Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Egy újabb sürgető e-mail a főnöktől, a határidők szorítása vagy egy prezentációra való felkészülés mind-mind pattanásig feszítheti az idegeinket. Ha ezek a munkahelyi krízishelyzetek túl gyakran fordulnak elő, nem csak a karrierünk, de az egészségünk is rámehet. Mielőtt azonban a munkahelyi stresszt és annak negatív hatásait a dolgos hétköznapok természetes velejárójának könyvelnénk el, nézzük át, hogy valójában mi is a feszültség forrása! Álláskeresőként pedig különösen fontos, hogy tisztában legyünk ezekkel a tényezőkkel.

KÉT ÁRULKODÓ TÉNYEZŐ, HOGY AZ ÁTLAGOSNÁL MAGASABB STRESSZEL JÁR A KISZEMELT ÁLLÁS:

1.) A munkafolyamatokra nincs közvetlen ráhatásunk

Kulcsfontosságú a stressz szempontjából, hogy mennyire múlik rajtunk az elvégzendő feladat sikeressége. Azok a munkavállalók, akik úgy érzik, hogy a munkáltató hatalmas elvárásokat támaszt velük szemben, de nem ad a kezükbe irányítást, fokozott stresszhelyzeteket élnek át.  

A MEGOLDÁS: amikor az álláshirdetéseket böngésszük, kifejezetten keressük az olyan szavakat, mint „autonómia”, „rugalmasság”, „önálló munkavégzés” és „változatosság”. Ezek mind arra utalnak, hogy a siker saját teljesítményünkön fog múlni, nem pedig mások jóindulatán vagy egyéb külső tényezőkön.  Most rögtön próbáljuk ki ezekre a kulcsszavakra a keresést itt!

2.) A munkaköri leírás túlságosan általános

Ha nem tisztázott a pontos feladatunk, akkor könnyen lehet, hogy a főnökünk és a kollégáink újabb és újabb terheket raknak ránk, amelyekre nem mondhatunk nemet. Még ha ez nem is következne be, egy túl általános munkakörnél fennáll a veszélye annak, hogy sikereinket másoknak tulajdonítják majd - hiszen tevékenységünk nem körülhatárolt, az esetleges kudarcokért azonban minket tesznek felelőssé, mondván, hogy „mindenben benne voltunk”.

MEGOLDÁS: keressük azokat az álláshirdetéseket, ahol részletesen le vannak írva a feladatok és reálisan el tudjuk képzelni a munkavégzés menetét.

Ezek után nézzünk egy pozitív pályamódosításról szóló történetet, amiben a nagyfokú stressz játszotta a fő mozgatórugó szerepét.

     Stressz és munka     

„Én 8 évet húztam le egy kereskedelmi multinál – osztja meg velünk Edit, ma már személyi edző -, ami gyakorlatilag 24 órás készültséget jelentett, az okostelefon a kezemhez volt nőve. Egy nagyon kemény időszak alatt szó szerint a heti háromszori edzés mentett meg attól, hogy idegileg kikészüljek. Az egyik alkalommal annyira el voltam foglalva, hogy nem vettem észre, órarendváltás volt és megérkeztem a spinning edzésre, de az edzőnek nyoma se volt. Voltak még páran, akik így jártak, és mivel a terem tulajdonosa a legjobb barátnőm volt, így engedélyt kaptam rá, hogy zárt körben megtartsam az órát. Mire vége lett, már tudtam, hogy csak ezzel akarok foglalkozni! A többiek pozitív visszajelzése, az értelmes cél, amiért küzdünk és az energia, ami felszabadult bennem kiűzte a stressznek még a gondolatát is. Nem is gondoltam volna, hogy a hobbim is lehet a munkám!”

Segítségül összegyűjtöttünk néhány olyan munkaterületet is, amelyek kevesebb vagy alacsony stresszel járnak együtt a mindennapokban. És ha az egyes területekre kattintunk, akkor az éppen aktuális álláshirdetéseket azonnal át is böngészhetjük:

- Egészségügy, gyógyszeripar

- Gyártás, termelés

- IT programozás, fejlesztés

- Közigazgatás

- Mezőgazdaság, környezet

- Oktatás, kutatás, tudomány

- Szállítás, beszerzés, logisztika

Természetesen kivételek mindenhol adódhatnak. Ám a fenti munkakörökben kisebb valószínűséggel csöppenünk kiélezett konfliktushelyzetbe, ráadásul rengeteget bele is adhatunk a munkába saját személyiségünkből.

Kevésbé stresszes munka létezik, csak keresni kell. Böngésszünk célzottan, mert a több ezer állásajánlat között számos munkakör ígér nyugodt hétköznapokat. Legyünk tudatosak, és kezdjük azzal, hogy regisztrálunk a Profession.hu oldalán, majd feliratkozunk a hírlevélre. Ha ez megvan, készítsük el önéletrajzunkat a legjobb sablonok alapján, majd töltsük le ezt a mobil applikációt - Androidra itt, iPhone-ra itt! Így biztosak lehetünk benne, hogy nem maradunk le egy jó álláslehetőségről sem: hiszen abban a pillanatban értesülünk a minket érdeklő ajánlatokról, ahogyan azok kikerülnek az oldalra!

 

Készítette: Khojaste K

Címkék: álláskeresés, munkanélküli, stressz, karrier, munka