Hogyan tudnánk egy nagyot fordítani karrierünkön? Milyen álmaink munkahelye? Melyik főnöktípus illik hozzánk? Mennyi fizetésemelést kapnánk, ha új munkahelyet szereznénk? Számtalan lényeges kérdés foglalkoztat bennünket, amikor a jelenlegi munkakörünk már nem tartogat annyi kihívást, ám még nem látjuk konkrétan magunk előtt a továbblépés lehetőségét. Ebben a helyzetben különösen figyeljünk arra, hogy ne hagyjuk magunkat visszahúzni - se a pesszimista tanácsadók, se a saját belső tényezőink miatt.

Cikkünkben bemutatjuk az 5 legfőbb visszahúzó erőt, amely belőlünk eredhet, ám könnyen tehetünk ellene. A felismerés után le kell győznünk őket, hogy teljes igyekezetünkkel koncentrálhassunk arra: magasabb fizetést szerezzünk! Nézzük, melyek ezek a csapdák, amelyeket érdemes elkerülni!

1. Félünk a csalódástól

Lehet, hogy az újévi fogadalmaink között szerepelt a magasabb fizetés elérése, de ennyi idő után azt láthatjuk, valamiért mégsem sikerült a megvalósítás útjára lépni. Tény, hogy ez a történés nem hathat ránk lelkesítően, és inkább csalódást érezhetünk. De ne elégedjünk meg a könnyebbik választással - ami a feladást jelenti ebben az esetben!

Egyszerűen csak tegyük fel magunknak ezt a kérdést: Valóban minden tőlünk telhetőt megtettünk? Maximálisan bedobtuk magunkat a cél érdekében? Minden lehetőségnek a végére jártunk? Izgalmas kérdések, igaz? Válaszoljunk rájuk teljesen őszintén, önmagunkat sosem érdemes megvezetni vagy becsapni. Ám az is előfordulhat, hogy túlságosan merész célokat tűztünk ki magunk elé - ebben az esetben következő alkalommal ne tegyük olyan magasra a mércét.

2. Egyoldalú elvárásokat támasztunk

A valamit valamiért szemlélet bölcs tanács, de a mindennapokban mégis ritkán alkalmazzuk. Ha magasabb fizetésre vágyunk, egyszerűen meg kell vizsgálnunk: miben tudunk többet nyújtani ahhoz képest, mint amit korábban csináltunk? És a másik félnek miért érné ez meg? Mi az a tipikus win-win helyzet, ahol a kereslet és a kínálat egymásra találhat?

Alanyi jogon senkinek sem szavazott még a főnöke magasabb fizetést, ám valamilyen fejlődés, plusz képesség vagy tudás megszerzése, nagyobb felelősségvállalási hajlandóság már okot ad arra, hogy előálljunk a fizetésemelési igénnyel. Sőt, még nagyobb ugrást érhetünk el jövedelmünkben, ha egy új munkahelyet keresünk - ugyanis ott teljesen tiszta lappal kezdhetünk, míg a meglévő munkahelyünkön lehet, hogy rajtunk ragadt akár a pályakezdő címke. Ezt nehéz magunk mögött hagyni, bármilyen lendületes karrier utat is futunk be egy adott cégen belül.

Íme a fizetésemelés 5 legádázabb ellensége

3. Kényelmes énünk visszahúz

Alapvető emberi tulajdonság, hogy szinte az utolsó pillanatig ragaszkodunk a megszokott dolgainkhoz, és nem rúgjuk fel egyik pillanatról a másikra a komfortzónánk teremtette helyzeteket. Igaz ez a meglévő fizetési szintünkre is - és hát, valljuk be, a fizetésemelés szóba hozása sem megy olyan könnyen mindenkinek. Így az esetek többségében csupán eljátszunk a gondolattal, hogy bemegyünk a főnökünkhöz, és a megnövekedett feladatainkra és túlóráinkra is visszavezetve kérünk, mondjuk egy 20%-os fizetésemelést.

Azonban itt gyakran meg is állunk, mert elkezdünk azon agyalni: "De mi van, ha nemet mond?!" A nagy lehetőségeket éppen az ilyen hozzáállás miatt szalaszthatjuk el. Pedig a döntés a mi kezünkben van: vagy passzívan várjuk, hogy mások tartsák szem előtt az érdekeinket, és semmi nem történik; vagy a tettek mezejére lépünk és teszünk azért, hogy valami változzon.

Íme a fizetésemelés 5 legádázabb ellenségeTÖBB MINT 150 KIFEJEZETTEN MAGAS FIZETÉST ÍGÉRŐ ÁLLÁSLEHETŐSÉG ITT!

4. Nem vagyunk elég kitartóak

Ha néhány hónap alatt sem sikerül elérnünk célunkat; ha egyszer megpróbáltunk beszélni a fizetésemelésünkről a főnökünkkel, de lesöpörte és mi ezt hagyjuk elúszni; vagy éppen nem vagyunk elég biztosak abban, hogy tényleg megérdemeljük a magasabb fizetést: elég könnyen feladhatjuk célunk megvalósítását. Ne tegyük! Engedjük meg magunknak a hibákat, a gyenge pillanatokat és reakciókat, de csakis azért, hogy minél pontosabban megismerhessük magunkat, és tanuljunk ezekből.

Vagyis ha például szóban nem tudunk kellően kiállni a fizetésemelésért, akkor foglaljuk össze írásban, és átküldés után kérjünk egy időpontot a főnökünktől. És még egyszer felhívjuk arra is a figyelmet, hogy a munkaszerződésünk aláírásával nem örök hűséget fogadtunk jelenlegi munkahelyünknek, hanem az adott feladatok elvégzésére kötöttünk egy kétoldalú üzletet.

Ha ez idővel egyoldalúvá válik, és úgy érezzük, kihasználják az erőforrásainkat, jogunkban áll újratárgyalni a feltételeket - vagy éppen egy teljesen új munkahelyet keresni, ahol ráadásul szinte garantált a magasabb induló fizetés is!

Íme a fizetésemelés 5 legádázabb ellenségeTÍZEZERNÉL IS TÖBB PÁLYÁZHATÓ ÁLLÁSLEHETŐSÉG ITT!

5. Nem tervezünk előre

Bizonyára időnként rácsodálkozunk - például éppen az önéletrajzunk frissítése során -, hogy észre sem vesszük, milyen gyorsan rohan az idő. Vegyük észre! Ezt csak úgy tudjuk megtenni, ha ütemtervet készítünk, határidőkkel ellátva. Végül is a mindennapi feladataink során ez már működik, akkor a saját ambíciónkat se becsüljük alább! Mérjük fel szakmai tapasztalatunkat az idő mércéjével is, ha kell, kérjük karriertervezők, coach szakemberek, HR illetve fejvadász munkatársak segítségét ahhoz: ezzel a csomaggal mennyi a valóban versenyképes fizetés ma az álláspiacon.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Végezetül ne feledjük: mit számítanak azok a lehetőségek, amelyeket ugyan megpróbáltunk, de nem jött össze valamilyen oknál fogva? A lényeg: ha nem adjuk fel a reményt, akkor nyerni fogunk.

Íme a fizetésemelés 5 legádázabb ellenségeNe feledjük azt sem, hogy a sikeres pályázáshoz egy ütős önéletrajz is nélkülözhetetlen! Letölthető önéletrajz mintákat ITT találunk, a Profession.hu önéletrajz-készítőjét pedig ITT.

Ezen kívül nézzünk körbe ITT és ITT is, ha egy jó állásra vágyunk! Illetve segítségül közreadunk egy teljes és részletes listát is, amelyről igényeink szerint könnyedén kiválaszthatjuk: milyen álláslehetőségek érdekelnek.

Jó tanács:válasszunk ki minél több oldalt, és kérjünk értesítést a legfrissebb álláslehetőségekről, mert ezzel a saját esélyeinket jelentős mértékben növelhetjük. Ne maradjunk ki belőle!

Íme a fizetésemelés 5 legádázabb ellenségeÁLLÁSLEHETŐSÉGEK A MUNKAKÖR JELLEGE SZERINT:

Adminisztrációs és irodai munkák

Állások bank, biztosítás területén

Állások az építőiparban

Állások értékesítés, kereskedelem területén

Állások gyártás, termelés területén

Állások HR, munkaügy területén

Állások IT fejlesztés, programozás területén

Állások IT üzemeltetés, telekommunikáció területén

Állások jogi, közigazgatási területen

Állások környezet, mezőgazdaság területén

Állások marketing, média területén

Állások oktatás területén

Állások projektmenedzsment területén

Állások SSC BSC központokban

Állások szállítás, logisztika területén

Állások és személy- és vagyonvédelem

Állások a vendéglátásban

Egészségügyi állások

Fizikai munkák

Mérnök állások

Pályakezdő állások

Pénzügy, számvitel, menedzsment állások

Szakmunkás állások

Ügyfélszolgálati állások

Íme a fizetésemelés 5 legádázabb ellenségeRUGALMASABB MUNKAIDŐBEN VÉGEZHETŐ FRISS ÁLLÁSLEHETŐSÉGEK:

Állások kismamáknak

Részmunkaidős állások

Távmunka

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munkahely, fizetés, béremelés, bértárgyalás, álláskeresés, karrier