Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az állásportál legfrissebb, saját adatbázison alapuló felméréséből kiderült, hogy mely területeken hiányzik a legtöbb szakember, és ennek tükrében kiknek a pénztárcájába kerül több a hónap végén. Az emelkedés mértéke a 2015-ben és 2017-ben ajánlott nettó bérek átlagát összevetvebizonyos szakmák esetén a negyven, sőt az ötven százalékot is meghaladja, azonban fontos szem előtt tartanunk, hogy az uralkodó tendencia ellenére azokban a munkakörökben, amelyeket munkaerő túlkínálat jellemez, a fizetések csökkenésével kell számolni. 

Egyre több állás közül válogathatunk

Az egészségügytől kezdve az építőiparig ma szinte minden területen munkaerőhiány van Magyarországon. Ez jól látszik abból, hogy 2015 és 2017 között a fizikai és betanított munkából megduplázódott az álláshirdetések száma, de banki és biztosítási bróker pozíciók esetében is 40 százalékkal több állásra kerestek képzett munkatársat. A cégvezető és menedzsmenti feladatok ellátására 56 százalékkal nőtt a feladott hirdetések száma. Emellett – főleg az IT szektorban - számos olyan hiányszakma van, amelyekre a jelenlegi munkaerőpiaci válságtól függetlenül, folyamatos a kereslet.

Jelentős béremelés a hiányszakmákban - munka, hiányszakma, fizetés

Jelentős béremeléssel csábítanak a cégek

A munkaadók hirdetéseiben szereplő nettó fizetések átlaga a programozók és fejlesztők esetében tavaly elérte a 445.000 Ft-ot, ami két év alatt 20 százalékos emelkedést jelent. A termelő és szolgáltató iparban uralkodó egyre nagyobb humán erőforrás hiányát jól szemlélteti, hogy tavaly egy betanított munkásnak átlagosan 163.117 Ft fizetést ajánlottak (27 százalékos növekedés), ami nem sokban marad el a konyhai munkáért kínált 177.469 Ft (54 százalékos növekedés) átlagfizetéstől. Nagy a kereslet a takarító munkatársak iránt is: a nekik ajánlott bér 41 százalékos növekedéssel eléri a 140.512 forintot. Elfogytak az ácsok és az asztalosok, akik akár 225.000 forintot is hazavihetnek havonta, (30 százalékos növekedés), de felszolgálóként is reális elvárás a 190.000 forintos fizetés (28 százalékos növekedés). Munkaerő túlkínálat egyedül az adminisztrátori kategóriában van, ahol 11 százalékot csökkentek a bérek.

Amikor a fizetés már nem titok

Bár a KSH 2016 novembere és 2017 novembere közti időszakban rögzített adatai szerint csak az utóbbi évben 13 százalékkal növekedtek a bérek, még mindig nem érték utol a nyugat-európai fizetéseket. Ezen az egyértelműen keresleti piacon sem lehetetlen munkaerőt találni, de ehhez gyökeres szemléletváltásra van szükség. Az a cég lesz hosszú távon sikeres a szakemberekért folytatott versenyben, amelyik felismeri, hogy új toborzási szokásokat kell kialakítania. „Tapasztalataink szerint azokra a hirdetésekre, amelyekben szerepel a várható fizetés, 30 százalékkal több jelentkezés érkezik.” – tájékoztatott Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési és termékmenedzsment vezetője. Egy munkahelynek ezen kívül is több lehetősége van arra, hogy vonzóvá váljon. Egyik a bérek kifehérítése és juttatási csomagok bevezetése, de vonzó lehet az inspiráló munkakörnyezet, vagy a motiváló életpályamodell is.

Amennyiben épp állást keresünk, itt tájékozódhatunk a bérekről, ide kattintva pedig leendő munkaadónkról találhatunk értékes információkat. Nézzünk szét a legfrissebb lehetőségek között, és ne maradjunk le a jól fizető munkákról sem. Személyre szabott beállításainkkal akár más szempont szerint is kereshetünk. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, munkahely, hiányszakma,  fizetés