Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Habár a napjainkban az internetes blogok fénykorukat élik, érdemes egy csak saját magunk számára fenntartott, privát naplót vezetni munkahelyi dolgainkról - állítja a Forbes magazin szakértői cikkében. Ez a típusú hagyományos naplóírás rendkívül hatékony módja annak, hogy feldolgozzunk bizonyos témákat és elemezzük, hol tart a karrierünk. A Forbes szakértője szerint ez az egyik legegyszerűbb és egyben legolcsóbb formája a szakmai fejlődésnek.

Íme a hat legfontosabb előny, amiért érdemes tollat ragadni:

Ne hagyjuk veszni jó ötleteinket!

A tapasztalat azt mutatja, hogy a munkával kapcsolatos legjobb ötletek nem a legkényelmesebb helyzetekben érik az embert. Gyakran előfordul, hogy a korszakalkotó gondolatok éppen fürdés vagy főzés közben, vagy elalvás előtt jutnak az eszünkbe. Ne engedjük, hogy egy jó ötlet feledésbe merüljön csak azért, mert nem 9 és 17 óra között vetődött fel. Tartsuk naplónkat kezünk ügyében és rögtön jegyezzük le, ha valami fontos eszünkbe jut. Nem ritka, hogy egy jó ötlet leírása közben újabb és újabb ötleteink támadnak. Később ezeket megoszthatjuk csapatunkkal, főnökünkkel.

Tanuljunk a leckéből!

Az, hogy a munkánkkal kapcsolatban jó és rossz tapasztalatokat szerzünk, csak akkor válik hasznunkra, ha tanulunk is belőle. Ha tehát legközelebb prezentációt tartunk az ügyfelek előtt, végezzünk önelemzést és jegyezzük fel, mit csináltunk jól és melyik az a terület, ahol még fejlődnünk kell. Ennek segítségével folyamatosan nyomon követhetjük szakmai előrehaladásunkat és tapasztalatainkat egy tanulási folyamat részeként hasznosíthatjuk.

Ne hagyjuk veszni mentoraink tanácsait!

A legtöbb dolgozó munkája során időről-időre találkozik olyan felettesekkel, szakemberekkel, partnerekkel, akik értékes tanácsokat, gondolatokat adnak át. Történjék ez az irodában vagy azon kívül, az értékes gondolatok pillanatnyi befogadásának akkor van igazán értelme, ha ezekre az inspiráló mondatokra később is emlékszünk. Egy-egy hasznos tanács igazi kincs lehet, ha krízishelyzetben döntenünk kell, vagy csak inspirációra és lendületre vágyunk a munkában. Ha olyan kollégával hoz össze a sors, akitől sokat tanulhatunk, jegyezzük le naplónkban a legtalálóbb bölcsességeket és később olvassuk újra.

Engedjük ki a gőzt!

Előfordul, hogy agresszív, rosszindulatú e-mailt kapunk, vagy egy ügyfél ordít velünk a telefonban. A munkahelyi frusztráció levezetésére nincs is jobb és biztonságosabb mód, mint egy naplóbejegyzés készítése. A felhalmozódott negatívumot persze hosszú távon nem jó magunkban tartani, de a mindennapok apróbb idegességeitől ily módon könnyen megszabadulhatunk anélkül, hogy másokra zúdítanánk problémáinkat. Írjuk le azt a választ, amelyet legszívesebb elküldtünk volna a bosszantó kollégának vagy ügyfélnek. Olvassuk el párszor majd lépjünk túl rajta!

Gyűjtsük a dicséreteket!

Lehet, hogy önimádatnak tűnik, de nincs jobb egy személyes naplónál arra, hogy a kapott dicséretekről és elismerésekről listát írjunk. A pozitív visszajelzés írásbeli számontartása rendkívül hasznos lehet, amikor olyan szituációba kerülünk, hogy beszámolót kell tartanunk saját eredményeinkről. Ráadás a dicséretlista átolvasása igazi önbizalom-növelő egy-egy nehéz időszakban.

Képzeljük el a jövőt!

A jelenlegi munkánk legyen kiindulópontja annak a lehetséges jövőbeli eredménynek, amelyet el szeretnénk érni! A Forbes magazin által idézett Sonja Lyubomirsky pszichológus szerint ha naponta 20 percet arra szánunk, hogy írásba foglaljuk, milyennek is képzeljük el "legjobb önmagunkat" a jövőben, az jelentősen növeli optimizmusunkat és boldogságérzetünket. Munkahelyi gyakorlatnak sem utolsó, ha gondolatban legfontosabb céljainkkal foglalkozunk és elképzeljük, amint azok megvalósulnak - állítja a szakember.