A következő munkahelyet nagy valószínűséggel kapcsolati hálónk segítségével találjuk meg, nem mindegy tehát, hogyan kamatoztatjuk az álláskeresés során a már meglévő és új ismeretségeinket - véli a MarieClaire.com szakértője, Sallie Krawcheck volt bankigazgató, aki jelenleg egy nők számára létrehozott nemzetközi kapcsolati hálózat vezetője.

A kapcsolati háló ápolására és kiépítésére még akkor gondolni kell, amikor dolgozunk. Sokan mégis csak a munkanélküliség ideje alatt döbbennek rá, hogy milyen nagy értéket jelentenek a szakmai kapcsolatok.

A szakember 7 pontban foglalja össze, hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet a kapcsolati hálóból, ha állást keresünk:

1. Ne alkalmazzuk a "legjobb barát" elvét

A nők hajlamosabbak inkább a "legjobb barát" elvet alkalmazni. Ez azt jelenti, hogy nagy energiákat fektetnek néhány kiválasztott baráttal való kapcsolattartásba, az alkalmi kapcsolatok pedig felszínesek maradnak.

A szakértő szerint tudomásul kell venni, hogy a karrierünk során az ismerőseink rendkívül fontos szerepet töltenek be. Lehet, hogy az az illető tud olyan lehetőségről, amelyről egyébként máshonnan nem értesülnénk, akivel évente csak két alkalommal találkozunk.

2. Szélesebb körben kell kivetni a hálót

Ha csak a szűkebb értelemben vett szakmánkon belül építjük a kapcsolatokat, azzal nem jutunk előre. Álláskeresés szempontjából jobb, ha szélesebb körben vetjük ki a "hálót".

A szakértő szerint a barátok, a volt osztálytársak, a szomszédok és egyéb, a szakmánkhoz egyáltalán nem kapcsolódó ismerősök is fontosak lehetnek. "Ültessünk el minél több magot" - javasolja Sallie Krawcheck.

3. Kerüljük az önző érdekeket 

Az emberek hajlamosak úgy közelíteni a karrierlehetőségekhez, mint az emberi kapcsolatokhoz. Senki sem szeretne olyan valaki társaságában lenni, vagy olyannak segíteni, aki csak saját önös érdekeit nézi. A karrier építésének folyamata arról is szól, hogy mennyire tudjuk elfogadtatni magunkat, és mások mennyire érzik jól magukat a társaságunkban. 

4. Alkalmazzuk a "valamit valamiért" szabályt

A kapcsolatépítés soha nem válhat egyoldalúvá, ideális esetben mindkét félnek előnyére kell válnia. Mindig tegyük fel magunknak a kérdést: mit tudok nyújtani az illetőnek, ami miatt neki is megéri ezt a kapcsolatot fenntartani? Mutassuk be az illetőt valakinek, aki fontos lehet számára szakmailag, vagy adjunk tanácsot és ötleteket a korábbi tapasztalataink alapján.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

5. Ne ragadjunk le az álláskeresésnél

A kapcsolatépítést ne csak az álláskeresésre használjuk, figyeljünk rá akkor is, amikor van munkánk. Minél több időd töltünk változatos információk begyűjtésével (különböző ismerőseinktől), annál értékesebb munkavállalók leszünk. 

6. Koncentráljunk a személyes érdeklődésünkre

Egy rendezvényen könnyebb ismeretleneket megszólítani, ha valóban érdekel az összejövetel témája. Ne azt az üzenetet sugározzuk, hogy "azért vagyok itt, hogy kapcsolatot építések", hanem "azért vagyok itt, hogy tanuljak XYZ-ről". 

7. Ne felejtsük el a visszajelzést

Ne feledjük, hogy ha valakivel megismerkedtünk, másnap írjunk neki egy emlékeztető levelet, melyben felidézzük a találkozást és az elhangzottakat. A szakértő szerint a visszajelzés az, amelynek segítségével egy kontaktból valódi kapcsolat lesz.

Címkék: álláskeresés, munkanélküliség, kapcsolati háló

Szemlézte: Fogas Krisztina