Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

De valójában ez még nem az igazi rémálom: a "humán erőforrással" is gazdálkodnak a szervezetek - egy leépítés például, nem feltétlenül a személyünknek szól. A becslések szerint egy mai pályakezdő körülbelül 10-15 munkahelyre számíthat, mire nyugdíjba megy, és a váltások többsége nem feltétlenül lesz önkéntes. Tehát, tudomásul kell vennünk, hogy a munka világához a munkahelyváltások is hozzátartoznak, nincs nyugdíjas állás. Akkor mi az, ami az valóban rémisztő? Amikor tényleg aggódni kell, az a pillanat, amikor elveszítjük a reményt. A reményünket arra, hogy valaha is el fogjuk tudni tartani magunkat, a családunkat, hogy olyan munkát találhatunk, ahol kiteljesedhetünk, ahol felhasználhatjuk a tudásunkat, kamatoztathatjuk a képességeinket. Más szóval, ha úgy érezzük, hogy többé nincs esélyünk valaha is sikeresnek és elégedettnek lenni.

Nem csak a gazdasági helyzet jelenthet veszélyt erre a reményre. Elég arra gondolnunk, hogy mondjuk, egy baleset következtében nem folytathatjuk tovább életünk hivatását. Vagy például az a tudás, tehetség, ami korábban megélhetést jelentett, a gyorsan változó piaci körülmények hatására elértéktelenedik. Politikai változások és nemzetközi konfliktusok hatására is zárhatnak be cégek, szűnhetnek meg iparágak. De ha vállalati intrikába keveredünk, vagy kifogunk egy rossz főnököt, akkor is hamar kívül találhatjuk magunkat.

Karrier rémálom


A szakemberek szerint a munkahely elvesztése sokaknál úgynevezett gyász állapotot okoz, ami nagyon hasonló ahhoz, amikor egy szerettünket veszítjük el.

A remény hal meg utoljára

A remény az, ami motivál, továbblendít bennünket, bármi is történjen. Ha elvesztettük a reményt, az azt jelenti, hogy teljesen feladtuk magunkat, az életünket. Ez komoly következményekkel járhat, mint például:
- kapcsolatok végleges megszakítása
- düh és kiégettség érzése
- egészségügyi és pszichológiai problémák
- önbecsülés elvesztése

A reményt, a bizalmat a jövőben odafigyeléssel, és óvatos nézőpontváltással életben lehet tartani. Az összeomlás máshonnan nézve egy új kezdetet, új lehetőséget jelenthet. A megfelelően kezelt reményvesztés gyakran váratlan hasznot is hozhat: önfelfedezést, új küldetést, más (gyakran több, jobb) értelmet az egyén számára az életének.

Akinek sikerült

Zsolt elégedett volt az életével. A bankban, ahol dolgozott elismerték, mindene megvolt. Amikor közölték vele, hogy másnap nem kell bejönnie, szabályosan rosszul lett. Kihívták a mentőt, az vitte haza, a céges autó úgyis a bank garázsában maradt. Teljesen kiborult, a magánélete is romokban hervert. Egy utolsó jó barátja vitte el egy pszichológushoz, aki segített neki átértékelni a történteket. Sokkal alaposabban megismerte önmagát és számos, számára új lehetőséget vizsgált meg, próbált ki. Végül gyermekkori vágyát valósította meg, zárszakértő lett. Ma sikeres vállalkozást vezet, elérte és túlszárnyalta a korábbi életszínvonalát.

Mit tehetünk, hogy elkerüljük?

A továbbiakban néhány tippet adunk közre, amelyek segíthetnek elkerülni a reményvesztést, az összeomlást.

1. Vigyázzunk magunkra! A szellemi és fizikai állapotunk szoros kölcsönhatásban van egymással. A közhelyesnek számító egészséges életmód javaslata (mozgás, táplálkozás) mellett fontos ügyelni pszichológiai egészségünkre is. Az elégedetlen ismerősökön kívül a média is jócskán kiveszi részét a negatív hangulatkeltésből, ha lehet, kerüljük ezeket el.

2. Tartsuk és építsük a személyes kapcsolatainkat! Az emberi kapcsolatok az álláskeresésen és érvényesülésen kívül, az érzelmi életünk egyensúlya szempontjából is meghatározóak

3. Tanuljunk! A tudás soha nem látott sebességgel évül el, ezzel együtt a naprakész ismeretek mindenütt előnyt jelentenek.

4. Tájékozódjunk! Figyeljük a napi vállalati, gazdasági, politikai eseményeket.
Sokszor az idejében megtett lépések segítenek elkerülni a katasztrófát.

5. Legyünk ott! Woody Allen híres mondása: "a siker 80%-a az, hogy ott kell lenni", a karrier (újra)építésére is vonatkozik. Otthon fotelben tespedve nagyon nehéz elűzni a rémálmokat...

6. Képezzünk tartalékot! Nagyban csökkentheti a kiszolgáltatottság érzését, ha legalább három havi megélhetésünk költsége pihen a bankszámlánkon.