Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Mint ahogy arról már egy korábbi cikkünkben beszámoltunk: az idei évben a szabadságokra még a régi Munka törvénykönyve (Mt.) szabályait kell alkalmazni. Csak 2013 januárjától lép hatályba az új Mt.

A szabadság díjazott pihenőidő, ekkor a munkavállalót távolléti díj illeti meg. A szabadság munkanapra, és nem naptári napra jár. Ha valaki több munkáltatónál áll munkaviszonyban, minden cégtől jogosult szabadságra. A részmunkaidősöknek is ugyanannyi nap szabi jár, mint a nyolcórás munkásoknak, ám a szabadság alatt járó díjazása a munkaidejéhez igazodik.

Jár a pihenés

Egy magyar dolgozó 30-40 napig maradhat távol a munkahelyétől (ebben szerepel a 10, államilag elrendelt munkaszüneti nap is).

Egy évben 20 nap alapszabadság jár az alkalmazottaknak, de ezen felül túl pótszabadság illeti meg egészségi állapota, gyermekei száma, szociális helyzete, illetve munkahelye veszélyességi foka (például sugárzásnak kitett hely) függvényében.

Önnek hány nap szabadság jár? Számolja ki a szabadságkalkulátor segítségével?

  Ki dönti el, mikor mehetek szabira?  

Az alapszabadság az életkor előrehaladtával nő: a munkavállaló 25. életévétől egy, 28 éves korától kettő, 31. születésnapja után három, a 33 évének betöltése után négy nappal. Aki elmúlt 35 éves, huszonöt, aki pedig 37, az huszonhat nap szabit kap egy évben. A 39. életévétől huszonhét, 41 éves kora után huszonnyolc, 43. születésnapja után huszonkilenc és 45 év felett pedig 30 nap az alapszabadsága.

Egyéni vállalkozóknak és önfoglalkoztatóknak nem jár szabadság, ők csak úgy pihenhetnek, ha előre dolgoznak, átütemezve a feladataikat.

Ez az új Mt. alapján meg fog változni jövőre: nem az alapszabadság emelkedik az életkorral párhuzamosan, hanem a pótszabadság.

A gyermekek után járó pótszabadság mennyisége nem változik az új Mt. szerint, ám az ideihez képest 2013-tól jobban járnak a gyermeket nevelő emberek.

Januártól ugyanis ez a pótszabadság mindkét szülőnek jár. Most csak az egyik szülő veheti igénye, jövő évtől viszont már nemcsak a vér szerinti és örökbefogadó szülők, hanem az anya vagy apa házastársa is jogosult lesz a szabadságra.

A szabadság 25 százaléka a dolgozóé

A még hatályos Mt. szerint a munkaadó az éves szabadság 75 százalékával rendelkezik, és 30 nappal a szabadságolás előtt értesítenie kell a dolgozót, egyeztetnie kell vele, hogy mikor adja ki neki a szabadságot. A szabadság egynegyedének kivételének idejéről az alkalmazott dönt.

Az új Mt. szerint a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban évente összesen 7 munkanap szabadságot köteles kiadni a munkaadó, és nem szabad "elaprózni", legfeljebb két részletben kaphatja ezt meg a dolgozó. (Így tehát jövőre ha valakinek 30 nap szabadsága van, akkor a 23,3 százalékát veheti ki akkor, amikor ő szeretné; akinek viszont 20 nap jár, az a 35 százalékáról dönthet.)

A cégeknél az üzleti tervben általában rögzítik, hogy mikor hány ember lehet szabadságon, sőt egyes gyártó vállalkozások nyáron "leállnak", ilyenkor küldik szabadságra az embereket. Ám ha valamilyen előre nem kalkulált dolog történik, beesik egy hatalmas megrendelés, akkor a munkáltatónak ahhoz is joga van, hogy az alkalmazottat a már megkezdett szabadságáról visszahívja. A már megkezdett szabit csak rendkívüli esetben, kivételesen fontos gazdasági érdekből lehet megszakítani, és a költségeket, károkat a munkaadónak meg kell térítenie.