Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Természetes, hogy egy éppen álláskeresésben lévőnek minden segítség jól jön, minden lehetőség aranyat érhet. A barátokon, ismerősökön kívül profik is tevékenykednek a munkaerőpiacon, akiknek az a feladatuk, hogy megfelelő embert találjanak a megfelelő állásra. Lássuk, kik ők, és milyen specifikumokkal rendelkeznek!

A munkaerő-közvetítő

Meghatározott idejű feladatokra, fizikai munkákra, illetve adminisztratív pozíciókra keres embereket, és közvetíti ki őket olyan vállalatokhoz, akik valamilyen oknál fogva nem akarnak, vagy nem tudnak állandó munkatársat felvenni az adott feladatra. Ennek oka lehet létszámstop, avagy a munka határozott időtartama és jellege miatt nem éri meg nekik. Gyakran előfordul például, hogy egy cég mondjuk, kifejezetten az adóbevallások leadási idejében keres kisegítő adatrögzítőt. Ilyen esetben a munkavállaló a közvetítő cég alkalmazásában áll, attól kapja a fizetését és a juttatásait, továbbá az összes papírját is intézik.

Természetesen a munkavállalónak nem elsődleges és végső cél a közvetített munka, ám ideiglenes megoldásnak nagyon is megfelelhet, ugyanis azon túl, hogy bevételt biztosít, olyan cégekhez, vállalatokhoz is bekerülhet így, amelyek csak nagyon ritkán hirdetnek státuszt. Nem mellesleg a nagy fluktuáció miatt rövid időn belül sok munkakörben, munkahelyi helyzetben, közösségben is kipróbálhatja magát a jelentkező, a későbbiekben hasznosan építkezve a felgyülemlett tapasztalatokra. Simán előfordulhat az is, hogy az átmeneti idő lejártával a munkaadó olyan sikeresnek ítéli meg a közös munkát, hogy státuszt ajánl a közvetített munkaerőnek.

Természetesen hátránya is van az efféle munkavégzésnek, hiszen anyagilag nem vethető össze az állandó munkával, nincs benne stabilitás, és sok helyen a kölcsönzött munkavállalót külsősként kezelik, nem vonják be a kollektíva életébe, nem vehet részt a képzéseken, közös eseményeken.

A személyzeti tanácsadó

Röviden talán úgy lehetne jellemezni a munkájukat, hogy ők a diplomások közvetítői. Különböző pozíciókra keresik a megfelelő embert a vállalatok megbízásából. Kicsit hasonlítanak a fejvadászokra abban, hogy erősségük a speciális képzettséget igénylő, nehezen betölthető munkakörökre megtalálni a delikvenst. Ilyen lehet valamilyen nem gyakori nyelv használatát megkívánó feladat. Ugyancsak a személyzeti tanácsadókhoz fordulnak a cégek, ha nagyszámú munkaerőt kell felvenni gyorsan, ilyen eset lehet például egy multi Magyarországra települése, illetve megjelenése.

  Kik és hogyan vadásznak ránk a munkaerőpiacon?  

Személyzeti tanácsadóval történő állásinterjú kifejezetten előnyös lehet a munkakeresőnek, hiszen legtöbbször nem egyetlen munkakört tud javasolni, hanem nagy rálátása van a piaci igényekre, másrészt a későbbiekben is könnyebb lesz vele kapcsolatba lépni.

Persze, hátránya is lehet az ilyenfajta stratégiának, hiszen a személyzeti tanácsadók számtalan interjút készítenek, voltaképpen futószalagon haladnak el előttük a jelöltek, így könnyen válhat személytelenné a beszélgetés, amennyiben nem teszünk jelentős benyomást rájuk. Az elsődleges céljuk, hogy betöltsék az adott pozíciót, amivel megbízták őket – lehetőleg a legmegfelelőbb emberrel.

A fejvadászok

Egy fejvadász jellemzően közép- és felsővezetőket keres. Gyakran mondják a személyzeti tanácsadókra is, hogy fejvadászok, pedig eltérő módszerekkel érnek el eredményeket. A fejvadászok ugyanis nem adnak fel hirdetéseket, hanem direkt kutatással „vadásszák le” a megfelelő szakembereket. A jelentős multiknál bevett szokás a fejvadászok alkalmazása, szinte mindig igénybe veszik a szolgálataikat és tapasztalataikat, amikor menedzsert keresnek. A megbízók pontosan meghatározzák, kire van szükségük, de ha mégsem, a fejvadász feladata, hogy konkrét kérdésekkel tisztázza a részleteket. Ez egy roppant sokrétű, minden részletre kiterjedő, személyre, illetve vállalatra szabott folyamat.

Fontos tudni, hogy a munkavállalókat nem terheli költség, amennyiben közvetítővel, személyzeti tanácsadóval, illetve fejvadásszal tárgyalnak, minden esetben a megbízó fizet.

Érdemes azt is szem előtt tartani, hogy míg például a személyzeti tanácsadóknak az az érdeke, hogy minél többen kapcsolatba kerüljenek velük, minél nagyobb adatbázisból dolgozhassanak, éppen ezért hirdetnek, a fejvadászoknak az a fontos, hogy ők találják meg a megfelelő, speciális szaktudású embert, ezért nem költenek önreklámra, nem járnak állásbörzékre, és megbízójukról nem adnak ki információkat. Megkeresni őket, illetve egy szakmai életrajzot eljuttatni hozzájuk viszont érdemes.

A profik segítsége tehát jól jön az álláskeresés élethelyzetében, ezért érdemes rendszeresen meglátogatni a Profession oldalát. A legjobb, ha elkészítjük személyre szabott beállításainkat, továbbá kérjünk hírlevelet és Facebook-értesítést!

 

Készítette: Papp Sándor

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala