Hogyan lesz egy NFL amerikai foci játékosból gázszerelő? 

Boone Stutz, volt NFL amerikai futball játékos az élsportolás során szerzett készségeit hangsúlyozva váltott a gázszerelői szakmára. Példáján keresztül jól bemutatható, hogyan vigyük át és hogyan mutassuk be hitelesen a korábbi szakmánkban szerzett készségeket egy karrierváltás során.
Jim Schreirer, a Careerealism szakértője szerint számos karrierváltásra készülő jelöltnek az okozza a legnagyobb nehézséget, hogy nem tudja egy másik iparágra vonatkoztatva lefordítani az előző munkahelyein szerzett tapasztalatait. 

A Profession.hu által kínált víz- és gázszerelői állásokhoz kattintson ide!

Kezdjük azzal, hogy megválaszoljuk a legfontosabb kérdéseket:

Milyen állásokra van megfelelő képzettségem?

Hogyan jellemezzem tapasztalataimat az önéletrajzomban? Hogyan beszéljek mindezekről az állásinterjún?

Hogyan lehet készségeimet az új területre vonatkoztatni?

Az előző szakmánkban szerzett tapasztalatokból adódó készségeinket erőteljes információvá kell alakítanunk, melyek lendületet adnak az önéletrajzunknak. Ez azonban nem fog menni egyetlen lépésben.

Nem elég, hogy meghatározzuk a korábbi tapasztalatainkból táplálkozó, az új területen is hasznos készségeinket, ezeket a készségeket konkrét eredményekhez kell kötnünk és úgy kell tálalnunk az önéletrajzban. Ha ezt nem tesszük meg, nem lesz hiteles a mondanivalónk.

A volt NFL-játékos az alábbi jellemzőket emelte ki volt munkájából, melyek segítségére voltak abban, hogy a készségeket meghatározza:

"Forgószélhez hasonló környezetben kellett boldogulni, vagyis egy szűk területen kellett végrehajtani a feladatokat hatalmas feszültség közepette."

"Folyamatosan nagy nyomás nehezedett az emberre és pillanatok alatt kellett döntéseket hozni."

"A játék jellegéből adódóan bármikor fennállt a sérülés veszélye, melyre fel kellett készülni minden biztonsági előírás betartásával."

A fenti listából többek között olyan készségek következnek, mint a stressztűrő képesség, a jó időmenedzsment, a monotónia tűrés, a csapatjáték és a hatékony munkavégzés képessége nagy nyomás alatt. 

Új munka, új karrier

Jim Schreirer szerint sok jelölt elköveti azt a hibát, hogy a karrierváltáshoz előkészített önéletrajzuk nem más, mint készségek sorozata, melyeket egymás mellé írnak, ez azonban nem éri el a kellő hatást.

Napjaink technológiai alapú, gyorsan változó vállalatainál a munkaadót nem az érdekli, hogy milyen készségeink vannak, hanem az, hogy ezekkel a készségekkel mire vagyunk képesek, hogyan tudjuk őket használni és milyen eredményeket tudunk velük elérni. 

Ennek érdekében mindig kössük konkrét eredményekhez a készségeket, hogy hiteles legyen bemutatkozásunk. 

Vegyük példának egy veterán katona önéletrajzát, melyben a katonaságból a civil szféra világába szeretné ,,lefordítani" képességeit. 

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Készség: "Képes vagyok racionális döntéseket hozni rendkívül éles stresszhelyzetekben."

Tapasztalat: "Azonnali reagálás vészhívásra, teljes körű támogatást nyújtottam a bázishelyen tartózkodó katonák számára az eszközök és infrastruktúra száz százalékos működőképességének ellenőrzésével és biztosításával, felkészítve őket egy esetleges azonnali támadás kivédésére."

Egy-egy "történet" megjelenítésével személyesebbé és életszerűbbé is tesszük az önéletrajzot, így kiemelkedünk a csupán szavakat felsoroló jelöltek tömegéből.

Címkék: karrierváltás, önéletrajz, készségek, katonaság, gázszerelő

Szemlézte: Fogas Krisztina