Az UndercoverRecruiter cikkében azt vizsgálta, hogy milyen hatással lehet a zenehallgatás a munkára és miért!

1. Jó hangulatba hoz

A zene kiváló eszköz arra, hogy jó hangulatba hozza az embereket. Nehéz motiváltnak érezni magunkat egy hétfő reggelen vagy péntek délután, amikor a hétvége jár a fejünkben, de egy jól megválasztott zeneszám energiával tölt fel, és megadja azt a lendületet, ami átsegít a nehezebb időszakon. A zene ráadásul növelheti a hatékonyságot és a csapat tagjai közötti interakciót is serkentheti.

2. Serkenti a fogalmazási készséget

Ha olyan munkánk van, melynek során jelentős időt kell számítógépen való gépeléssel töltenünk, tudjuk, hogy nehéz tartani a tempót, ha lankadt az energiánk és a feladatot monotonnak érezzük. A zene segítségével gyorsabban írhatunk és egyenletesebb koncentrációs szintet tudunk fenntartani. A felszabadult időnket korrektúrára, javításokra vagy más feladatok elvégzésére fordíthatjuk.

3. Növeli az energiaszintet

Ha a zene az edzőteremben képes arra, hogy keményebb edzésre, gyorsabb futásra és nagyobb sikerek elérésére ösztönözzön, akkor valószínűleg az irodában is meglesz az energianövelő hatása. Bármilyen környezetben kell dolgoznunk, ha zene megy a háttérben, nagyobb valószínűséggel érhetjük el a kitűzött célt, legyen az egy határidő vagy bizonyos "nemszeretem" feladatok elvégzése. Egy pozitív töltetű, lendületes zeneszám megadja azt a jó érzést, melynek segítségével hatékonyabban alkalmazhatjuk készségeinket.

Ilyen zenét hallgassunk munka közben!

4. Menekülést jelent, kizárja a külvilágot

Egyesek úgy vélik, hogy a fülhallgatós zenehallgatás csak egy a sok inger közül, amely elvonja a figyelmet a munkáról, de sokak számára a háttérzene éppen a munkatársak beszélgetésének kizárására szolgál. Mások duruzsolása különösen zavaró lehet, különösen, ha nem a munkával kapcsolatos, ilyenkor ugyanis hajlamosak vagyunk odafigyelni arra, hogy mit mondanak. A zene ilyenkor ahhoz segít hozzá, hogy egy jóval zavaróbb háttérzajt kizárjunk.

5. Növeli a kreativitást

A halk zajszint a munkahelyen növelheti a kreatív ötletek áramlását, de figyeljünk rá, hogy a választott zene ne tartalmazzon markáns vokál szólamokat vagy erőteljes ütemváltásokat, ez ugyanis kizökkenthet az elmélyült munkából.

6. Növeli a koncentrációs képességet

Mindannyian voltunk már úgy, hogy határidőre be kellett fejeznünk egy-egy munkát, de a környezetünkből jövő ingerek megakadályoztak abban, hogy koncentráljunk. Ilyenkor a zene, különösen a már ismerős dallamok, a segítségünkre lehetnek és megadhatják azt a ritmust és lendületet, amely ahhoz kell, hogy a megfelelő hangulatba kerüljünk.

Ilyenkor kerüljük az új zenéket, mert a tudat alatti szinten oda fogunk figyelni a dallamokra és a szövegre, hiszen az agyunk számára új ingert jelent, amelyet fel kell dolgoznia. Egy ismerős zeneszám esetén már tudjuk, mire számíthatunk, és jobban koncentrálhatunk a munkára.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Milyen zenét hallgassunk?

Klasszikus zene: Kutatások bizonyították, hogy a barokk komolyzene különösen jó hatással van a hatékonyságra és lendületet, inspirációt ad. A komolyzene esetén is figyeljünk arra, hogy a választott zeneszám ne legyen harsány vagy olyan drámai, hogy elvonja a figyelmünket.

Elektronikus zene: Az elektronikus zenének számos válfaja létezik, ezek közül a chill-out és az ambient house az, amely a leginkább alkalmas a munkavégzésre. Nem igényli a figyelmünket, ugyanakkor egy olyan relaxált, mégis élénk állapotba hoz, mely ideális a munkavégzéshez.

Címkék: munkahely, munkavégzés, hatékonyság, motiváció, zenehallgatás

Szemlézte: Fogas Krisztina