Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A kapcsolatteremtés nem extrém sport!

A kapcsolatépítés nem megy mindenkinek könnyedén.  Nehéznek, olykor lehetetlennek tartjuk, hogy új emberekkel érintkezzünk, attól is kiver minket a víz, ha fel kell hívnunk valakit telefonon. Ha így van, akkor kimondhatjuk: nem tartozunk az extrovertált emberek közé, akiknek mindez egyáltalán nem okoz problémát. Mi több, úgy csodálkozunk rá azokra, akiknek ez egyszerűen megy, mintha valami extrém sportot űznének, miközben mi lehetetlennek érezzük, hogy egy picit is hasonlítsunk rájuk.  Pedig amikor új munkahelyet keresünk, a legnagyobb szükségünk a kapcsolatainkra lehet. Talán meg is próbáltuk már kiaknázni őket, de amikor a végére értünk annak a névsornak, akikről úgy gondoltuk segítségünkre lehetnek, és minden közeli ismerősünket felkerestük, annyiban is hagytuk a dolgot, mert kudarcba fulladtak a próbálkozásaink. Hogyan tovább? Megmutatjuk!

Pályamódosítás

Rajzoljuk nagyobbra a kört

Ha eddig azt gondoltuk, csak azokat kell és érdemes megkeresnünk, akikkel szorosabb viszonyban vagyunk, ideje továbblépnünk: azok az ismerősök, barátok, rokonok ugyanis, akikkel napi kapcsolatot tartunk, egyálalán nem tudnak minden esetben segíteni nekünk. Egy, a 70-es években született, de szakmailag még ma is helytálló szociológiai tanulmány mutatott rá arra, hogy azok az emberek, akiknek több, kevésbé közvetlen, laza személyes kapcsolata van, jóval nagyobb mennyiségű és sokrétűbb információanyaghoz jutnak hozzá.

Tehát abban a pillanatban, amikor gyomorgörccsel meredünk az üres határidőnaplónkra és arra gondolunk, hogy ugyanilyen üres és céltalan jelen pillanatban az életünk, a teljes kétségbeesés helyett inkább dőljünk kicsit hátra és engedjük lazábbra a dolgokat! Gondoljuk végig, kik azok a régi kollégák, akikkel szerettünk együtt dolgozni, vagy egykori osztálytársak, akikkel hasonló az érdeklődési körünk, de szóba jöhetnek olyanok is, akikkel korábban, akár csak futólag találkoztunk, névjegyet cseréltünk egy szakmai eseményen és egy minimális szimpátia is volt köztünk.

Nem feltétlenül kell mindegyiküket azonnal felhívnunk és beülni velük egy kávéra, mert introvertált emberként talán nincs is annál kellemetlenebb helyzet számunkra, mint amikor egy ezer éve nem látott távoli ismerőssel kínos bájcsevejt kell folytassunk, mielőtt a lényegre térnénk: információra, segítségre van szükségünk. Feszengés helyett, aknázzuk ki a minket körülölelő virtuális háló adta lehetőségeket!

Kapcsolati tőke: így aknázzuk ki introvertáltként - álláskeresés, kapcsolat, lehetőség

A közösség lappangó ereje

Twitter, LinkedIn, Messenger, Facebook, Instagram – ha végignézzük az ismerőseink listáját valamelyik közösségi oldalon, rájöhetünk, hogy több van belőlük, mint gondolnánk, köztük jó pár korábbi munkatárssal és partnerrel.  És ha már így van, miért ne tartanánk velük a kapcsolatot, még ha lazább módon is? Ezt ajánlja David Burkus üzleti szakértő, több sikerkönyv szerzője is, amikor ugyanis elakadunk a karrierünkben, hajlamosak vagyunk csak a közeli családi és baráti körünkkel megosztani a problémánkat, pedig éppen ez az a helyzet, amikor nem biztos, hogy a segítségünkre lehetnek. Ha viszont az „alvó” kapcsolatainkat élesztjük fel és őket keressük meg a gondunkkal, nagyobb esélyünk van rá, hogy lesz megoldás.

A fentiek persze nem azt jelentik, hogy ez a biztos és azonnali módja annak, hogy állást találjunk. A kapcsolatainkat, még a virtuális térben is ápolnunk, gondoznunk kell, mint egy kis kertet, amelyben később szüretelni szeretnénk, de egy születésnapi üzenet, vagy egy rövid beszélgetés olyan témákban, amely érdekli a másik felet, jó alapot biztosít arra, hogy alkalomadtán ilyen jellegű kéréssel fordulhassunk hozzá. Az emberek alapvetően szeretnek segíteni, de szívesebben teszik ezt azokkal, akik egy minimálisan is közelebb állnak hozzájuk másoknál. Tehát a jelen pillanatban a kapcsolatápolásra fordított időnket és energiánkat tekinthetjük egyfajta befektetésnek a jövőnkbe – ami, még ha elsőre nagynak is tűnik, de meg fog térülni.

Amíg beérnek ezek a privát beszélgetéseink és szükség esetén állásajánlatot, vagy munkát kapunk általuk, addig érdemes figyelnünk az aktuális hirdetéseket, mert rengeteg cég keres ebben a pillanatban is munkaerőt. Talán épp bennünket! Sőt lehetséges, hogy épp ott dolgozik egy régi ismerősünk. Kérjünk Facebook értesítést, így bármikor értesülhetünk a nekünk megfelelő betöltendő állásokról, és ha már ott járunk, dobjunk egy üzenetet az egyik volt kollégánknak is!

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, kapcsolatépítés, közösség, lehetőség, introvertált