Fegyelmi büntetést kockáztat, de súlyos esetben még az állását is elveszítheti az a munkavállaló, aki munkaidőn kívüli viselkedésével a munkáltató jó hírnevét vagy gazdasági érdekeit veszélyezteti - mutat rá a BALÁZS & HOLLÓ Ügyvédi Iroda.

Az adatvédelmi szabályok hazai specialistája kiemeli: az egy évvel ezelőtt bevezetett új Munka törvénykönyve (Mt.) alapján a közösségi média nem körültekintő használatát - így akár viccesnek szánt nyaralási fotók feltöltését is - jogszerűen szankcionálhatja a munkaadó.

A munkaadó "Facebook-szabályzatot" készíthet

Súlyosan téved és az állását is kockáztathatja az a munkavállaló, aki azt hiszi, hogy munkaidő után nem vonatkozik rá a munkahelyi szabályok egy része - hívja fel a figyelmet a szakember.

"A tavaly hatályba lépett új Munka törvénykönyve egyértelműen rendelkezik arról, hogy mit várhat el a munkaadó a munkavállalótól a munkaidő után is. Az, hogy egyelőre még kevés munkáltató él ezzel a lehetőséggel, egyáltalán nem jelenti azt, hogy ez hosszabb távon is így marad. Külföldön egyre gyakoribbak az ilyen jogesetek, és itthon is egyre több cég készít Facebook-szabályzatot vagy fogalmaz meg egyértelmű iránymutatást arra nézve, hogy mit vár el az alkalmazottaktól a hivatalos órák után is - foglalta össze Holló Dóra, az ügyvédi iroda partner-ügyvédje.

Kirúgták a nyaralási fotók miatt

Egy 24 éves amerikai középiskolai tanárnőt, Ashley Payne-t egyik kezében söröspohárral, másikban borospohárral a kezében fényképezték le barátai 2009-es európai vakációja során. A Facebookra feltöltött fotót egy szülő szúrta ki 2011-ben, majd értesítette az iskolát. A munkaadó ultimátumot adott a tanárnőnek: felmond, vagy felfüggesztik, és vizsgálat indul ellene. Payne felmondott, de később beperelte egykori munkaadóját, azért hogy visszakapja állását és kártérítést kapjon. A bíróság azonban elutasította kérelmét.

Egy másik esetben az egyik nagy üdítőital-gyártó cégnél dolgozó kamionsofőrt arra hivatkozva bocsátották el, hogy "megszégyenítette" a céget és annak termékeit. Munkaidőben, a vállalat logójával ellátott munkaruhában a legnagyobb konkurensük termékét fogyasztotta. A kamionsofőrt később szakszervezeti nyomásra vették vissza a munkahelyére.

Korlátozhatják a magánéletet

Holló Dóra szerint ezek a példák földrajzilag és a gondolatilag is távolinak tűnhetnek, de a hatályos jogszabályok és a jogi megítélés szempontjából Magyarországon is hasonló lehet egy-egy ilyen eset végkifejlete.

"Hogy messzire ne menjünk, pedagógusok esetében az Alkotmánybíróság már 19 évvel ezelőtt rögzítette, hogy hivatásuk specialitására tekintettel munkavégzésre irányuló jogviszonyaikban jogszerűen korlátozható a magánéletük" - mutatott rá Holló Dóra.

A cél: a munkáltató jó hírneve

A jogász elmondta: a tavaly hatályba lépett új Mt. 8. paragrafusa rögzíti, hogy - a munkaviszonya alatt - a munkavállaló kifejezett jogszabályi feljogosítás nélkül nem folytathat olyan magatartást, amellyel munkáltatója jogos gazdasági érdekeit veszélyezteti.

A fenti paragrafus második bekezdése ugyanakkor már arról is rendelkezik, hogy a munkavállaló munkaidején kívül sem tanúsíthat olyan magatartást, amely közvetlenül és ténylegesen alkalmas a munkáltató jó hírnevének, jogos gazdasági érdekének, vagy a munkaviszony céljának veszélyeztetésére.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A harmadik bekezdés pedig még azt is hozzáfűzi, hogy a munkavállaló véleményt sem nyilváníthat úgy, hogy azzal a munkáltató jó hírnevét, jogos gazdasági és szervezeti érdekeit súlyosan sértse vagy veszélyeztesse.

Bár ezek a szabályok - első ránézésre - nem jogosítják fel a munkáltatót, hogy "csak úgy" beleavatkozzon a szabadidőnkbe vagy a magánéletünkbe, jelentősen árnyalja a képet az a tény, hogy első körben éppen a munkáltató az, aki eldöntheti, hogy milyen viselkedés, tevékenység, illetve megnyilvánulás számít veszélyeztetésre alkalmasnak, gazdasági érdeket sértőnek vagy éppenséggel súlyosnak - mutatott rá Holló Dóra.

"A munkáltató vérmérsékletétől függően az amerikaihoz hasonló, szélsőségesnek látszó példák is jogalapot teremthetnek a szankciókra" - tette hozzá.

Összeállította: Fogas Krisztina

Címkék: munka törvénykönyve, adatvédelem, munkajog, elbocsátás, felmondás, facebook