Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Sokan hajlamosan vagyunk a fáradtság, a leterheltség, esetleg az év végi hajtás számlájára írni kimerültségünket, fáradékonyságunkat, ami nem is csoda, hiszen egy-egy nehezebb munkahelyi időszaknak és a kiégésnek igen hasonlóak a tünetei. De melyek ezek?

Mindkét állapotra jellemző a kimerültség, a motiválatlanság, a szétszórtság, a negatív gondolkodás, és egy általános lehangoltság érzése. Ezek a tünetek mindkét esetben jelen vannak, de ne tévesszenek meg minket. Amíg néhány húzósabb periódus után viszonylag könnyen helyre tudunk rázódni, a kiégést már nem oldja meg egy-egy pihentetőbb hosszú hétvége.

Szerencsére néhány egyszerű kérdéssel és őszinte válaszokkal viszonylag könnyen kideríthetjük, hogy csak átmeneti motiválatlanságról, vagy tényleges kiégésről van szó. Íme:

1.) „Mióta tapasztaljuk a fenti tüneteket?”

Mindenkinek vannak rossz napjai a munkahelyen, és ez teljesen normális. A kiégés azonban egy magasabb fokozat, amely hosszabb ideig tart, a negatív érzések életérzéssé válnak, és a regenerálódáshoz nem elég pár nap vagy hét. Emlékezzünk vissza az utolsó alkalomra, amikor egy kevésbé jó hetünk volt. Belesültünk a prezentációba, veszekedtünk egy munkatársunkkal, vagy kritizált a főnök? Egy-egy ilyen epizódból jó esetben egy kiadós alvás, szórakozás vagy pihentető hétvége segítségével helyrerázódtunk, és hétfőtől újult erővel vágtunk neki a feladatoknak.

Ha azonban már nem is emlékszünk arra, hogy mikor indult a hetünk jókedvűen, ha a puszta gondolat, hogy el kell kezdenünk a munkát, már rettegéssel tölt el és teljesen kiszipolyozva, lehangolva érezzük magunkat, akkor az erős jel arra, hogy itt többről van szó egyszeri kemény időszaknál.

 kiégés  

Miközben ezeken gondolkodunk, válaszoljuk meg magunknak a kérdést: Mikor fordult elő utoljára, hogy valóban feldobott, lelkesített és inspirált a feladat, amin dolgoztunk? Vagy a munka már hosszú-hosszú ideje nem jelent mást, mint frusztrációt és kimerültséget, melyet vonszolunk magunkkal hétről-hétre? Ha az utóbbi, akkor ideje egy lépéssel hátra lépni, megállni és előkészíteni a váltást. Elég, ha első lépésként elkezdünk álláshirdetéseket nézni. Ez megerősít minket abban, hogy a jelenlegi munkahelyen kívül is van világ, sőt! Meg fogunk lepődni, de akár több száz állás is lehet, ahová hozzánk hasonló szakembereket keresnek, és ahol jobban érezhetnénk magunkat. Iratkozzunk fel erre a hírlevélre, és készítsük elő önéletrajzunkat a Profession.hu díjnyertes önéletrajzkészítő alkalmazásával. A kiégett munkatársaknak nyilván idő kell a regenerálódáshoz, így lehet, hogy először érdemes részmunkaidős állásokban gondolkodni.

2.) „Mi váltotta ki ezt az érzést?”

Ha csak egy rossz napunk vagy hetünk volt, azt a következő dologból megállapíthatjuk: pontosan meg tudjuk nevezni a konkrét eseményt vagy konkrét pillanatot, ami kiváltotta rossz érzésünket, elkeseredésünket. Hétvégén is írtuk a prezentációs anyagot, csakhogy hibátlan legyen és időre elkészüljön, a főnöknek azonban nem tetszett és visszadobta? Eltévedtünk egy fontos megbeszélésre menet, elkéstünk, ráadásul még rossz helyen is parkoltunk és megbüntettek? Vagy egy hosszú nap után az irodai hűtőjének ajtaját kinyitva szembesültünk vele, hogy valaki megette a desszertünket, amit ebéd után direkt félretettünk? Bármi legyen is az ok, pontosan meg tudjuk mondani az okát kiábrándultságunknak és dühünknek.

Vegyük azonban intő jelnek, ha általános rossz közérzetünk kiváltó okát nehezen tudnánk megnevezni. A kiégést általában nagyobb, átfogóbb problémák okozzák, melyekre nem lehet instant megoldásokat találni. A hatalmas munkamennyiség, az irreális elvárások a feletteseinktől, a hosszú munkaórák és állandó túlórák, vagy az általános unalom illetve negatív érzés a munkánkkal kapcsolatban. Ezek az okok mind nyilvánvalónak tűnnek, de ha mi magunk is átéljük és benne vagyunk, nem könnyű rögtön átlátni.

Általánosságban véve, ha nem tudjuk tisztán megfogalmazni, miért érezzük magunkat rosszul a munkahelyen, gyanakodjunk arra, hogy mélyek okok húzódnak meg a háttérben. Ha így van, akkor sincs semmi veszve. Egy másik vállalati kultúrában, egy másik pozícióban és munkakörnyezetben lehet, hogy jobban éreznénk magunkat. Nézzünk körül a több ezer álláshirdetés között multinacionális cégeknél, vagy akár kisvállalkozásoknál!

3.) „Éreztünk már így korábban?”

Emlékezzünk vissza: korábban is volt már rá példa, hogy ilyen lehangoltak voltunk? Feltételezhetően számtalan negatív időszakon keresztül mentünk már, de ha azok mégsem okozták azt a fajta érzelmi letargiát, amit tapasztalunk, akkor lehet, hogy ezúttal valami komolyabbról, a kiégésről van szó.

Ha már voltunk ilyen helyzetben, emlékezzünk vissza: hogyan jöttünk ki belőle? Elég volt egy kisebb pihenő, hangulatjavító, vagy drasztikusabb lépésekre kellett elszánnunk magunkat? Beszéljünk a főnökünkkel arról, hogy milyen munkamennyiség nyomja a vállunkat és milyen felelősség nehezedik ránk? Ha arról van szó, kérjünk egy kis pihenőt.

Bármi legyen is a helyzet, ne keseredjünk el, megoldás mindig van! És ne feledjük: nagyon jó esélyeink vannak egy új munkahelyre, hiszen naponta több száz munkaadó böngészi a Profession.hu adatbázisát újabb munkatársakat keresve. Töltsük fel önéletrajzunkat most!

 

Készítette: Khojaste K

Címkék: karrierépítés, kiégés, álláskeresés, karrierváltás, motiváció