A foglalkoztatás 2016-ban 1 százalékkal emelkedik tovább - áll a GKI 2015-2016-os előrejelzésében. A statisztikai munkanélküliségi ráta éves átlagban 2015-ben 7 százalékra, majd 2016-ban ez alá, 6,7 százalék körülire csökken. Avalós valahol 9-10 százalék környékén van. A közfoglalkoztatás egyre inkább akadálya, semmint segítője a valódi munkahelyek létrejöttének. A minőségi munkaerőből egyre nagyobb a hiány.

Tovább erősödhet a foglalkoztatási szándék Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint. Biztatónak nevezte, hogy a legutóbbi üzleti és vállalati felmérések többnyire továbbra is a foglalkoztatási szándék növekedését jelzik.

Szezonális hatások és a javuló munkapiaci kilátások miatt 6 százalék közelébe mérséklődhet a munkanélküliségi ráta, de a szezonális hatások miatt a jövő év elején újra meghaladhatja a 7 százalékot, míg a jövő év második felében már 6 százalék alá csökkenhet. Átlagosan 6,5 százalékra csökkenhet a munkanélküliségi ráta 2016-ban - közölte Suppan Gergely a távirati irodával.

Kik találnak állást jövőre?

Barczel Vivien, az Erste makroelemzője úgy vélte, hogy a következő hónapokban a szezonális hatások miatt nőhet a munkanélküliség, de éves átlagban szerinte sem haladja meg a 7 százalékot, 6,9 százalék lehet. Hozzátette: 2016-ban átlagosan 6,4 százalékra csökkenhet a munkanélküliségi ráta.

Hol lesznek állások?

A munkaadók 14 százaléka tervez létszámbővítést 2016 első három hónapjában, 5 százalékuk elbocsátással számol, míg 73 százalék nem tervez változást - derült ki a ManpowerGroup legfrissebb Munkaerőpiaci Felméréséből. Mind a kilenc vizsgált ágazatban a munkaadók a dolgozói létszám bővítését tervezik 2016 első három hónapjában.

A legerősebb felvételi kedvet ismét a vendéglátóiparból jelentették, ahol 21 százalékkal több cég tervez munkaerő-felvételt, mint elbocsátást. Változatlanul jók a kilátások a gyártás területén (18 százalék).

A szállítmányozás, raktározás és kommunikáció, valamint a pénzügyi, biztosítási, ingatlan és üzleti szolgáltatások területéről 14, illetve 13 százalékkal több munkaadó bővíti a létszámot.

Szerényebb, 7 százalékos emelkedéssel számolnak a köz- és szociális szférában, valamint a kereskedelemben. 4 százalékos növekedést jelentettek a közüzemi szolgáltatások munkaadói.

A legnagyobb mértékben a nagyvállalkozásoknál (250 dolgozó fölött) számítanak bővülésre a munkaadók (19 százalék), a közepes- és kisvállalkozásoknál (előbbieknél 50 és 249 között van az alkalmazotti létszám, utóbbiaknál 10-49 ember dolgozik) 13, illetve 10 százalék lehet a bővülés. A mikrovállalkozások munkaadói óvatosan optimisták, 8 százalékos előrejelzést adtak.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: munkahely, munkaadó, toborzás, munkaerő-felvétel, állásajánlatok, jövőre, 2016