Az újév első hete valószínűleg az év egyik legnehezebb időszaka, amikor a munkavállalók nagy része hajlamos az elkeseredésre. Ez részben érthető is, nem könnyű újra teljes fordulatszámra kapcsolni, a következő hosszabb összefüggő szabadság még messze, reggel sötétben kell munkába indulni és nagy valószínűséggel sötétben is érkezünk haza és a fizetés is hetek múlva érkezik csak meg.

Mielőtt azonban mélyebbre süllyednénk az önsajnálatban, vizsgáljuk meg jelenlegi munkahelyünket egy reálisabb nézőpontból. A Guardian összegyűjtötte a világ legpocsékabb munkáit, melyek láttán átértékelhetjük a kizsákmányoló, vagy kellemetlen munkakörülményekről alkotott elképzeléseinket.

1. Állateledel kóstoló

Philip Wells állateledel kóstoló elmondása szerint a cég, amelynek dolgozik, "emberi minőségnek megfelelő, frissen készített nyers állateledelt" forgalmaz konzervdobozokban. A munka az állateledel kóstolása annak ellenőrzésére, hogy a termék megfelel-e a hirdetett prémium minőségnek. A kóstolás során a felbontott kutya vagy macskaeledelt meg kell szagolni, majd egy részét el kell fogyasztani.

Ez utóbbira a "szakértő" szerint azért van szükség, mert másként nem lehet meggyőződni róla, hogy a felhasznált alapanyagok ízkombinációja ideális-e, illetve az étel állagán kell-e javítani. A fizetés kezdő pozíció esetén évi 20 ezer dollár, de ez idővel akár évi 50 ezerre is emelkedhet. Az illető feladata az is, hogy új receptek elkészítéséhez adjon javaslatokat, illetve technikai és szabályozási észrevételeit is jelezze.

2. Extrém kaland expedícióvezető

A munka során Vanessa Johnson teljesen tapasztalatlan 15 év körüli tinédzsereket vezet tengeren túli expedíciókon, melyek gyakran a vadonba, vagy más, emberi civilizációtól távoli helyekre vezetnek. "A fiatalok többségének ez az első olyan alkalom az életében, amikor a saját tetteiért felelősséget kell vállalnia. Nekem pedig értük." A feladat a Kilimandzsárón való túrázás közben biztosítani egy csoport tapasztalatlan tinédzser biztonságát, mindezt úgy, hogy ez a fiatalok számára "láthatatlan" segítség legyen. Egy négyhetes túráért 1200-2500 eurót is kaphat a túravezető. A gyerekek, illetve szüleik a kalandért azonban fejenként gyakran akár 4900 eurót is fizetnek, így a túravezetővel szembeni elvárás óriási.

Íme a világ legpocsékabb munkái!

3. Higiéniai technikus

A munka során olyan felületeket kell fertőtleníteni, amelyek korábban biológiailag veszélyes anyagokkal szennyeződtek. Richard Lewis a munka keretében bűncselekmények helyszínein "takarít ki", ő tisztítja el a terepet egy-egy öngyilkosság, közúti baleset után, vagy egy szeméttel és patkányokkal teli ház vagy raktárépület esetén. A pozíció a börtöncellától az ipari turbinákon át vezet, sokszor óriási magasságokban vagy mélységekben kell biztosítókötéllel függeszkedni. A fizetés 14.500-22.000 dollár kötül mozog.

4. Biogáz mérnök

A munka: fejlődő országokban biogázüzemeket felállítani és meggyőzni a helyieket, hogy az emberi ürülék hasznos energiaforrás lehet. A feladat emésztőket csatlakoztatni a toalettekhez, melyek aztán világításra és főzésre alkalmas biogázt termelnek. Ehhez tudni kell az optimális hőmérsékletet és a tartály méretét. Baburam Paudel Nepálban dolgozik, és elmondása szerint a munka nem való olyanoknak, akik irtóznak attól, hogy kicseréljék egy kisbaba pelenkáját, a feladat során ugyanis óriási bűzben kell dolgozni és sokszor bele kell mászni az anyagba.

A nehézséget az is okozza, hogy a szegénységben élő közösségeket először meg kell győzni arról, hogy a biogáz előnyös és nem kell idegenkedni arról, hogy a mellékhelyiség a konyhával összeköttetésbe kerül. A biogáz segítségével kiváltható a tűzifa, melynek gyűjtését sokszor a gyermekek végezték, akik így ehelyett iskolába járhatnak. Az átlagos fizetés 10 ezer és 30 ezer dollár között mozog.

5. Angolna ökológus

A munka célja, hogy megvédjék a kritikusan veszélyeztetett európai angolnát. A feladat során az ökológus szakemberek London folyóiba gázolnak és hálókkal angolnákat fognak ki, majd a több tucat angolnával teli hálóba nyúlva puszta kézzel kivesznek egy-egy 1 méteres és két kilós példányt. Az állatok, habár nem veszélyesek, tiszta izomból vannak és sikamlósak. Stephen Mowat szerint a példányok lemérése maga a rémálom, és nehéz professzionálisnak tűnni, amikor az ember a földön csúszva üldözi a fűben tekergő angolnát.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A szakember szerint a leggyomorforgatóbb az volt, amikor egy vödörnyi döglött angolnabelet kellett megvizsgálni, és kielemezni, milyen paraziták élősködtek az állatok emésztőcsatornájában. "Az egészben az volt a legstresszesebb, hogy a feladat után rögtön tárgyalásra kellett rohannom, hogy a kormány képviselői előtt prezentáljam a környezetvédő programunk."

6. Vásárlási csatorna műsorvezetője

A feladat élő adásban eladni és bemutatni különböző termékeket kereskedelmi televíziókon. A munka során órák hosszat egy monoton monológot kell előadni mesterkélt környezetben, gyakran teljesen egyedül, mindeközben lelkesnek, felkészültnek és hitelesnek kell tűnni.

A munka során minden egyes termékről rendkívül hosszan kell tudni beszélni, illetve válaszolni kell a nézők által feltett kérdésekre. A pozíció egyik legnagyobb nehézsége, hogy az ilyen típusú műsorok fő sugárzási ideje hétvégére, munkaszüneti és ünnepnapokra, késő éjszakára vagy hajnalra esik. A munka évi 30-55 ezer dolláros fizetéssel kecsegtet.

Címkék: munkahely, munkakörülmény

Szemlézte: Fogas Krisztina