A 3 legnagyobb horderejű karrier hibát egyszer el kell, és valószínűleg el is fogjuk követni - állítja a Forbes.com cikkében. Hiába olvasunk karrierrel kapcsolatos jó tanácsokat, bizonyos hibákat a saját bőrünkön kell megtapasztalnunk ahhoz, hogy átéljük visszahúzó erejüket és később elkerüljük őket.

Íme a 3 legnagyobb karrier hiba, amely olyan negatív hatású, és általában annyira megbánjuk, hogy későbbi pályafutásunk során soha többé nem követjük el. 

1. Sokat ígérni, keveset teljesíteni

Függetlenül attól, hogy pályakezdők vagyunk-e vagy már évtizedek óta a szakmában dolgozunk, minden bizonnyal le akarjuk nyűgözni a főnököt, a klienseket és a munkatársakat. Ennek érdekében szinte mindent megpróbálunk elkövetni. Így tett az a menedzser is, aki egy takarítással és portaszolgálattal foglalkozó cégnél dolgozott. Amikor egy nagy ügyvédi irodától felkérés érkezett egy jelentős munkára, óriási volt a kísértés.

Karrierépítés: íme a 3 legsúlyosabb baklövés

"Le akartam nyűgözni a főnökömet a nagy megrendeléssel, az ügyfelet pedig szintén el akartam kápráztatni, főleg, hogy kilátásba helyezte, hogy amennyiben beválik a cégünk, más nagy ügyvédi irodáknak is ajánlani fog bennünket" - mondta.

"A problémák akkor kezdődtek, amikor először kiszálltam a helyszínre és szembesültem az irodák őrületes nagyságával és az épületkomplexum méreteivel" - vallja be a menedzser.

"Éreztem, hogy maroknyi, többnyire minimális tapasztalattal rendelkező csapatunk nem fog tudni megbirkózni a feladattal, mégis ódákat zengtem a csapat teljesítményéről, mellyel a kereskedelmi épületek takarítása terén rendelkeznek."

A szerződést végül megkötötték a céggel, de pár hét múlva az ügyfél számára világossá vált, hogy töredékét sem tudják teljesíteni az elvárt színvonalnak. "A végén felbontották velünk a szerződést, ráadásul rengeteg pénzt veszítettünk, a munkatársak ugyanis óriási túlóra többletet halmoztak fel a plusz munkának köszönhetően."

enlightened Mit tegyünk?

Legyünk teljesen reálisak azzal kapcsolatban, mit és milyen határidőre tudunk elkészíteni. Ha ezt megfogadjuk, az egyetlen kockázat, amit vállalunk, hogy az ígértnél jobban vagy gyorsabban teljesítjük a feladatokat, és még nagyobb elégedettséget váltunk ki főnökünkből, ügyfeleinkből és munkatársainkból. 

2. Felkészületlenül menni az állásinterjúra

A karrier hibák másik nagy csoportja, amikor nem ismerjük fel, mikor érkeztünk fordulóponthoz és nem készülünk fel a ránk váró megpróbáltatásokra. A Forbes beszámol egy esetről, amikor az illető éppen előléptetés előtt állt egy cégen belüli átalakításnak köszönhetően.

"Egy másik osztályra kerültem volna, amely nagyszerű karrier lépésnek ígérkezett. Az első két interjún tovább is jutottam, és úgy tűnt, komoly esélyem van arra, hogy én kapom meg a pozíciót. A HR-es, aki a kapcsolattartóm volt, nagyon lazán állt hozzá a dolgokhoz, amikor megemlítette, hogy lenne még egy utolsó találkozó a részleg senior alelnökével. Szavaiból arra következtettem, hogy csak egy informális beszélgetést akarnak, mielőtt hivatalosan felajánlanák az állást.

Nem kevéssé lepődtem meg, amikor az alelnök az alábbi kérdéseket szegezte nekem:

Miért van meggyőződve arról, hogy megfelelő képzettséggel rendelkezik a pozíció betöltéséhez? Milyen piaci lehetőséget lát jelen pillanatban, amelyet jobban is kihasználhatna a részlegünk? Milyen kritikai észrevétele van a legutóbbi projektünkkel kapcsolatban?

A kérdések letaglóztak, mivel egyáltalán nem voltam felkészülve, az ezt megelőző két interjún pedig nem kellett megerőltetnem magamat. Az állást nem kaptam meg, de egyvalamit örökre megtanultam. Soha nem megyek felkészületlenül egyetlen állásinterjúra sem, bármilyen informálisnak tűnik is a helyzet" - mesélte a pórul járt doglozó.

enlightened Mit tegyünk?

Vegyük tudomásul, hogy az interjúkörök végéig mindenki versenyben van, így ne tévesszen meg minket a HR-es által elejtett egy-egy bíztató megjegyzés vagy folyosói pletyka. A felső vezetőkkel való találkozókon különösen jól kell teljesítenünk, ne hagyjuk befolyásolni magunkat az oldott és udvarias hangvételtől.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

3. Félelemből visszautasítani egy lehetőséget

Számtalan eset van, amikor nagy késztetést érzünk arra, hogy elutasítsunk egy extra projektet vagy lehetőséget, mert túl vagyunk terhelve és nem tudunk többet vállalni. Ugyanakkor vannak helyzetek, amikor ha egy kicsit mélyebbre ásunk, rájövünk, hogy valójában azért utasítottuk vissza a felkérést, mert nem vagyunk biztosak benne, hogy megfelelnénk a kihívásnak és félünk a bukástól.

A lap beszámol egy esetről, amikor az illetőnek egy az igazgatóság által indítványozott külön projekt elvégzésére szerveződött csapat vezetését ajánlották fel.

"Őszintén szólva megrémültem a dologtól, különösen, hogy az akkori pozíciómban kényelmesen éreztem magamat, és úgy voltam vele, hogy biztonságosabb, ha maradok a helyemen. Csak akkor esett le, micsoda lehetőséget szalasztottam el, amikor már visszautasítottam. Itt lett volna az alkalom a gyors előléptetésre és az egész igazgatói karnak megmutathattam volna, hogy jó vezető vagyok. Mindezt nem tettem meg, félelemből."

enlightened Mit tegyünk?

Ha új feladatot vagy vezetői szerepet kínálnak nekünk, és ez illeszkedik karrier terveinkhez, ne utasítsuk vissza csak azért, mert rögtön az elején nem látjuk át a kihívás teljesítéséhez szükséges lépéseket. Az új helyzet nyilván próbára tesz bennünket, de a fejlődés lehetősége és a jutalom is ezzel arányos. 

Címkék: karrier, előléptetés, állásinterjú, hiba

Szemlézte: Fogas Krisztina