Uniós szinten az egészségügyben növekszik a leginkább a munkaerő-kereslet. A foglalkozások közül a 2011 negyedik negyedéve és 2012 negyedik negyedéve közé eső időszakban az egészségügyi személygondozókra volt a legnagyobb igény. Az uniós egészségügyi ágazatban a foglalkoztatottak száma évente csaknem 2 százalékkal emelkedett a 2008 és 2012 közötti időszakban - derült ki az Európai Bizottság által kiadott Európai Álláshelyfigyelő (European Vacancy Monitor - EVM) legfrissebb számából.

A növekedés több tényező együttállásának eredménye: betudható a népesség elöregedésének, a technológiai fejlődésnek, a kezelések terén tett előrelépésnek. Megnőtt az igény a jobb minőségű szolgáltatások iránt, és nagyobb hangsúlyt kap a megelőzés. 2012-ben közel egymillió alkalmazottat vettek fel egészségügyi munkakörökbe.

Az egészségügyben lesz a legtöbb munkahely

"Az Európai Álláshelyfigyelőből az álláskeresők megtudhatják, melyek a munkakeresés szempontjából legkedvezőbb kilátásokkal kecsegtető ágazatok, a hatóságok pedig támpontot kapnak ahhoz, hogy erőforrásaikat a keresett szakmákhoz szükséges készségek fejlesztésébe fektessék. A legfrissebb jelentés megerősíti, hogy az egészségügy Európában az egyik legnagyobb munkahely-teremtési potenciállal rendelkező ágazat, ezért sürgős feladatot jelent a képzésekbe való befektetés" - mondta Andor László, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért és a társadalmi befogadásért felelős uniós biztos.

A növekedés szempontjából legkiemelkedőbb 25 foglalkozáson belül további három egészségügyi szakma is szerepel, ezek a következők: ápolási szakemberek és szülésznők, orvosi és gyógyszerész-technikusok, valamint más egészségügyi szakemberek, például fogorvosok, gyógyszerészek és gyógytornászok. Középtávon a foglalkoztatási kilátások az ápolók és a szülésznők számára a legígéretesebbek.

Más ágazatokban kevesebb munkást vettek fel

Az egészségügyi munkaerő-felvétel növekedése ellentétes azzal az Európai Álláshelyfigyelő által ismertetett körülbelül 4 százalékos visszaeséssel, amely az EU27 tagállamaiban 2011 negyedik negyedéve és 2012 negyedik negyedéve között általánosan tapasztalható volt a felvételek terén.

Az újonnan felvett munkaerő száma a legtöbb foglalkozási csoport esetében alacsony volt, és - 2010 második negyedéve óta első ízben - a csökkenés a szakembereket is érintette. Ugyanakkor 2 százalékkal több felsőfokú végzettséggel rendelkező állhatott munkába, ami jelentheti azt is, hogy ezek a munkavállalók gyakrabban fogadtak el a képesítésüknél alacsonyabb képzettségi szintet kívánó állást.

Nincs elég ápoló és szülésznő

Az újonnan felvettek az egészségügyi személygondozási foglalkozásokat űzők után a szoftverfejlesztők és -elemzők, a titkárok és szakosodott titkárok, a bányászati, gyártási és építőipari művezetők, valamint az általános iskolai tanárok és óvodapedagógusok közül kerültek ki.

Az Európai Álláshelyfigyelő szerint az EU-ban 10 munkavállalóból 1 az egészségügyi ágazat közvetlen alkalmazásában áll; az EU27 egészségügyi dolgozóinak mintegy 60 százalékát Németországban és az Egyesült Királyságban alkalmazzák.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az Európai Bizottság által közzétett 2012. évi Európai Álláskínálati és Munkaerő-felvételi Jelentés (European Vacancy and Recruitment Report) szerint Európában az egészségügyi foglalkozások azon hiányszakmák közé tartoznak, amelyek esetében a legnehezebb feltölteni az üres álláshelyeket.

Az uniós "készségkörkép" (EU Skills Panorama) keretében készült, az ápolókat és szülésznőket érintő legfontosabb tendenciák elemzése szerint a kereslet és kínálat közötti eltérés kialakulásához több tényező együttesen járul hozzá. Ilyen például a képzett ápolók hiánya, az ápolók toborzása terén fennálló nemzetközi verseny, a nyugdíjas kort elérő ápolók és szülésznők növekvő száma miatt a munkaerőpótlás fokozódó szükségessége, a jelentős lemorzsolódási ráta, a fizetési és munkafeltételek, valamint a nehéz fizikai munkára való hajlandóság hiánya.

Az Európai Álláshelyfigyelőt az Európai Bizottság, azon belül pedig a Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága jelenteti meg negyedévente. A kiadvány részét képezi az Európa 2020 - Új készségek és munkahelyek menetrendje kiemelt kezdeményezésnek.

A Profession.hu külföldi állásajánlatait itt találja.

Szemlézte: Fogas Krisztina

Címkék: egészségügy, EU, külföldi munka, szakképzés, állás