Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A járványhelyzet kezdete óta egyre többen dolgoznak és állásinterjúznak otthonról. Egyre gyakoribbak a telefonos és videós interjúk, sokan kerülnek úgy új munkahelyre, hogy nem is találkoztak korábban személyesen a csapatukkal. Nem minden munkahely és munkakör engedi meg azonban a távmunkát: kamionsofőrként vagy gyári operátorként elég meglepő lenne otthonról dolgozni… Így aztán a személyes interjúk ugyanúgy részei a mindennapoknak: persze korunk új kiegészítőivel, a maszkkal és a kézfertőtlenítővel megspékelve.

Nincs egy maszkom se, amit felvehetnék…

Készüljünk fel rá, hogy maszkban interjúzunk majd. Ma már mindenkinek van egy vagy több maszkja, sokan komplett kollekciókat állítanak össze minden alkalomra: a kockástól a virágmintáson át a gyerek kedvenc rajzfilmfigurájával nyomottig. Talán kisebb a hangsúly azon, hogy milyen a konkrét darab, amit viselünk, ami viszont nagyon fontos: legyen makulátlanul tiszta. A foltos, elszíneződött, rongyos maszk nem kelt igényes benyomást, álláskeresőként viszont igyekezzünk a legjobb formánkat mutatni: az interjúra frissen mosott, vagy újonnan beszerzett egyszer használatos maszkot válasszunk.

Érkezzünk meg!

A bemutatkozásunkat ezúttal nem követi kézfogás. Szokatlan érzés ez, hiszen a kézfogás nemcsak az álláskeresők számára fontos, az általunk megkérdezett HR-esek is hiányolják, ez az apró fizikai kontaktus mindkét fél számára sokat elárulna a másikról. Bevett szokás, hogy köszönés és bemutatkozás után legalább szóban utalunk rá: bár most nem foghatunk kezet, örülünk a találkozásnak.

Figyeljünk a beszédünkre!

A maszk tompítja a hangunkat. Ha korábban maszk nélkül is előfordult velünk, hogy megkértek bennünket, beszéljünk hangosabban, akkor érdemes erre különösen odafigyelnünk. A maszkot viselő halk szavú, esetleg motyogó interjúalany megértése extra kihívás, ezért inkább igyekezzünk artikuláltan, jól hallható hangerővel beszélni. Alex Louise, a brigthoni HarveyJohn toborzó ügynökség szakembere szerint érdemes lehet a megérkezésünk előtt nyelvtörőket mondani vagy rágógumizni (majd az interjú előtt kidobni!), hogy bemelegedjünk a beszédhez.

Ha szükséges, ismételjük meg a mondanivalónkat. Előfordulhat, hogy megkérnek erre, ne érezzük személyes támadásnak a kérést, csak jobban szeretnék érteni, amit mondunk.

Az interjú persze kétoldalú dolog: az interjúztatótól ugyanígy elvárható, hogy érthetően beszéljen. Ha nem értünk valamit, nyugodtan kérjük meg, hogy ismételje el, ha több alkalommal nem érthető, akkor többször is rákérdezhetünk. Mindenki tapasztalta már, hogy a maszk néha akadályoz: ne csináljunk ebből személyes kérdést, a cél, hogy megértsük egymást, még akkor is, ha ez néha szokatlan helyzeteket eredményez.

Reni irodavezetőnek felvételizett nemrégiben: „Nagyon tetszett a cég, már évek óta néztem, hogy jó lenne itt dolgozni. Erre az álommunkám állásinterjúján kifogtam egy olyan nőt, akinek egy szavát se értettem. Legszívesebben felálltam volna, de közben azt sem akartam, hogy emiatt essek el a lehetőségtől. Mikor már harmadszor kellett visszakérdeznem, akkor mondtam, hogy sajnos alig hallom, de én úgy érzem, ez a maszk miatt van, attól, hogy eltakarja az arcom, mintha nem is látnék-hallanék rendesen. Ahogy ezt kimondtam, hirtelen ő is kiengedett, és valahogy egyből elkezdett érthetőbben beszélni.”

Mosolyogjunk!

Sokan tartanak attól, hogy az arckifejezéseik egyáltalán nem látszanak a maszk alatt. Bár valóban láthatatlan az arcunk egy része, a mosolyunk, az érdeklődő tekintetünk átjön és látható maszkviselés közben is.

Vera egy multinál HR-es, és szeretné, ha tudnánk: a maszk ugyan takar, de a kisugárzásunk ugyanúgy létezik és észlelhető az interjúztató számára. „A jelöltek sokszor mintha nem is mernének mosolyogni, mondván nem látszik a maszk alatt. Ez nem igaz! Nagyon is látjuk az embereken, ha mosolyognak, sőt sajnos azt is, ha csak unottan néznek a maszk mögül. Nekünk ugyanúgy fontos az interjú, annak örülünk, ha érdeklődő, pozitív jelölttel találkozunk. Higgyék el, ha valaki megfelel és tényleg látjuk, hogy szeretné az állást, az maszkkal, maszk nélkül ugyanúgy meg fogja kapni az ajánlatot.”

Tartsunk egy próbainterjút!

A bemutatkozásunkat mindenképpen érdemes begyakorolni, főleg, ha lámpalázas alkatok vagyunk. A maszkkal járó újdonságérzet sem kivétel: ugyanúgy felkészülhetünk rá, ha megkérjük egy barátunkat vagy családtagunkat, hogy gyakoroljon velünk egy maszkos helyzetben.

"Bocsánat, hogy így fogalmazok, de először nagyon hülyén éreztem magam, amikor az egyik barátommal próbainterjúztunk."- meséli Anna. "Egyáltalán nem természetes, hogy a legjobb barátom faggat az önéletrajzomról, ráadásul nem is magyarul, de ő több mint 10 évet élt Londonban, és gyakorolni akartam az angolt is. Erőt vettem magamon, hogy ez hasznos lehet, és mondott is pár jó ötletet, hogy milyen kifejezéseket használjak. A maszkot már teljesen megszoktam a mindennapokban, de magabiztosságot adott, hogy az első pillanattól elpróbáltuk, hogy fog menni az interjú."

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala