervező feladatai?

Mónika: Enteriőröket, tehát belső tereket tervezünk, a szó maga a lakberendező szinonimája. Ennek ellenére számomra sokkal találóbb az enteriőrtervezés, a "lak berendezése" ugyanis éppen azt takarja, amit az emberek zöme gondol rólunk, azaz hogy függönyt, díszpárnát válogatunk, megmondjuk, hogy milyen legyen a fal színe, és átrendezzük a nappalit. Egy lakberendező vagy enteriőrtervező ennél sokkal többet tud és tesz! Mind felújításnál, mind újépítésű ingatlannál érdemes a nulladik pillanattól kezdve egy szakember segítségét kérni, hiszen nem csak berendezzük, hanem meg is tervezzük a belső tereket. Vagyis: részben vagy teljesen átvariáljuk egy lakás belső elosztását, falakat mozgatunk (ha szükséges, statikus bevonásával), elektromos tervet készítünk, gépészeti kiállások helyét határozzuk meg, csempekiosztást rajzolunk, egyedi beépített bútorokhoz vázlattervet készítünk... És igen, a folyamat végén segítünk függönyt válogatni, és arra is van javaslatunk, hogy milyen legyen a fal színe, de ennél sokkal-sokkal többről szól a szakmánk! Nem egy neves belsőépítésztől hallottam már, hogy ma Magyarországon egy jól képzett lakberendező és egy belsőépítész munkája között nincs különbség.

P: Mi a hitvallásod, amit a munkád során képviselsz?

Mónika: Véleményem szerint egy belső tér – lehet az lakás, iroda vagy kiállítási stand is –, akkor tud jól működni, ha az alapok – a térszervezés – megfelelően átgondolt, és praktikusan a lakói (felhasználói) egyedi igényeihez igazodik. Ezek után természetesen fontos a külcsín is, hogy az hozzáillő és harmonikus legyen, de ha az alapok hiányoznak, akkor hiába a jól kiválasztott színek vagy a szép textilek. Lényeges hangsúlyozni, hogy minden egyes tér, minden megbízó más és más, vagyis elengedhetetlen, és egyben izgalmas is egy hullámhosszra kerülnöm az ügyfeleimmel, hogy némiképp a bőrükbe bújva megpróbáljak ráérezni az egyéniségükre, és előhozzam belőlük a saját stílusukat.

P: Hogyan néz ki egy munkanapod?

Mónika: Változó, mivel foglalkozom egy-egy nap. Van amikor "mászkálós" napom van - ügyfelekkel találkozom, üzletekbe járok, kollégákkal egyeztetek, és van, amikor otthon ülök az asztalomnál és tervezek. Egyéni vállalkozóként az adminisztráció, a marketing, stb. is a munkám, számomra kevésbé élvezetes része, így ezeket a feladatokat is el kell végeznem, a sokkal inspirálóbb, lendületesebb kreatív teendők mellett.

Középpontban a kreativitás: ilyen az enteriőrtervező munkája - munka, szakma, kreativitás

A kép illusztráció

P: Mit gondolsz, a szaktudáson túl mire van még szükség ahhoz, hogy valaki jó szakember legyen?

Mónika: Az empátiát mindenképp kiemelném, de a jó kommunikációs készség is elengedhetetlen, és nem árt a projektmenedzseri hozzáállás sem – számomra, úgy vélem, előnyt jelentett, hogy rendelkezem ilyen tapasztalattal. Talán meglepő, de az enteriőrtervezéshez nem szükséges jó kézügyesség, nagy előny viszont a jó térlátás.

P: Ez a szakma elsősorban vállalkozóként űzhető, vagy alkalmazotti munkát is találhatunk?

Mónika: Is-is. Gyakorolható egyéni vállalkozóként vagy saját céget alapítva, de az is gyakori, hogy egy-egy nagyobb projekten csapatot alkotva dolgozunk. Emellett nagyon sok lakberendezési üzlet is alkalmaz szakképzett lakberendezőket, vagyis mindenki habitusa szerint választhat.

P: Milyen nehézségekkel néztél szembe a kezdetekkor, és melyek azok a kihívások, amelyek leginkább jellemzőek a munkádra?

Mónika: Számomra a legnehezebb az alkalmazotti létből az egyéni vállalkozóvá válás számtalan aspektusa, mint az adminisztráció, az árképzés, vagy a magánélet összeegyeztetése a munkával. Nehezen tudom letenni a feladataimat, így a hétköznap estéim ritkán szólnak a pihenésről. Ami pedig a szakmámat érintő állandó probléma, az a brutális szakemberhiány. A legjobbak, esetleg ismerősök ma már külföldön dolgoznak, akik maradtak, ők rettenetesen leterheltek, ezért gyakran nehéz a kivitelezési munkák szervezése, sok a csúszás. A projektek kimenetele is változó, vannak meglepően jól és vannak kevésbé szerencsésen végződöttek, de olyanok is akadnak, amelyek el sem kezdődtek. Ezeket tudni kell a helyükön kezelni: az előbbieknek örülök, az utóbbiakból mindig tanulok.

P: Mi jelenti számodra a sikert, a szakma szépségét?

Mónika: A legnagyobb sikernek azt élem meg, hogy a végzettség megszerzése után egy évvel már előfordult, hogy vissza kellett mondanom vagy időben eltolnom egyes megkereséseket, és több korábbi munkakapcsolaton, vagy ügyfelek közötti ajánláson alapuló projektem van most is folyamatban. Ez az igazán hiteles visszajelzés számomra, ahogy az ügyfelek elégedettsége is jó érzéssel tölt el, az, hogy harmonikus, jól működő tereket hozunk létre és kézzelfogható eredménye van a munkánknak.

P: Hogy látod, mennyire telített a piac? Nagy a konkurencia, vagy vannak még kiaknázható területek? Mit tanácsolnál azoknak, akik most gondolkodnak pályaváltáson, és erre indulnának el?

Mónika: Bár mindenki a piac telítettségével riogatott, de azt tapasztalom, hogy Budapesten és a főváros környékén nagyon jól el lehet helyezkedni, viszont ahogy hallom, vidéken ez már kevésbé igaz. Mielőtt valaki belevág, érdemes elbeszélgetnie egy tapasztalt lakberendezővel, vagy szakmai csoportokban tájékozódnia a munkáról. Ami az indulást illeti, a komoly múltú lakberendező iskolákat ajánlom jó szívvel: az alapokat itt, a 2 éves képzések keretén belül lehet legjobban elsajátítani. 3D látványtervező programokkal érdemes már iskolán kívül is barátkozni, látogatni minimum a hazai kiállításokat, rendezvényeket (S/ALON Budapest, Design Hét, Construma stb.), és persze nem árt, ha jó adag kitartással, elszántsággal is felvértezi magát az illető, ahogy a kapcsolatok építését is időben ajánlott elkezdeni.

Amennyiben lakberendezőként szeretnénk elhelyezkedni, itt nézhetünk szét az ajánlatok között, az egyéb kreatív munkákat pedig itt találjuk. Válogassunk a legfrissebb lehetőségek között, vagy keressünk személyre szabott beállításaink alapján. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is, így biztosan nem maradunk le egyetlen nekünk való munkáról sem!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, szakma, karrier, kreativitás, lakberendezés