Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Rengeteg elismert ember nyilatkozik úgy, hogy szeret olvasni. Lehet, hogy a kulcs a sikerhez a könyvekben van elrejtve? Bizony! És nem csak arról van szó, hogy önmagában a tudást szerezhetjük meg belőlük, ugyanis az olvasás bizonyítottan csökkenti a bennünk lévő stresszt, fellendíti az agyunk működését, sőt a bennünk lévő empátiára is kedvező hatással van. Mindezen hatások együttes érvényesülése pedig még a karrierünknek is új löketet adhat.

Olvasás és empátia? Összefügg!

A fentieket 2013-ban David Kidd, a New York-i The New School Egyetem szociálpszichológusa vizsgálta és bizonyította egy kísérletben, amely arra irányult, hogy megvizsgálják, az olvasás révén fejlődik-e az a képességünk, hogy megértsük mások gondolatait, vágyait és elfogadjuk, hogy azok eltérőek is lehetnek a sajátunktól.  Az eredmények lenyűgözőek voltak, akik ugyanis sokat olvastak, minden egyes tesztnél magasabb pontszámot értek el azoknál, akik kevesebb, vagy egyáltalán semmilyen irodalmat nem vettek a kezükbe.

Pályamódosítás

Kidd szerint az olvasás egyfajta „empátia-lendületet” ad az elménknek, mivel, ha a könyveknek köszönhetően megismerjük, hogy más emberek hogyan érzik magukat bizonyos szituációkban, mi játszódik le bennük egy-egy konfliktus során, mi magunk is segítőkészebben, együttműködőbben állunk a másik félhez, mint kevésbé olvasott embertársaink.

Nyilvánvaló, hogy az ilyen típusú emberekkel szívesebben dolgoznak együtt a kollégáik és nagyobb eséllyel szereznek meg egy állást is.  Ahhoz persze nem kell kutatónak lennünk, hogy megfigyeljük, manapság ritkábban veszünk könyvet a kezünkbe, helyette inkább az okostelefonjainkat szorongatjuk. Tűzzük ki célul, hogy az átlagosnak számító, napi 2-3 órányi telefonnyomkodás helyett, az erre szánt időnek, legalább az egyharmadában olvasunk valamit!

Ötletek és módszerek arra, mit és hogyan olvassunk

1. Csak olyat, ami érdekel

Vannak, akik egyfajta belülről jövő indíttatás miatt eleve szívesen olvasnak, de mindannyiunknak van olyan ismerőse – vagy mi magunk vagyunk azok –, aki egyszerűen meggyűlölte a könyvforgatást azért, mert az iskolában rengeteg olyan olvasmányon kellett átrágnia magát, ami cseppet sem érdekelte. A megoldás tehát az, hogy kizárólag olyan könyvet vegyünk a kezünkbe, aminek a témája, sztorija érdekfeszítő a számunkra.

2. A megfelelő formátumban

Ha nem szeretünk több száz oldalas köteteket magunkkal cipelni és csak gondot okoznak a méretükkel, illetve súlyukkal, akkor nyugodtan segítségül hívhatjuk a technikát. Digitalizált formában akár a Háború és béke is elfér a zsebünkben a telefonunkon, így tömegközlekedve, vagy hosszabb várakozás alatt is nyugodtan elővehetjük és hódolhatunk az olvasásnak. További alternatívaként hallgathatunk akár hangoskönyveket is, így például a vezetéssel töltött időt is jótékonyan tölthetjük el.

Könyvet a kézbe - ez a siker záloga - olvasás, fejlődés, előny

3. Ne tűzzünk ki irreális célokat

Noha Bill Gates évente akár ötvennél több könyvet is elolvas, ha eddig mi nem tettük, nem kell rögtön heti egy kötet kiolvasását kitűzni magunk elé. Minek is frusztrálnánk magunkat ilyesmivel? Olvassunk magáért az örömért, építsük be az olvasás iránti igényt a mindennapjainkba – legyen ez az első lépésünk az új úton.

4. Nem muszáj mindent végigolvasni

Nancy Pearl amerikai író, irodalomkritikus és könyvtáros egy remek olvasási stratégiát talált ki. Az 50-es szabálynak is nevezett módszer alapja az, hogy az életünk túl rövid ahhoz, hogy számunkra érdektelen, vagy rossz könyvekre pazaroljuk. Azt ajánlja, hogy minden kezünkbe vett kötetből olvassuk el az első 50 oldalt, majd döntsük el, hogy örömet okoz, vagy értékes ismereteket tartalmaz-e számunkra, vagy sem. Ha igen, akkor olvassunk tovább, de ha nem, akkor nyugodtan tegyük félre és keressünk helyette valami mást!

Kövessük a jó példákat

A világ leggazdagabb, legbefolyásosabb és legsikeresebb emberei közül sokan tették már le voksukat a művelődés és az olvasás mellett. Barack Obama, Oprah Winfrey és a már említett Bill Gates is szenvedélyes olvasók. Elon Musk a rakétákért volt oda és rengeteg ezzel kapcsolatos könyvet olvasott. Ma pedig már több mint egy éve kint kering meggypiros Teslája a világűrben, műszerfalára gravírozva a Galaxis útikalauz stopposoknak c. regénysorozat borítójáról idézett mondattal: Don’t panic!

Ne essünk kétségbe akkor sem, ha még nincs meg a vágyott állás: vegyünk a kezünkbe szakirodalmat, olvassunk az álláskeresésről, az állásinterjúról vagy a karrierépítésről, de egy szórakoztató regény is jól jöhet, ha épp kikapcsolódnánk egy kicsit. Itt válogathatunk a legfrissebb állások között, vagy kereshetünk személyre szabott beállításaink szerint is. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, így biztosan nem maradunk le egyetlen nekünk való munkáról sem!

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, karrier, fejlődés, olvasás, előny