A Forbes magazin három különböző példát hoz karrier katasztrófára és arról is szó esik, hogyan épüljünk fel belőle. Az alábbi szituációk könnyen akár velünk is megtörténhetnek, de ez nem jelenti azt, hogy nincs kiút. 

1. A szituáció: "Kirúgtak az állásomból"

A Forbes magazin által megkérdezett 46 éves Leo Charlest hirtelen bocsátották el egy nemzeti lapkiadótól, ahol szerkesztőként dolgozott.

A krízishelyzet: "Villámcsapásként ért a hír. Beültem az autómba és 20 percig csak néztem magam elé. Teljesen összetörtem, nem akartam hazamenni, de nem akartam az iroda épületét sem látni többé. Féltem elmondani a történteket a szüleimnek és a feleségemnek, olyan érzésem volt, mintha egy megmérettetésen alul maradtam volna, mintha nem lennék elég jó" - számolt be Charles. 

Így kezeljük: Szakértők szerint, amikor kirúgnak az állásunkból vagy egy kapitális hibát követünk el a munkahelyen, a szégyenérzet annyira elhatalmasodhat rajtunk, hogy szinte lebénulunk tőle. Ahhoz, hogy sikerüljön továbblépnünk, beszéljünk olyan kollégákkal, ismerősökkel, akik megéltek már hasonló helyzetet. Ezt követően nézzük meg, kik vannak a környezetünkben, akik egy-egy hasonló mélypont után igazi eredményeket, nagy sikereket értek el. A lényeg, hogy tartsuk perspektívában helyzetünket és ne engedjünk, hogy a félelem és a bénultság spirálja lefelé húzzon minket. 

Ezt tanuljuk belőle: Amikor már sikerült egy kicsit távolságot tartani az eseményektől és eltelt egy kis idő, nézzünk szembe reálisan a kérdéssel: Miért érezték úgy a munkahelyen, hogy meg kell válniuk tőlünk? Charles esetében a leépítés segített rávilágítani erősségeire és gyengeségeire. Rájött, hogy főnöke az a típus volt, aki nem mondta ki, hogy bizonyos dolgokat el kell végezni, mégis elvárta, hogy meg legyenek csinálva és ez általában utólag derült ki. Charles így ezen túl jóval proaktívabb módon áll hozzá a feladatokhoz, nem csupán azt hajtja végre, amire felszólítják, hanem önállóan hoz döntéseket és felelősséget vállal a munkájáért. 

2. A szituáció: "A főnököm mindent utált, amit csináltam, soha semmi nem tetszett neki. "

A krízishelyzet: Amikor az 50 éves Alexandra Johnson egy kommunikációs menedzseri pozícióba került, magas fizetést és egy kiállhatatlan főnököt kapott.

"Világ életemben én voltam a munka hőse, és egyszer csak ott találtam magam, hogy soha semmi nem volt jó, amit csináltam. Minden anyagomat, beszámolómat visszadobta a főnök éles, kötekedő megjegyzésekkel teletűzdelve. Annak is fültanúja voltam, hogy a kollégáim előtt panaszkodik rólam. Annyira rágörcsöltem a helyzetre, hogy a végén már tényleg elkövettem pár nagyobb hibát."

Karrier katasztrófák: hogyan épüljünk fel belőlük?

Így kezeljük: Amikor a helyzet pattanásig feszült a munkahelyen, nagy lehet a kísértés arra, hogy leszegett fejjel tovább pedálozzunk és bízzunk abban, hogy majd valami változik. Nagy hiba. Ezzel csak még mélyebbre ássuk magunkat, helyette kérjünk sürgősen szakmai segítséget.

Forduljunk egy olyan szakmabelihez, aki teljesen megérti, hogy min megyünk keresztül és a legfontosabb: akitől anyagilag nem függünk (vagyis nem vagyunk kiszolgáltatva neki és a döntéseinek pénzügyi szempontból). ,,Rendkívül sokat jelentett, hogy beszéltem egy volt munkaadómmal, aki teljesen pártatlan volt ebben a helyzetben, ugyanakkor jól ismerte az erősségeimet és a gyengeségeimet. Tanácsokat adott arra, hogyan nyújthatnám azt a főnökömnek, amit elvár tőlem. Azt is elmondta, hogy ha ez nem sikerül, fontoljam meg a cégtől való távozást, ellenkező esetben azt kockáztatom, hogy teljesen elveszítem az önbizalmamat" - mondta Johnson, aki 10 hónap múlva végül felmondott a cégnél.

Ezt tanuljuk belőle: "Megtanultam, hogy bármilyen keményen dolgozom, nem fordíthatok meg minden szituációt, vannak dolgok, amelyek rajtam kívül állnak. Ha a tőlem telhető maximumot nyújtom, ennek ellenére mégsem tisztelnek a munkahelyemen, akkor tovább kell lépnem, mert az nem az én helyem."

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

3. A szituáció: "A főnököm kirúgott, mert nem voltam csapatjátékos!"

Amikor Roz Usheroff egy divatcégnél dolgozott, meglehetősen biztos volt abban, hogy jól végzi a munkáját egészen addig, ameddig ki nem derült, hogy a főnöke úgy látja, hogy elszigetelődött. A főnököm behívott, hogy kirúgjon, majd hozzátette: "Ne akarj magányos farkas lenni, működő kapcsolatokat kell kiépítened a munkahelyen feletteseiddel és másokkal."

Így kezeljük: A legfontosabb dolog, hogy rákérdezzünk, mit tehettünk volna másképpen. Ha kirúgnak, ne szegüljünk szembe, hanem mondjuk el, hogy ugyanezt a hibát már nem szeretnénk elkövetni a következő munkahelyünkön, és kérjünk visszajelzést.

Ezt tanuljuk belőle: Kezeljük a munkahelyen menedzserünket úgy, mintha első számú, kiemelt ügyfelünk lenne. Szakértők szerint gyakran lehet tapasztalni, hogy a munkavállaló jobban bánik egy-egy ügyféllel és több figyelmet fordít rá, mint a saját főnökére.

Címkék: munkahely, álláskeresés, elbocsátás, karrierválság, krízis

Szemlézte: Fogas Krisztina